Nyáron nincs is szuperebb program a gyerekek számára, mint  valamelyik strand. Legyen az akár városban, folyó vagy tó partján, Dunánál, a Balatonon vagy a tengeren. Majdnem minden gyerek szereti a vízpartot, mert vízben lenni irtó mókás. A vízben mindenféle tiltott és izgalmas dolgot lehet csinálni. Lehet a vízben csak olyan jó gyerekesen, konszolidáltan úszkálni, fürdeni, vagy másokat is lefröcskölve csobbanni, ugrálni, sőt  vízipisztolyozni, szülőket rémisztgetve matracon egyensúlyozni, más szülőket felháborítva sarat dobálni, egymást fröcskölni, kierőszakolva vízibiciklizni, csúszdázni és persze lehet órákig lila szájjal vízben játszani. A parton lángost, palacsintát, kukoricát, fagyit majszolni, focizni, játszótéren mászókázni, a homokozóban várrendszereket építeni, csak úgy föl-alá lófrálni a strandon és el-eltűnni a strand földfelszíni embertengerében a szülők vigyázó szemei elől, ezzel frászt hozva az egész családra. – Andriska hol van? Andris, Andris!!!!!..ááá..vagy hallani a hangosbeszélőből XY. Andriska, 5 éves várja a szüleit a hangosbemondónál…

Szóval a strand, ahol az egész család megtalálhatja a módját a kikapcsolódásnak.

Hoztunk néhány ötletet, hogy hogyan is készüljünk a strandra, milyen hasznos dolgokat készíthetünk össze és mik kellenek ahhoz, hogy  a lila szájú csemetéket egy ideig a parton, illetve a pokrócon egy helyben tartsuk, lefoglaljuk.

Hasznos kellékek kisgyerekeseknek

Szükségünk lesz egy nagy plédre, amire az apróságok leülhetnek játszani. Ezt egy nagy gumis lepedővel lehet helyettesíteni, amelynek a négy sarkába táskákat téve, a lepedőt felhajtva lekerített játszó szőnyeget alakíthatunk ki. A napvédelemhez elengedhetetlen a naptej (naponta többször kenve) és egy széles karimájú megkötős kis kalap. A tűző nap és a szél ellen egy strandsátorban kiváló menedéket találhatunk, ahol csemeténknek kis játszó és alvókuckót alakíthatunk ki.

Ezeken kívül, mikor a gyerkőc leeszi, összesározza, elszakítja, leönti a ruháit, jól jöhet egy extra váltóruha. Az aprócska talpakra tapadt homokot pedig hintőporral tudjuk pillanatok alatt leszedni. Egész napra úgy lehet hideg ivóvízet biztosítani magunknak, ha a mélyhűtőben, kis üvegekben előzetesen lefagyasztott ásványvizet viszünk magunkkal.

Milyen játékokat vigyünk?

Szinte minden fürdő és strand rendelkezik játszótérrel, és gyerekmedencével, már eleve megkönnyítve a szülők dolgát. A pár éves gyerekek könnyen elunhatják magukat, ezért érdemes néhány játékot csomagolni a strandtáskába, összegyűjtöttem, hogy mik lehetnek hasznosak! A játékokat a kicsik életkora szerint tettem sorba, a teljesség igénye nélkül. Persze nem kell mindent összevásárolni, mert elszakad a táska füle a nagy súly alatt, de egy-két apróságot megéri becsomagolni.

Felfújható strandjátékok. A gyártók ma már minden színben, méretben és formában árulnak felfújható matracokat, állatokat, úszógumikat. A kicsiknek jó móka ezekre felmászni a vízben, egyszerre akár többen is, az úszógumi és karúszó pedig az úszni nem tudó gyerekek biztonsága miatt szükséges. A már ülni tudó babának vihetünk pici felfújható gyerekmedencét, hogy ő se maradjon ki a pancsolásból.

Homokozó „felszerelés”. A homokozó, vagy akár a homokos part vagy a strandröplabdapálya széle is megfelelő terep, a lényeg, hogy a homokot lehessen lapátolni. Megfigyelésem szerint a legfontosabb két homokozójáték a klasszikus vödör és a lapát. A vödörbe lehet vizet hozni, homokkal megtölteni, „bástyát” építeni vele. A lapáttal meg árkot, alagutat lehet ásni. Minden más homokozójáték csak ezek kiegészítője, amelynek csak a szülők cipelő képessége szab határt. A játékokat mosózsákba, vagy hálóba csomagolva a homok könnyedén kiszórható.

Kisautók. A legkisebbeknek jó, ha van a táska mélyén néhány kisautó, amelyek mehetnek a homokban az „autópályán”. Láttam már olyan megoldást, ahol az apuka fehér pólójának hátára rajzoltak egy kis autóút-hálózatot. Így apa, miközben hason fekve aludt, nagyszerű játékterepet adott a gyerekeinek. A platós autóba vagy dömperbe pedig lehet kavicsokat, kagylókat gyűjteni, és elszállítani.

Vízipisztoly. Hát igen, a vízipisztoly látványától minden gyerek arcát elfutja a csibész mosolygás. A gondtalanul napozó szülők lelocsolásán kívül lehet vele célbalövőset is játszani. Legalább kettőt érdemes venni belőle, hogy ne legyen belőle veszekedés.

Labda, tollaslabda. A vízben bármilyen labda jó, amely levegővel töltött, így fenn marad a vízen, amelyet lehet egymásnak dobálni, „macska-játékot” játszani. Ha pedig nem szeretnénk egész nap a vízben lenni, a füves vagy homokos parton lehet tollaslabdázni vagy frizbizni, ahol nincsenek benyúló faágak.

„Búvár” felszerelés. A tengerfenék kémlelése izgalmas elfoglaltság a tiszta vizű strandokon. Sajnos a Balatonnál, vagy más kevésbé átlátszó édesvízű tavaknál nem használható. A búvárszemüveg-pipa-békaláb összeállítás lelkes kis búvárt varázsol a kíváncsi gyerekekből. Engem kicsinek úgy kellett kiparancsolni a vízből, mert annyira élveztem a tengerisünök és tarisznyarákok életének tanulmányozását.

Társasjáték, kártya. Társasjáték inkább 4-5 év fölötti gyerekeknek való ideális elfoglaltság. A strandon, amikor a legmelegebb van, dél körül és nem jó a napon lenni, akkor pont alkalmas az idő egy családi társasozáshoz vagy kártyapartihoz.

Színes a palettája a strandra vihető játékoknak. Dörzsölt kereskedők hada kínál a strandokon számtalan túlárazott kínai műanyag játékot, ezért jobban járunk, ha előre bekészítünk egy-két apróságot. Én azt tapasztaltam, hogy az unatkozó kisgyerekkel van a legtöbb baj, mert rendszerint a szüleit kezdi el nyúzni, felesleges energiáit levezetve..

Remélem adtam egy-két jó ötletet a vidám nyaraláshoz.

Veronika

Kép forrása: póló-autópálya

Share