Sokat változott a világ azóta, hogy a munka még csak kényszer volt. Ma már önkiteljesedési lehetőség is az életünkben. Az 1911-ben Frederick Taylor által megfogalmazott vezetési tanácsok alapján a munkavállalók motivációja még elég egyszerűnek tűnik: adjunk nekik pénzt, akkor teljesítenek. Több pénzt, akkor jobban teljesítenek! Sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű, s azóta számos motivációs elmélet foglalkozik azzal, hogy a pénzen kívül még milyen eszközökkel lehet ösztönözni a munkavállalók teljesítményét. Hasonlóképp a háztartási és családi feladatokkal kapcsolatban is felmerül a kérdés: hogyan vegyem rá a férjem, vagy gyerekem, hogy ezt vagy azt önszántából, vidáman, jó minőségben megcsinálja? A válasz nem egyszerű, de kövessük a Toyota algoritmusát és biztos sikerrel járunk. A 10. alapelv szerint neveljünk prémium munkatársakat!

A megfordított hierarchia

Kezdjük a legfontosabbal: egy Toyota gyárban bármely vezető hajlandó beállni a szalaghoz, megnézni saját szemével, mi is a munka, hol a hiba, miért nem megy a folyamat. Senkinek nem „piszkos” a munka, hanem közös érték, így a feladatokat nem mint forró krumplit dobálják egymás között. Nem azért kezdeményezünk csapatmunkát, és kérünk meg mást is, hogy mosogasson, mert nekünk nem fűlik a fogunk hozzá. Azért, mert közös értékeink alapján fontos, hogy megosszuk a feladatokat, annak érdekében, hogy mindenki jól érezze magát a bőrében.

A Maslow-féle piramis

Arról szól, hogy először az elemi szükségletek kielégítésére törekszünk, csak ez után jöhet az önmegvalósítás. De mégis, ki a fene valósítja meg magát, miközben tereget? Az, akire figyelnek, aki adhat új, jobb ötleteket, aki fejlesztheti a saját folyamatait. Aki visszajelzést és elismerést kap!

Jutalom

 Ne legyünk álszentek. A pénzért dolgozunk, azért mert kapunk valami kompenzálást az elvégzett munka után. De nem vagyok híve annak, hogy pénzt kapjanak a gyerekek a házimunka után, különösen azért nem, mert a pénz túl szorosan szimbolizálja a biztonságot, és ahhoz kapcsolódó javakat, melyek nézetem szerint minden családtagot megilletnek. Sokkal inkább javaslom, hogy jutalom legyen a munka utáni közös együttlét, sport, játszótér, bármi, amit közösen élvezhetünk családunkkal.

Helyes magatartás azonnali megerősítése

Tanítsuk meg a gyerekeknek: köszönöm! Ne hagyjuk, hogy kikopjon a mindennapunkból a visszajelzés. Lehet ez vizuális rajz, tábla, vagy szóbeli dicséret. Soha, de soha nem elég belőle!

Folyamatos fejlődés

Figyeljük meg egy napunk dinamikáját: reggel káosz, majd rendeződés, aztán este megint káosz, majd rendeződés. A változás olyan, mint a szívdobbanás, életünk része, mozgatórugója. Törekedjünk mindig a változásra, és megmaradnak állandó értékeink!

Háztartásunk felelős vezetőjeként kövessük a motiválás 5 lépését és bizton állítom, hogy remek csapatot tudhatunk magunk mellett, akik szívből, szívesen vesznek részt a folyamatokban, feladatokban. Aki nem hiszi, az csak lépésenként, kövesse a fenti 5 javaslatot!

A cikksorozatban Jefrey K. Liker: A Toyota módszer című könyvét használom fel.

Kogon Zsófia, SoulDesign tanácsadó

Share