Julie Andrews egyike azoknak a különleges sztároknak, akikről nem lehet azt mondani, hogy egyoldalú. A karrierjét olyan Broadway darabokban kezdte, mint például a My Fair Lady, amelyben Eliza Doolittle szerepét játszotta. Szerintem mindannyian emlékszünk rá Maria von Trappként a Muzsika hangjából vagy Mary Poppinsként, ahogyan egy gyors mozdulattal rendet varázsolt a szobájában. Azt, hogy mi van a csillogás mögött, kevesen tudjuk, de egy tea mellett, talán elmesélné…

Szerintem Julie nem szívesen mesélne a gyerekkoráról, amely meglehetősen viharos volt. Erre elég bizonyíték az, hogy 1950-ben, 15 évesen tudta meg az édesanyjától, hogy az apja nem az akkori férje volt. Julie az édesanyja egy futó viszonyából származik, amit a család egyik barátjával folytatott. Mindennek ellenére Ted Wells-et – az édesanyja első férjét hívja apának. A vezetékneve, amely eredetileg Wells volt, anyja második férjével való házasságakor változott meg Andrews-ra. Julie anyja és mostohaapja eleinte nagyon szegények voltak, de később sikerült jobb körülményeket teremteniük a család számára. Julie-t részeges és agresszív mostohaapja zaklatta, ezért a fiatal lány zárat szerelt a szobája ajtajára. A férfi ugyan megbukott mostohaapaként, de annyit megtett, hogy finanszírozta a kislány tanulmányait egy alternatív művészeti iskolában.

Az első találkozás a művészettel…a karrier

Julienak különleges adottságai voltak, amiket szerencsére énektanára, Lilian Styles-Allen felfedezett és gondosan fejlesztett. A ma 81 éves sztár még ma is a harmadik anyjának hívja őt, az édesanyja és a mostohaanyja mellett, akit Ted Wells 1944-ben vett feleségül. Sokszor viccel azzal, hogy neki több apja és anyja van, mint bárkinek a világon, utalva a kesze-kusza családi rendszerre.

Julie gyönyörű hangjára többen felfigyeltek és ő így ahelyett, hogy reklámokban vagy gyerekműsorokban kezdte volna a karrierjét, VI. György előtt találta magát, a legfiatalabb szólóénekesként, aki valaha fellépett a királyi család előtt. Ma már biztosan mosolyogva mesélné, hogy milyen lámpalázas volt akkor.

A fiatal lányt abszolút hallása és tiszta, négy oktávnyi hangja predesztinálta a sikerre. Azt, hogy ilyen hangi adottságokkal miért választotta a színészetet és utasította vissza operaházak megkeresését, a mai napig nem mondta el.

Azt talán elmondaná, hogy mennyire élvezte Eliza Doolittle szerepét a My Fair Lady-ben a Broadway-n és beismerné, hogy nagyot csalódott, amikor a filmszerepet viszont Audrey Hepburn kapta meg, aki akkor már ismert sztár volt. A sors útjai kiszámíthatalanok, hiszen pont amiatt mert nem kapta meg a filmszerepet, vállalta el a Mary Poppins címszerepét. Ez pedig meghozta neki a legjobb színésznő Oscar díját 1964-ben. Talán bevallaná, hogy hízott egy kicsit a mája, amikor Audrey Hepburnt viszont nem is jelölték Oscarra a My Fair Lady-ért, bár maga a film több Oscar díjat is megnyert.

A My Fair Lady később visszatért Julie-hoz, hiszen a Sydney-i Operaházban ő rendezte 2016-ban a musicalt.

A beszélgetésből nem hiányozhatna a híres és bosszantó jelenet sem, amikor Maria, a Muzsika hangjából, a mezőn futva énekel. Ezt a jelenetet egy helikopter segítségével vették fel, ami Julie körül körözött. A rotorok szele olyan erős volt, hogy minden egyes alkalommal a földre nyomta Juliet, aki megfogadta, hogy a következő alkalommal ellenáll. Az ő bevallása szerint: “Tényleg mindent megpróbáltam. Megfogadtam, hogy ezúttal nem hagyom magam. És mégis minden egyes alkalommal a port nyeltem a földön.” Ha így nézzük a jelenetet, akkor csodálatra méltó a látszólagos könnyedség, ami árad a vidáman éneklő Mariaból.

Julie máig tartó karrierje több tucat film-, tévé- és színpadi szerepet, koncerteket, 1979. óta egy csillagot Hollywoodban és több gyönyörűen illusztrált gyerekkönyvet foglal magába.

Úgy tűnik – mondaná Julie –, hogy az életem nagy csalódásaiból mindig új sikerek születnek. Így volt ez a My Fair Lady filmszerepénél is és akkor is, amikor egy rutinműtét következtében Julie elveszítette a hangját. Azóta az első házasságából származó lányával ír varázslatos gyerekkönyveket hatalmas sikerrel. Megtalálta a hangját, csak másképp.

Az egyik kedvenc idézetem tőle:

Tápláld a testet étellel és itallal és túléli a mai napot.

Tápláld a lelket művészettel és zenével és örökké élni fog!”

Hollywood-i álompár és pathwork család

Ami a családot illeti, Julie biztosan büszkén mesélne a lányáról, Emma Waltonról és két, Vietnámból örökbefogadott gyermekéről. 1967-es válása után találta meg az igazit. Egy interjúban azt mondta a második férjéről: “ A férjem jobban ismer engem, mint bárki a világon.” Ez a második férj pedig nem más, mint a Reggeli Tiffanynál és a Rózsaszín párduc sorozat rendezője, aki maga is Hollywood-i legenda, Blake Edwards. Ő rendezte Juliet a Viktor/Viktóriában is. A legendás pár egészen 2010-ig volt együtt, Edwards haláláig.

Szerettek volna közös gyermeket, de miután Julie elvetélt nem kísérleteztek többet, hanem örökbe fogadtak két árva vietnámi kislányt. Julie talán bevallaná azt is, hogy nem egyszerű egy patchwork családot összatartani. Velük élt az első házasságából származó lánya, a második férjének is volt két gyermeke az első feleségétől és ezután jöttek a teljesen más kultúrából származó kislányok is. Egyszer azt mondta, hogy igyekezett viccessé tenni az életet otthon, mert másképpen nem lehetett volna menedzselni ezt a sokszínű családot. Amikor hazavitték a két kislányt, Julie szünetet tartott a karrierjében, mert nagyon nehéz volt számára a család és a hivatás összeegyeztetése.

Később, amikor a gyerekek nagyobbak lettek, ott folytatta a karrierjét, ahol abbahagyta. 2000-ben  pedig élete szerelmével együtt utazhatott Angliába, ahol II. Erzsébet lovaggá ütötte. Azóta használhatja a Dame előszót a neve előtt.

Mielőtt elbúcsúznánk Julie még megkérdezném, hogy mi az, ami számára a legfontosabb az életben. A válaszban szinte biztos vagyok:

Használd a tudásodat és a szívedet, hogy kiállj azokért, kik nem tudnak kiállni magukért,

emeld fel a hangod azokért, akik nem tudnak beszélni,

hozz fényt azoknak, akiknek az élete elsötétült.”

És ő ezt teszi, mind a mai napig, ha énekel, ha ír.

Eszter

Share