„A tánc a legmagasztosabb, a legmegindítóbb és a legszebb a művészetek között, mert nem puszta lefordítása az életnek, hanem az élet maga!”

Martha Graham

Tánc az élet! Legyen az néptánc, modern tánc, színpadi tánc vagy versenytánc, összehoz minket! Az emberiség kialakulásával egyidős, és bár mindig előkerülnek új irányzatok, a lényeg változatlan marad: a tánc a mozgás, zene és önkifejezés tökéletes összhangja. Egy olyan művészeti ág, mely a test, jellemzően zenére történő mozgásával fejez ki érzelmeket és épít társadalmi kapcsolatokat. Nem más, mint az emberek közötti nonverbális kommunikáció egyik legjobb eszköze.

„A tánc a lélek érzéseit a test mozdulataival fejezi ki és méltó arra, hogy a zenéhez és a költészethez hasonló szerepet töltsön be.”

Cezare Negri

A táncot április 29-én ünnepeljük. Ekkor van a Nemzetközi táncnap, vagy más néven a Tánc Világnapja. Ezt a napot 1982 óta tartjuk számon ünnepnapként, ekkortól ünneplik az UNESCO egyik tagszervezete, a Nemzetközi Táncbizottság felügyelete alatt a világ minden részén a legkülönfélébb táncokat. A nap célja a népszerűsítés mellett a kormányok ösztönzése a tánc minél szélesebb körben való jelenlétére az oktatási rendszerekben. Bár a tánc az emberi kultúra része annak kezdete óta, mégis a művészetek között támogatottsága világszerte alacsony. A világnap célja, hogy a tánc is a népszerűsíteni kívánt művészetek között legyen számon tartva.

„Amikor táncolsz, nem az a célod, hogy egy bizonyos pontra megérkezz a táncparketten, hanem hogy minden lépést élvezz, míg odaérsz.”

Wayne Dyer
Talán ez fejezi ki leginkább a tánc lényegét. Különlegességét a benne lelhető öröm és élvezet adja. Tánc közben felszabadul a lelkünk és szavak nélkül is képesek vagyunk érzelmeket továbbítani. A tánc egyfajta önkifejezés. A tánc terápia.

Ezen a napon – a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapján – a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészetek Szövetsége már évek óta rangos gálaest keretében adja át a Szövetség szakmai díjait, valamint Táncművészeti ösztöndíjakat. Az esten a közönség válogatást láthat a 2016-ban díjazott művészek és alkotók produkcióiból.

A világnap alkalmából sok helyen szerveznek eseményeket, előadásokat, köztéri táncórákat. Pécsett egynapos Minifesztivál keretében változatos programokkal várják az érdeklődőket a kezdőktől egészen a haladókig. Szombathelyen az előző évekhez hasonlóan egész napos, táncos és zenés programokkal készülnek a tánc szerelmeseinek, a streetdancetől a néptáncig. Aki pedig igazi önfeledt szórakozásra vágyik, azt 17 órától Debrecen főterén várják egy közös FlashMob-ra.

Szilvi

Share