15 éve nem eszem húst. Amikor ezt mások megtudják, általában 3 kérdést szoktam kapni:

  1. „De miééért???” Erre rövid válaszként azt szoktam mondani, hogy „mert így látom jónak”. Aki tényleg őszintén érdeklődik, annak bővebben is kifejtem az okokat (van belőlük bőven): leölt állat energiája, egészség, környezetvédelem, állatvédelem, stb.
  2. „De akkor mit esztek?” Mintha a húson kívül nem is lenne más élelmiszer. Emlékszem szegény anyósom kétségbeesett képére, mikor először vigyázott az unokájára, és megtudta, hogy már vegák vagyunk. Szerintem azt hitte, hogy valami szokatlan és bonyolult dolgot várok tőle, tofut vagy szóját, de én soroltam neki az egyszerű, ám húsmentes ételeket: borsóleves, sajtos-tejfölös tészta, krumplifőzelék vagy túrógombóc.
  3. „És a gyerekek is?” Hát persze. El nem tudnám képzelni azt, bár több családról is hallottam, ahol bevált ez a gyakorlat, hogy külön-külön főzzek zöldségeset is, húsosat is. Ekkora családban (heten vagyunk) még az egyféle is komoly kihívás, nem hogy kétféle. Azt eszik, amit én készítek, amiben természetesen nincsen hús.

Ekkor persze jönnek az érvek, hogy a fejlődő szervezetnek szüksége van a húsra. Tévedés: az embernek különböző tápanyagokra és vitaminokra van szüksége, amelyek a növényi ételekben éppúgy megtalálhatóak, mint az állati eredetűekben. Tudatossággal, odafigyeléssel, kiegészítéssel (pl. olajos magvak, hüvelyesek) ezekhez a vegetáriánusok is hozzájuthatnak.

A gyerekeim azt mondják magukról másoknak, hogy ők nem vegetáriánusok. Csak azt, hogy többnyire nem esznek húst. A „többnyire” azt jelenti, hogy én nem veszek nekik felvágottat, nem sütök karajt, nem főzök gulyáslevest. Ha azonban elmennek valakihez, aki hússal kínálja őket, arra nyugodtan mondhatnak igent. Ezzel vagy élnek, vagy nem, gyerek- és életkor függő a dolog. Volt például párizsis korszakuk (mondjuk amennyi hús abban van…).

Emlékszem régebbről egy kisfiúra. A szülei eszméletlen szigorú diétát tartottak, nemcsak húst, de tejet, tejterméket és tojást sem ettek. Ráadásul cukrot és sót sem használtak. Még ezzel se lenne gond, mert nekem vannak boldog és egészséges vegán, sőt, nyers-vegán (gyerekes) ismerőseim. Azzal viszont igen, hogy nem kóstolhatott bele soha a „másik oldalba”. Emlékszem, hogy csorgott a nyála a kissrácnak, mikor valaki túrórudit majszolt, de neki az tilos volt. Mindannyian tudjuk: a tiltott gyümölcs mindig édesebb. A tiltás, a folyamatos lemondás sose vezet jóra, különösen egy gyereknél, sokkal inkább a következetes, de néminemű kilengést megengedő étrend. (Mellesleg kevés ennyire agresszív gyereket láttam, mint ő, akinek folyton el kellett fojtania a vágyait – csak én látom a kettő között az összefüggést?)

Múltkor anyukám hozott nekünk egy nagy adag zöldséglevest, egyik része húsos volt, a párom kedvéért, a másik viszont csak zöldséges, nekünk, többieknek. Másnap szomorúan vettük észre, hogy valami miatt megbuggyant a mi adagunk. A gyerekek különbözőképpen reagáltak a dologra. A kislányok némi tétovázás után lazán bekanalazták a kolbászos levest, a fiam viszont inkább megvárta, míg gyorsan kisütök egy kis gabona-fasírtot.

Nagylányom az, aki, történjék bármi, nem eszik húst egyáltalán. Ő már gimnazista, tavaly a menzán fizettük be neki az ebédet. Gondoltam, hogy manapság, amikor már a laktóz- vagy glutén-érzékeny gyerekekre is kérhetünk külön diétát, nem lesz gond a vega-menüvel. Pedig de! Orvosi (!) igazolást kellett vinnünk arról, hogy a gyerek egészségére nézve nem káros (!!!) a húsmentes étrend. Mellesleg a vega-menü sokszor annyiból állt, hogy egyszerűen elhagyták a húst, és üres főzeléket kapott, legfeljebb ehetett hozzá kenyeret, vagy ha jó kedvükben voltak, ütöttek rá neki egy tojást.

Sokan azt mondják, hogy a vega családokban a szülők ráerőltetik a saját elképzelésüket a gyerekeikre. Miért, a húsevő családoknál ez nincsen ugyanígy? Ott az erőleves, meg a rántott hús a vasárnapi menü, nálunk meg más. Majd ha felnőnek, ők maguk dönthetnek az étrendjükről. Kíváncsi vagyok, az enyémeknél mi lesz a helyzet. Tíz év múlva megírom nektek.

Réka

Kép forrása:  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/df/HomeschooledChildrenCooking.jpg/

Share