Megdöbbentő számok üzennek arról, hogy az utolsó utáni pillanatban vagyunk a műanyaghulladék környezetre gyakorolt rombolását illetően. Évente mintegy 8 milliárd egyszer használatos nejlon kerül szemétre. A tengerek élővilága már most fuldoklik, hiszen az élővizekbe került szemét mintegy 80%-át is a nejlon teszi ki. A szárazföldek élővilága is megsínyli ezt a felelőtlen gyakorlatot.

Mert nem csak a már elkészült, egyszer használt nejlon kikukázása jelent már szinte megoldhatatlan terhet, de az előállítás körülményei is aláássák a bolygó egészségét. Hatalmas olajkészletek kitermelésére van ehhez szükség és olyan technológiára, amely szinte felforralja a bolygó levegőjét.

Mindez azért, hogy a vásárlás körülményei kényelmesek legyenek számunkra. Ne felejtsük el, hogy az egyszer használatos műanyag zacskók átlagosan 25 percig szolgálnak. Ez azt jelenti, hogy van olyan zacskó, amit azért tépünk le, hogy 3 perc alatt kiegyük belőle a fánkot vagy a péksüteményt séta közben és az első kukába kidobjuk. Ez a kényelem nem éri meg azt az a szélsőséges, a bolygónkat pusztító gyakorlatot, amit a nejlonzacskók használata biztosít.

Nincs már idő udvarias várakozásra, se arra, hogy más tegye meg az eső lépést. A felelősség közös és hatalmas szükség van az egyéni emberi leleményre, arra a tettrekészségre és kreativitásra, amely eddig is elvezetett minket.

Tudjuk, hogy a kereskedelem, az ipar arra reagál, amire igény van. De ha a mi vásárlási szokásaink megváltoznak, ha nem és nem nyúlunk a kényelmet biztosító nejlon után, hanem előre gondolkodunk, rendszert építünk fel a bevásárlásra és gondoskodunk arról, hogy legyen mibe csomagolni és hazaszállítani a megvásárolt termékeket, akkor nem lesz miért gyártani, a kezünk ügyébe rakni az egyszer használatos nejlonokat.

Ha ügyelünk arra, hogy elkerüljük azokat a termékeket is, amelyeket ebbe a csak látszólag olcsó csomagolóanyagba kínálják felénk, ha csak csomagolásmentes árukat választunk, akkor még nagyobb sikereket érhetünk el.

Mi a titok?

Tényleg csak annyi, hogy előre gondoskodunk csomagolóanyagról és olyan táskáról, amibe haza tudjuk szállítani azt, amit megveszünk.

Sokszor az okoz problémát, hogy túlgondoljuk ezt a rendszert és azt hisszük, speciális, vagy túl drága dolgokról van szó.

Pedig dehogy, a legtöbbször az egyszerű befőttesüveg is remek tároló, csomagolóanyag lehet. De ha annak súlyát soknak érezzük és tartunk a cipekedéstől (bár autóval, csomagtartóval rendelkező kerékpárnál ez nem jelenthet problémát) akkor válasszunk műanyag tárolókat. Még mindig jobb egy műanyag doboz bevetése a nejlonzacskók helyett, ha az is műanyag, ha annak lebomlása is száz meg száz évig tart majd. De ha elegendő ideig használjuk, akkor egy kis lélegzethez tud jutni a Föld. Időt nyerünk, főleg, ha ezt praktikát velünk együtt még néhány milliárd beveti.

A textilből készült zacskók, tasakok, bevásárlótáskák szütyők beszerzése se bonyolult. Készen is megvásárolhatóak és viszonylag olcsón.

Ám, ha már környezetvédelem (és sok kicsi sokra megy alapon még értékesebb),
ha mi magunk készítjük el azokat az eszközöket, amelyek a napi, környezetet
kímélő gyakorlatot segíthetik.

Akár turkálókban is beszerezhetjük a bevásárlótáskákhoz, vagy a pékárukhoz
szükséges alapanyagot.

A gyümölcsök, zöldségek, pékáruk vásárlásánál akkor engedik, hogy saját
„zacskót” használjunk, ha az átlátszó, ha a pénztárnál való fizetésnél látszik,
hogy mi van benne,

Átlátszó „tasakokat” a legegyszerűbb már használt függöny vagy tüllanyagból
varrni. Érdemes több méretet is kiszabni, és kézzel is összevarrhatjuk. Ha
többször haladunk át a szabásvonalak mentén és erős, jó minőségű cérnát
használunk, akkor évekig is szolgálnak majd minket ezek a házilag készült
csomagoló anyagok.

