Arról már volt szó, hogy a jólinformáltság aranyat ér, ezt mindenki tudja, de hogy mi is a célja, az mai leckéből kiderül. Az üzleti életben és a maffia világában az viszi sokra, aki nem suttyó. Aki hajlandó tartani a tempót, utánanézni a dolgoknak, tájékozódni, és megtudni mindent tárgyalópartneréről. Elvégzi a háziját! Tanuljunk a nehéz fiúktól, légy penge eszű, éles gondolkodású és mindenek felett tájékozott!

Rengeteget hallani szülőktől, leginkább kamaszok szüleitől, de kisebb gyermekeket nevelőktől is, hogy

„Azt se tudom, mit néz azon a kütyün, vagy, hogy kell használni”. „Beül a gép, tablet, TV elé, tudja ég, hogy mit csinál olyan sokáig.”

Ha szeretnéd tudni mit is csinál gyermeked, ezentúl legyen a gugli (google) a legjobb barátod, és kezdd el megcsinálni a házi feladatod! Tudd meg, mit olvas, mit néz! Mivel játszik, mire való az adott alkalmazás, és ne légy rest meghallgatni a zenéket, amit szeret és megnézni a műsorokat, amiket imád. Nem azért, mert kémkedünk a gyerek után, hanem azért, hogy megőrizzük a kapcsolatot. Tudjunk miről beszélni, tudjunk csatlakozni egymáshoz. Ha őszintén érdeklődünk aziránt, ami a gyermeket leköti, nagyobb bizalommal fog felénk fordulni. Igazán nem akarok megbántani senkit, de csak kifogás, hogy ez már egy másik generáció, nem tudunk csatlakozni. Egy csodát nem! Olvasni kell, tájékozódni, követni az újságok tech rovatát.

Arra is figyeljünk, hogy mit mesél. Sokan panaszkodnak, hogy a gyerek nem mesél. Inkább úgy mondanám, nem meséli azt, amire mi kíváncsiak vagyunk. Mi volt az ebéd, mit játszottak, milyen mondókát tanultak, azt nem fogja elmesélni könnyen. De elmesélheti, hogy látott három pókot egy fán, vagy, hogy a Béla rákiabált, és nem volt kedves, vagy, hogy a Marcinak van egy öreg macskája. Egyszóval arra figyeljünk, amit a gyerek mond, ne arra, amit hallani szeretnénk. Ha pedig már mesél, akkor úgy hallgassuk, mint ahogy a barátnőnktől elvárjuk, hogy hallgasson. Vagyis ne szóljunk közbe, ne vonjuk le az erkölcsi tanulságot, hagyjuk, hogy a gyerek elmondja, kibeszélje magából, amit szeretne.

Figyeljünk a részletekre! Kisebb gyerekek esetén ajánlom, hogy sose hagyjuk őket egyedül tévézni. Csak akkor hagyjuk magára, (már például úgy, hogy kimegyünk a konyhába), ha tudjuk jól, mit néz. Csak akkor, ha ismerjük a történetet, és kísérjük figyelemmel mi az, amire reagál, amiről jó utána beszélni. Nálunk például a Nyúl Péter az egyik legfélelmetesebb mese, mert abban van egy ember, akitől a fiúk félnek. Magamtól sose gondoltam volna, de ahogy együtt néztük rögtön kiderült, hogy ők ezt a mesét nem szeretik. Úgy tudjuk megvédeni gyermekeinket, ha képben vagyunk. Tudjuk, látjuk, mit néz, mit olvas, nyilván ahogy nőnek egyre nagyobb autonóm teret hagyva nekik. Amikor fiatalabb nőknek párkereső tippeket adnak, gyakran hangzik el, hogy kerülj képbe a hobbijával, tudd mik a foci szabályai és mi az a lóerő. Ugyanez megállja a helyét a gyerekekkel kapcsolatban is. Hiszen célunk, hogy egy jól működő bizalmi kapcsolatot alakítsunk ki, azt pedig nem lehet másképp, mintha figyelünk arra, ami a másikat érdekli. Legyél képben! Légy penge!

A cikksorozatban Luis Ferrante: Maffialeckék című művét használom fel.

Kogon Zsófia, SoulDesign tanácsadó

Share