A karácsonyi előkészületek, az ajándékötleteken való agyalás, sütés-főzés teljesen kitölti az év végi napokat, szinte beesünk az újévbe. 2018 pedig új kezdet, új lehetőségeket rejt. Ahogy Réka írásában is olvashattuk az év végi számvetésnek fontos szerepe van az egyéni fejlődésben.

Szerintem a fogadalmak mellé (pl: többet sportolok) fontos azt is megtervezni, hogy a célokat milyen lépéseken keresztül szeretnénk elérni.

Szeretnék inspirációt nyújtani a célok kitűzéséhez, és a motiváló és teljesíthető akcióterv kidolgozásához, hogy egy év múlva egy igazán eredményes időszakra tekinthessünk vissza.

Célkitűzés módszertana

A nagy motivációs trénerek közül sokan hangsúlyozzák a célkitűzések fontosságát. Amerikában végeztek egy felmérést a végzős hallgatók közt, amelyben terveikről és céljaikról kérdezték őket. Tíz év múlva ismét felkeresték őket, és azok a hallgatók, akiknek konkrét elképzelésük volt az életükről sokkal többre vitték, mint akiknek akkoriban fogalmuk sem volt, hogy mit is akarnak kezdeni magukkal.

Papír és toll. A célokat le kell írni, mert ugye a szó elszáll… Meg aztán fontossági vagy megvalósítási sorrendbe téve kitenni valami látható helyre.

Elérhető. Hát ezt nem kell sokat magyarázni, ha magad sem hiszed, akkor nem fogod tudni elérni.

Mérhető. Egyszerűen csak tudd, ha elérted már a célt. Például nem tűzheted ki azt, hogy „legyek karcsú” csak azt, hogy „legyen a derekam két centivel keskenyebb”.

Határidő. Leírni könnyű, betartani nehéz, hiszen mindig van valami előre nem látott tényező. Mindenesetre, ha nem is fejezzük be időre, akkor is hamarabb lesz kész, mintha semmilyen határidőt nem szabunk.

A célok felé kis lépésben kell haladni. Főleg akkor, ha te is úgy érzed, hogy a hétköznapi teendők teljesen elveszik az időd. Netán gyereked is van, akivel törődnöd kell. Én minden nap megkérdezem magamtól, hogy mi az a kis dolog, amit ma és most meg tudok tenni a céljaimért.

Célok az élet különböző területeiről

Lényegesnek tartom kiemelni, hogy az élet több különböző területéről tűzzünk ki célokat. Ne csak például karriercéljaink legyen! És akkor mik is ezek a területek?

  1. Karrier, munka. Például előléptetés, munkahely váltás.
  2. Személyes fejlődés. Például elmenni rajztanfolyamra, letenni egy alapszintű spanyol nyelvvizsgát.
  3. Egészség, fittség. Például lefutni a félmaratont, leszokni a cigiről.
  4. Párkapcsolat. Például minden héten egy estét kettesben tölteni vagy az évfordulót egy welness hétvégével megünnepelni.
  5. Társas kapcsolatok. Például felkeresni régi barátokat vagy egy új közösségbe csatlakozni.
  6. Lelki élet. Például eljutni egy kegyhelyre.
  7. Környezet. Például felújítani a fürdőszobát vagy rakatni egy cserépkályhát.
  8. Pénz, megtakarítás. Például év végéig félretenni X összeget vagy nyitni egy takarékszámlát.

Vízió

A víziónk (angolul vision) a saját ideális életünk. Azokból a vágyott apró összetevőkből áll össze, amelyeket valóban nagyon szeretnénk. Ezt a képet lassan csiszolgatjuk az évek során és ideális esetben az életünket egyre inkább hozzá közelítjük. Most azt gondolhatod, hogy persze, könnyű mondani, de az ideális élethez sok pénz kell. Szerintem nem mindenkinek. Nem mindenki vágyik egy luxus jachtra a Földközi-tengeren, meg nyaralóra Bora borán (én sem). Akkor tűztük ki jól a céljainkat, ha azok a számunkra ideális élethez visznek közelebb.

Izgalmas, eseményekben és megvalósított tervekben gazdag Új Évet Kívánok!

Tündéranyu

Share