Kívülállók sokszor úgy látják, hogy minden rendben van… közben a négy fal között nők ezreit bántalmazzák pszichésen vagy fizikálisan. A koronavírus-járvány idején a bezártság mindenkit megvisel, a pszichés erőszak nagyon könnyen csap át tettlegességbe.

Immár 42 napja karanténban az ország. A koronavírus világjárvány miatti kijárási korlátozás mindenkit a lakásba kényszerít, melynek komoly pszichológiai és mentális hatása van. A bezártság, a napfény, levegő, mozgáshiány feszültté teszi az embereket. Ha valaki hatósági karanténban van, és figyelnie kell, hogy a tünetek megjelennek-e, a szorongása még erőteljesebb lesz. De a szorongás és pszichés megterhelést még jobban növeli, ha a karantén anyagilag megterheli a családot. Az egzisztencia elvesztése nagyfokú bizonytalanságot szül, szorongás és akár depresszió is jelentkezhet.

Családon belüli erőszak a világban

Azoknál az embereknél, ahol a járvány kitörése előtt is voltak mentális problémák, rájuk a mostani vészhelyzet még számottevőbben hatással van. Így a családon belüli erőszak áldozatai most még nagyobb veszélyben vannak. A bántalmazások száma világszerte megnőtt. Például Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban a karantén bevezetése után szűk két héttel jócskán megnőtt a segélykérők száma.

Sehol nem tudtak és nem is készültek fel a megnövekedett áldozatszámra, de utólag mindenhol igyekeztek segíteni.  Franciaországban üres szállodai szobákat ajánlottak fel az áldozatoknak, és arra bíztatták őket, hogy gyógyszertárakban kérjenek segítséget. A jelszó a „maszk 19”. Ugyanígy tettek a Spanyolországban is, Grönlandon pedig betiltották az alkohol árusítást a fővárosban, hogy így csökkentség a szexuális bántalmazást.

A témában az ENSZ főtitkára Antonio Guterres is megszólalt. Arra kérte az országokat, hogy az online segítő szolgálatokat, civil szervezeteket támogassák, hogy az elkövetők megkaphassák méltó büntetésüket. Hisz a jelenlegi helyzetben a rendőrség, egészségügy annyira leterhelt, hogy ott most kevésbé tudnak segítséget kérni az áldozatok.

Bántalmazó kapcsolatok hazánkban

Hazánkban közel negyedmillió nő él bántalmazó kapcsolatban, mely szám jócskán emelkedett az elmúlt hetekben. A bántalmazó kapcsolatot sokszor kívülről nehéz észrevenni. Az áldozatok sokáig titkolják a történteket félelemből, szégyenből, illetve nem hisznek abban, hogy tovább tudnak lépni, akár segítséggel sem. Olyan esetekről is hallani, ahol a bántalmazó fél megfenyegette az áldozatot, hogy a családján fog bosszút állni, ha segítséget kér.

A bántalmazó kapcsolatokban az egyik fél uralkodni szeretne a másikon. Ilyenkor igyekeznek izolálni a másik felet. Elszakítani a családjától, biztosítani őt, hogy eltartja, nem kell munkába járnia, nyugodtan maradjon otthon. Így a másik fél kiszolgáltatottá válik, elmagányosodik és elhiszi, hogy teljes mértékben rászorul bántalmazójára. A mostani nehéz helyzetben a bántalmazó folyamat felgyorsul, mert a bezártság, szorongás, bizonytalanság miatt feszültebbek, ingerültebbek lesznek az emberek. Így gyorsabban alakul ki konfliktus a párok között, és aki eddig szóval bántott, annak hamarabb eljárhat a keze.

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat sokkal több erőszakkal összefüggő hívást kap, mint korábban, melyek között több súlyos eset is van. Ugyanígy megnőtt az online tanácsadásokat felkeresők száma is. 3-4 nap alatt annyian keresték meg őket, mint korábban egy-két hét alatt.

Ugyanezeket a változatokat tapasztalták a PATENT nőjogi szervezetnél is, ahol a szolgáltatásukat (telefon ügyelet és chates lehetőség) bővíteniük kellett, de még így is vannak, akik nem tudják őket elérni ügyeleti időben. Például aki eddig munka után szaladt be és kért segítséget, az most ezt nem tudja megtenni, ha nem kell bejárnia dolgozni. Illetve otthonról nem tud telefonálni, mert a bántalmazó fél is otthon tartózkodik.

Most is van segítség!

A titkos menedékházak, félutas házak, krízisközpontok most is működnek, betartva az előírásokat. Aki úgy érzi, hogy bántalmazó kapcsolatban él, segítségre szorul, bizalommal keresheti az alábbi szervezeteket:

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat +36-80-20-5520

PATENT  +36-70-220-2505

NANE +36-80-505-101

Share