Nem sok olyan szülő van, aki ne küzdött volna legalább időszakosan a gyerekszobai káosz problematikájával. Biztos, hogy tíz esetből kilencszer hiába keressük a kopasz baba pizsamáját, ellenben tízből tizenegyszer tuti, hogy rálépünk a szőnyegen hagyott legókockára. Na ugye, hogy ismerős… A rendetlenség megszüntetése nem csak a gyerekek trenírozásán múlik, mert hiába raknának rendet, ha nem megoldott a tárolás kérdése. Összeszedtünk jó pár praktikus ötletet a tárolásra. Többnyire olcsó, könnyen megvalósítható ötleteket kerestünk, néhány esetben azonban nem árt, ha anya egy kis kézügyességgel és némi DIY hajlammal van megáldva.

A plüssállatok kérdésköre kényes terület. Az én lányom például lelkesen gyűjti őket, így érzésre legalább egy millió van belőlük, pedig időnként titokban egy szatyornyit elajándékozok egy gyerekkórháznak. Ezt a tárolót viszont tuti, hogy ki fogom próbálni. Pár lécdarabból összeüthető, vagy vegyük ki egy kisszekrény oldalait, és máris kész a nyitott doboz, amibe már csak rugalmas fonalat kell húzni.

Pár vödör az Ikeából vagy a Praktikerből, és máris rendezettebb a szoba. Vagy ha nem is az, legalább tutira stílusos.

Kreatív vénával megáldott gyerekek szüleinek jó megoldás lehet az üvegekben való tárolás. Lehet cukorkás vagy lisztes üveg, de a sima befőttes üveg is megteszi, csak legyen jó sok belőle.

Ha megköveznek se tudom megmondani, mi a neve ennek a lyukacsos izének. Azt tudom, hogy a pasik szerszámtárolásra használják, pár garázsban láttam már ilyet. Fiúszobába abszolút ajánlott, mert amellett, hogy könnyen áttekinthetőek a játékok, még apát is lehet vele utánozni.

A második ötlet a listán, amit ki fogok próbálni a kisebb plüssállatok kedvéért, akik már nem fértek a nagy tárolóba. Daraboljunk fel egy PVC csövet, fessük be – teljesen vagy csak a tetejét -, és ragasszuk a falra vagy egy faládába. Még olcsóbb és egyszerűbb, ha WC papír gurigából készítjük. Bár úgy kevésbé tartós, de sebaj, mert így időnként le lehet foglalni a készítésével a gyerekeket.

A kakukktojás. Vagy nagyon ügyes kezű, gyakorlott csináld magad szülő szükségeltetik hozzá, vagy egy profi asztalos. Ellenben nagyon szépek és hasznosak ezek a polcok, dobozok, ládák, és valószínűleg szakemberrel készíttetve sem túlzottan drágák.

Néhány műanyag rekesz vagy láda, némi kreativitás, és tuti, hogy olyan polcrendszere lesz a gyereknek, mint senkinek az oviban. Vagy iskolában.

Maradunk a ládáknál, ezúttal fából készültek. Fessük őket tetszés szerinti színekre, vágjuk őket ketté és fúrjuk fel a falra, szereljünk rájuk görgőket, vagy simán csak pakoljuk egymásra őket. Mindenhogyan nagyon jól mutatnak!

Kosarakat a falra, de rögtön! Még egy tuti ötlet a plüssállatok tárolására. A kosarak lehetnek fémből vagy műanyagból, eredeti funkciójuk lehet szemetes vagy virágtartó, mindenképpen elképesztően jól mutatnak a falon.

A hagyományos, kockákra osztott polcrendszerek rajongóinak ajánljuk a fenti ötleteket. Lehet, hogy csak elég átrendezni a meglévő polcokat, de azért belecsempésztünk egy kicsit komolyabb darabot (a jobb felső sarokban). Hát nem lehetett neki ellenállni…

Sokan tároljuk a játékokat átlátszó, műanyag dobozokban. A profik így csinálják. Ahogy a mellékelt ábra mutatja.

A babaruha-problematika megoldása. Valószínű azért, hogy az átlag magyar babaruha-mennyiség inkább a baloldali képen látottra hajaz, de a bőröndös ötletet nem hagyhattuk ki. A középső kép pedig olyan jól mutat! Csak csorgassuk a nyálunkat nyugodtan…

A fiús anyukák univerzuma viszont a kisautók körül forog. Ha a kis polcokat túl bonyolult lenne elkészíteni, rakjunk fel néhány mágneses késtartót a falra, és máris megoldottuk a problémát.

Példák, hogy miket lógassunk a falra, ha kicsi a hely. Roller, plüssállat, csajos dolgok.

Személyes kedvencem ez a tároló. Ha már nem férünk a Barbiektól, vagy a szerszámoktól. Azon kívül, hogy helytakarékos, még gyorsan hozzá is férhetőek a játékok. Áttekinthető és nagyon tetszetős is az egész.

Ikea újratöltve. Tegyük a kezünkre a szívünket. Hányunknál van otthon Ikeával berendezve a lakás? És legalább a gyerekszoba? Még mindig ez a legolcsóbb megoldás, hacsak nem találunk egy ennél is olcsóbb asztalost. Vidéken található!

Még egy Ikea. Csak mert olyan jól mutat ebből a tárolóból több egymás mellett. Egy amúgy sem elég semmire.

Plüssállat-tárolás number 3. Horgoltathatjuk a nagyival, vagy készülhet lepedőből, kendőből, hálóból. Egyszerű és rendkívül helytakarékos megoldás.

A végére pedig jöjjön néhány kreatív ötlet, amikre mi magunktól biztos soha nem gondoltunk volna. A virágládák nagyon szépek lettek, a csigával a levegőbe felhúzott kosarak pedig tuti, hogy minden fiú kedvencei lennének. Amíg el nem rontanák őket…

Amari

Források:

pinterest.com

onecrazyhouse.com

futuristarchitecture.com

woohome.com

mamamomtourage.com

fromfaye.com

homebnc.com

 

Share