A télire eltett ennivalóról mindenkinek nagyanyáink lekvárja, befőttje jut elsőre eszébe. A befőzésről írtam is a múltkor, most azt szedtem össze nektek egy csokorba, milyen egyéb módszerekkel őrizhetjük meg a nyár ízét a hidegebb hónapokra.

Aszalás. A gyümölcsök szárításával kiválóan tartósíthatunk. A nedvesség elpárolog, és megmarad a tiszta, mézédes gyümölcshús. Készíthetünk aszalt szilvát vagy barackot, szárított almakarikákat vagy körtegerezdeket. Lehet aszalógépet is vásárolni, de egy egyszerű módon elkészített aszalókeret is segítségünkre lehet. Vagy kirakjuk a fedett teraszra, vagy be a házba, de a közvetlen napsütés fényereje és melege nem tesz jót a gyümölcsöknek. Viszont legyen jól átszellőztethető az aszaló, tehát érdemes a keretet szúnyoghálóból csinálni, és a rovarok elől letakarni, mert ugyebár nemcsak mi szeretjük az aszalt gyümölcsöket, hanem a darazsak is.

Gomba-szárítás. Itt a kora ősz, itt a gombaszezon. Amit ma megszedhetsz, ne halaszd holnapra! Amit pedig nem tudsz egy ültő helyedben megenni, azt tartósítsd. A karikára felvágott gombákat rúdra felszúrjuk, és így megszárítjuk. Ugyanúgy készíthető belőle télen leves vagy pörkölt, mint a friss gombából.

Fűszer-szárítás. Szárított fűszereket szintén a nedvesség elvonásával tudunk eltenni. A már említett aszaló-tálcát is használhatjuk erre a célra, vagy (mint a gyógynövényeket) csokrokba kötve felakasztjuk őket, és mikor csont-szárazak, üvegekbe rakjuk. Nem kell vásárolni többé a Kotányit vagy Horváth Rozit, ráadásul a saját kertünk, balkonunk fűszerei – akinek nincs, annak marad a hipermarketben vásárolt cserepes fűszernövény – ízesítik majd a téli leveseket, főzelékeket. Bazsalikomot, petrezselymet, kaprot, medvehagymát, és még rengeteg más fűszernövényt tehetünk így el a hideg időkre.

Egyéb szárítás. Egy hazai ház konyhája nem is lenne igazán magyaros a felakasztott fokhagyma-füzérek és pirospaprika-láncok nélkül.

Savanyítás. Káposztát vagy csalamádét így tegyünk el, vagy a jól ismert ecettel, vagy aki nem bírja a szagát, annak sóval ajánlom.

Kovászolás. Uborkát rengeteg fűszerrel (kapor, bors, kömény, babér) nagy üvegbe gyömöszölünk, a kovászt pedig a tetejére rakott kenyér biztosítja. Kell egy idő, míg összeérik, de utána nagyon sokáig eláll.

Füstölés. Lehet füstölni sajtot, sonkát, szalonnát, kolbászt. Akinek van kinti sütőkemencéje, érdemes azt eleve úgy megépíttetni, hogy a kéményében füstölni is lehessen. Utána már csak fel kell akasztani ezeket a finomságokat a kamra rúdjaira, és télen rájárni.

Olajban eltevés. Van, aki számára ez a medvehagyma tartósításának módja is, bár én ebben az esetben a szárítást jobban kedvelem. Mi a ledarált csípős paprika tetejére szoktunk vékony olajréteget tenni, így készül nálunk a házi Erős Pista.

Télálló zöldségek. Érdemes most októberben megvenni nagy tételben a zsákos télálló krumplit, hagymát. Inkább most egyben fizessünk ki egy nagyobb összeget, mint mondjuk januárban, amikor a zöldségek ára az egekben. Nem kell velük semmit csinálni, berakjuk őket a hűvös kamrába vagy pincébe, és jól elvannak hálóban. A répaféléket viszont homokba ajánlatos dugdosni, így sokáig megőrzik ízüket, állagukat. Gyümölcsből télálló almából javaslok nagy mennyiséget beszerezni. Mi tavaly szabolcsiból vettünk sok-sok kilót, ami októbertől májusig kitartott.

Fagyasztás. Ez már kevésbé hagyományos módszer, mégis sokkal jobb elrakni a magunkét így, mint a boltban megvenni a mélyhűtöttet vagy a konzervet. Amikor befőttet vagy lekvárt készítek egy gyümölcsből, mindig teszek el belőle a fagyasztóba is pár adaggal. Így mire vége a befőzési szezonnak, addigra a mélyhűtőm tele lesz különféle gyümölcsökkel. Már csak a fantáziánkon múlik, hogy épp barackos pite lesz-e decemberben vagy meggyes lepény februárban. Zöldségekből is rengetegfélét el lehet tenni a fagyasztóba. Nálam van benne fejtett bab, zöldbab, borsó, karfiol, valamint zöldségleveshez egységcsomagok: sárgarépa, fehérrépa, aki szereti, tehet hozzá karalábét és zellert is.

Egy megpakolt kamrával pedig az ember nyugodt szívvel indulhat neki a télnek. De apokalipszis esetén is jó ideig kitarthatnak a tartalékaink. Jó étvágyat nektek a magatok által tartósított finomságokhoz!

Rékaútja

Share