Bevásárló eszközként bevethetjük a nagyi régi vesszőkosarát is, de ha magunk
készítjük el a bevásárlószatyrot, akkor az alapanyagok száma szinte végtelen.

Tényleg csak a fantázia szab határt annak, hogy milyen, már eredeti célra
nem használt anyagot gondolunk újra. Mert bevásárló szatyrot készíteni akár
varrás nélkül, vagy minimális kézügyességet igénylő módon is lehet.

Népszerű gyakorlat lett sok embernél például a kendő, amit ahogy száz meg
száz éven át alkalmaztak eleink is. Régen is, most is egyszerűen batyuba kell
hajtogatni. Ha vékony és erős anyagú kendőt használunk, akkor annak súlya nem
sokkal nagyobb, mint a nejlonzacskóé. Cserébe évekig lehet cipekedni,
szállítani abban.

Minimális varrást kíván meg az is, amikor egy kinyúlt, kopott, de még a
varrásoknál jól tartó, hosszú ujjú póló, pulóver alját csak összevarrjuk, a két
ujjat meg egybe csomózzuk. Ha kell, kicsit ki lehet tágítani az eredeti
fejbújtatónál a nyílást, de a legtöbbször nyúlik annyira, hogy erre sincs
szükség. Ez akkor is bevethető, ha szinte az utolsó pillanatban jut eszünkbe,
hogy nincs otthon környezetkímélő szatyor. Ebből is érdemes akár több méretet
kialakítani és a lakáskulcs, a slusszkulcs mellett tartani.

De ha már varrás, akkor egy teljesen sima, hétköznapi, megunt pólóból is szabhatunk táskát, szütyőt, hiszen csak a három oldalát kell összevarrni és valamiből (akár saját anyagából) fület applikálni rá.

Sokan a horgolást, kötést választják és bontott fonalakból vagy erős spárgából- akár pár óra alatt – készítik el a nagyon- nagyon sok alkalommal használatos, nehezen elnyűhető bevásárló táskájukat.

Bármiből is készítjük el ezeket a tudatos eszközöket, a lényeg, hogy ne felejtsük otthon. Ne kerüljünk olyan helyzetbe, hogy úgy érezzük a körülmények kényszerítenek arra, hogy egyszer használatos nejlonszatyor után nyúljunk. Mert valójában olyankor se a körülmények, hanem a saját feledékenységünk áll a háttérben.

Felhívás!

A ZöldKövet Egyesület és a Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete felhívással él minden környezettudatosságra törekvő magyar családhoz a július 3-i „Nemzetközi műanyagzacskó-mentes nap” alkalmából.

Arra hívják fel a családok apraját-nagyját, hogy tartsanak július folyamán egy nejlon-mentes napot, melyben próbálják meg legalább 24 órán át mellőzni a nejlonzacskók használatát.

Ehhez nincs másra szükség, mint néhány nejlon-mentes, többször használható gyümölcs- és zöldségtasakra, néhány vászonból készült (a nejlonzacskónál sokkal mutatósabb) bevásárlótáskára vagy ételhordóra, esetleg és persze némi tudatosságra.

És akkor jöjjön a játék: arra buzdítunk mindenkit, hogy július 3-án csak saját bevásárló tasakkal, saját zöldség/gyümölcs tartó táskával menjen bevásárolni és aznap, ha teheti, a saját maga által vitt ételhordó dobozban vigyen magának ebédet.

A játék menete: Like-old ezt a bejegyzést és a Zöld Követ FB oldalát. Majd örökítsed meg egy fotóval, a nejlonzacskómentes bevásárlásod, uzsonnás, ebédes dobozod, melyben az ebéded viszed, melyet küldj el nekünk a játék alatti posztban hozzászólásként. A nyereményjátékban 10 szerencsés nyertest sorolunk, melyből 7 résztvevő értékes Zöld Követ Öko ajándékcsomagot kap. A fődíj pedig három db 10 ezer Forint értékű vásárlási utalvány a „Lemérem” boltból.

https://lemerem.hu/kapcsolat-csomagolasmentes-bolt/
Share