Nos, ez valóban jó kérdés. A harag és a düh olyan érzelmek, amelyeket nem szabad kimutatnunk, megélnünk. Hogy is lenne helye a kitágult pupilláknak, a dühtől kivörösödő arcnak és a nyakon kidagadó ereknek a politikailag korrekt, visszafogott mosolyvilágban, amit a média közvetít felénk?

Emlékezzünk csak, hogy mit gondoltunk, amikor legutóbb haragos embert láttunk?

Biztos vagyok benne, hogy nem nagyrabecsülés volt…

Jó lenne először is tisztázni, hogy mi a különbség a harag és a düh között? Nos, dühöt akkor érzünk, amikor megsértik a határainkat. A harag pedig nem más, mint amikor a határsértés tényét nem tudjuk elengedni és hosszan dédelgetjük magunkban. Az egyik, amilyen hirtelen jön olyan hiretelen le is tud csillapodni – például egy őszinte bocsánatkéréstől – a másikat viszont hosszabb idő elengedni.

A düh azonnali, heves testi reakciót vált ki, a harag sokszor jobban el tud bújni és kevésbé heves, inkább alattomos testi elváltozásokat okoz. A harag nem más, mint fel nem dolgozott düh.

A kérdés az, hogy mitől lesz a dühből harag?

Nos, ha nem éljük meg és fejezzük ki a dühöt vagy a határsértés ismétlődő, akkor nagy eséllyel harag lesz belőle. Ismerős az eset, amikor valaki beáll elénk a sorba, de nem szólunk és még három nap múlva is ezt meséljük indulatosan a barátnőnknek? Ez az, amikor a kezdeti düh haraggá vált, mert nem éltük meg igazán.

Megélés alatt persze nem azt értem, hogy csapjunk oda egyet az idegesítően hangosan beszélő tizenévesnek a buszon vagy gáncsoljuk el a sorban tülekedő cekkeres nénit.

Ahhoz, hogy úgy kezeljük ezeket a szituációkat, hogy nekünk ne okozzanak testi bajokat meg kell tennünk néhány lépést önismeret terén.

  1. Fogadjuk el, hogy emberek vagyunk és dühöt érzünk. Ha jobban megnézzük, akkor a düh nem más, mint egy jelzés önmagunk felé, hogy valaki átlépte a határunkat. Ezt pedig nagyon fontos tudnunk. Képzeljük el milyen lehet az élet egy gyerekkel, akinek nincsen fájdalomérzete és mosolyogva tartja az ujját a tűzbe percek óta, mert nem érzékeli a fájdalmat, ami megóvná a súlyosabb sérülésektől! Nos, ha nem lenne a düh, akkor bizony olyanok lennénk, mint ez a gyerek, csak lelkileg. Szóval a düh rendben van!
  2. Nem kell rosszul éreznünk magunkat, ha dühöt érzünk, mert az egy ugyanolyan természetes reakció, mint az, hogy nevetünk egy viccen. A felelősségünk odáig terjed csak, hogy hogyan adjuk ki vagy éljük meg a dühöt. Mert az természetesen nincsen rendben, ha a munkából dühösen hazamenve kiabálunk a gyerekünkkel, aki azt sem tudja mi történik. Az viszont teljesen rendben van, ha elmegyünk futni vagy teljes erőből toljuk a falat, esetleg kimegyünk egy erdő közepére és ott kiabálunk. Mindenkinek más működik. Egy dolog viszont biztos… a meg nem élt düh utat fog találni magának vagy kifelé vagy befelé. Szóval, jobban tesszük, ha megéljük!
  3. Tudatosan figyeljünk a dühre! Tekintsünk rá barátként, aki megóv attól, hogy tartósan olyan helyzetekben maradjunk, amelyekben lelkileg sérülünk. Amint megérezzük, hogy dühösek lettünk keressünk alkalmat arra, hogy elvonulva megkérdezzük magunktól mi történt, mivel van a gond? Ha megvan, akkor találjunk módot, arra, hogy biztonságosan ki tudjuk adni. Ne felejtsük el, hogy sokszor olyan problémák, mint a magas vérnyomás, körömrágás, túlevés, légzőszervrendszeri problémák, stb. oka nem más, mint az elfolytott düh, amely később haraggá alakul.
  4. Ha sikerült kiderítenünk, hogy mi miatt vagy kire vagyunk dühösek, akkor változtassunk a helyzeten! Tisztában vagyok vele, hogy ez sokszor nehéz és átmenetileg súlyos konfliktusokkal is járhat, de a tét az egészségünk. Ez pedig túlzottan nagy ár a konfliktuskerülésért.

Szóval a lényeg, hogy igyekezzünk ítélkezés nélkül figyelni magunkra! Teremtsünk időt arra, hogy valóban érezzük az érzéseinket és tanuljuk meg a lelkünk nyelvét! Ez az egyetlen út amely elvezet ahhoz, hogy boldogabb és kiteljesedett életet élhessünk.

Szerző: Czirják Eszter család- és rendszerállító, Theta-floating coach

Harag
Harag
Harag
Harag
Share