Ijesztőnek tűnhet, ha foltot, pöttyöt találunk magunkon, és nem tudjuk eldönteni melyikből alakulhat ki komolyabb betegség…

Ahogy megszületünk egészen életünk végéig bőrünkön különböző nagyságú, alakú és színű foltok jelennek meg, s ahogy idősödünk öregségi foltok is megjelennek rajtunk. Ezek ugyan a szemölcsökhöz hasonlóan ártalmatlan foltok, inkább esztétikai panaszt okoznak viselőjüknek. Ám sajnos vannak olyan elváltozások is, amelyek idővel melanomává, daganatos megbetegedéssé alakulnak…

Melyek azok a foltok akkor, amikkel vigyázni kell?

A különböző bőrelváltozásokról bőrgyógyász tudja eldönteni, hogy veszélyes-e vagy sem. Ezt a célt szolgálják a rendszeres szűrővizsgálatok. Az anyajegyekből ugyanis kialakulhat rosszindulatú elváltozás, amit dermatoszkópos, vagyis speciális nagyítóval történő vizsgálattal ki tudunk szűrni, és megelőzésképpen a veszélyes anyajegyet haladéktalanul eltávolítják.

Az eltávolított mintát minden esetben szövettani vizsgálatra küldik. Égetni, lézerrel eltávolítani anyajegyet tilos. Futószemölcsöt, piros érgomolyagot lehet más módszerrel is kezelni, de az anyajegyből csak így lehet szövettanra alkalmas, korrekt mintát nyerni. Ez ambuláns műtéti beavatkozás, vagyis nem igényel kórházi befekvést. 

hámeredetű daganatok lehetnek arcon vagy testszerte jelentkező, rózsaszínes elváltozások, amelyek inkább idősebb korban jelennek meg. Hosszabb időn keresztül észlelhetjük ezeket, olykor elmúlni látszik, majd visszajön, néha kiemelkedik, akár vérezhet is. Ezek a bazalióma tünetei lehetnek, amelyek a bőrgyógyászban azonnal gyanút ébresztenek. Ha beigazolódik, legtöbbször műtéti eltávolításra van szükség, valamint szövettani vizsgálatra. 

Bőrgyógyászati szűrővizsgálat

A rendszeres szűrés minden életkorban évente indokolt lehet, sok anyajeggyel rendelkezőknél félévente, illetve ha bármilyen gyanú áll fenn, akkor 3 havonta.

Gyermekkorban érdemes már nagyon odafigyelni a “melanomagyanús” anyajegyekre, mert belőlük sajnos 2-3 év alatt melanóma alakulhat ki. Bár a gyermekek talán védettebbek, esetükben a szülők is jobban odafigyelnek például a naptej használatával erős napsugárzáskor.

Serdülőkorban azonban beindulnak azok a hormonális változások, amelyek befolyásolják az egyébként is a korral egyre nagyobb számban megjelenő anyajegyek milyenségét. Éppen ezért fontos minden elváltozást bőrgyógyász szakorvosnak megmutatni. Ő egy speciális fényű nagyító, a dermatoszkóp segítségével nagyjából tízszeres nagyításban látja az elváltozás szerkezetét, amiből megállapíthatja a diagnózist, és indokolt esetben az azonnali eltávolítás mellett dönthet a megelőzés érdekében.

Lezárult a Melanóma hónapjában meghirdetett “Anyajegy vagy melanóma?” – kvízjátékunk közösségi oldalunkon, melyen többszázan vettek részt, és a kvíz segítségével a játékosok tesztelhették tudásukat, valamint értékes és hasznos bőrvédelemmel kapcsolatos információk birtokába jutottak.

Share