„A doktornő azt mondta, hogy hajszálra vagyunk egymástól, gyakorlatilag, mint a vonatsín, megyünk egymás mellett, de nincs találkozási pont. És ő ezt a találkozási pontot hivatott megkeresni, ennek a megtalálásában segíteni” – egy páciens a párterapeuta feladatáról.

A jó párkapcsolat megteremtése és megtartása igazi művészet. Szerintem nyugodtan mondhatjuk, hogy minden nap tenni kell azért, hogy egy kiegyensúlyozott állapotban maradjon. Sajnos, vannak olyan helyzetek, ahol ez az egyensúly felborul, a pár tagjai megváltoznak, és a kapcsolat hűlni kezd. Ilyenkor érdemes külső segítséget kérni, mikor a párkapcsolati tanácsadó vagy párterapeuta segít, hogy a felek együtt átlendüljenek a nehéz helyzeten.

Nulladik lépés

Ha már valamelyik fél felismeri, és ki is meri mondani, hogy problémájuk van a kapcsolatban, első körben nem muszáj rögtön terapeutához rohanni. Számos nagyon jó könyv szól a párkapcsolatok fenntartásának titkairól. Mivel a könyvek hatására megváltozott hozzáállású fél viselkedése kihat az egész kapcsolatra, így akár meg is oldódhat a pár gondja. A számos alkotás közül kettőt emelnék ki:

Az egyik személyes kedvencem Gary Chapman-nek a szeretetnyelvekről szóló könyve, amely arra világít rá, hogy a szeretetüket különbözőképpen fejezzük ki. Fontos, hogy a párunk akkor érzi magát szeretve, ha az ő szeretetnyelvén szeretjük.

Számomra a másik szemléletformáló könyv John M. Gottmann műve, a „Jól működő házasság 7 alapelve”. Ezt azért kedveltem különösen, mert ebben a műben az író egy kutatócsoport vezetőjeként több évtizedig tartó pszichológiai munkáját összegezi. Nincsenek feltételezések és elképzelések, csak a kísérleti eredményeken alapuló, házasságra vonatkozó igazságok.

Párterápia

A terápia során a felek együtt dolgoznak azon, hogy a kapcsolat problémáinak gyökerét megtalálják. Alapvetően kétféle praxis létezik, a pszichológus és a tanácsadó (coach). A különbség az, hogy a pszichológus egyetemet végzett, évekig tanult, majd a párkapcsolatokra és házasságra, és akár szexualitásra szakosodott. Ezzel szemben a coach egy pár napos, hetes, hónapos gyakorlati képzés során válik szakértővé, amelyben főképp gyakorlati megoldásokat tanítanak.

Milyen problémákkal lehet terápiához fordulni?

A tanácsadás jellemzően több (hat-tíz) ülésből áll. Az első alkalommal van az ismerkedés, melynek során a pár megosztja a terapeutával az addigi történetüket és a problémáikat, amellyel hozzá fordulnak. Az ezt követő üléseken együtt bontják ki beszélgetések és gyakorlatok segítségével a gondokat, majd megoldásokat és tanácsokat kapnak a folytatáshoz.

A tanácsadás ára (2 fő részére) jellemzően 10 000Ft/2 fő/60 perc vagy 15 000/2 fő/90 perc díjazástól indul felfelé.

És hogy hol találhatunk megfelelő szakembert? Van több kereső oldal, ahol regisztrálhatnak pszichológusok, és online lehet tőlük ajánlatot kérni.

Pszichológuskereső: itt meg lehet jelölni a problémát, amihez szakembert keresünk, ebben az esetben a „Párkapcsolati tanácsadás” menüpontot.

Mindennapi pszichológia keresője: http://mipszi.hu/pszichologuskereso

A pszichológusok szakértelméről független fórumokon kérhetünk véleményt, például feltehetjük a kérdést a gyakorikerdesek.hu-n vagy hoxa.hu-n.

TB támogatott és alapítványi pszichológiai tanácsadás

A Kerületi Pszichiátriai Gondozóba beutalóval lehet menni. Először pszichiáterrel lehet konzultálni, majd tőle kell pszichológusi segítséget kérni. Minden kerületi gondozóban dolgozik egy-két pszichológus, akihez már hosszú várakozás nélkül, előre egyeztetett időpontokban lehet menni.

A budapesti Lelki Egészségvédő Alapítvány jövedelemarányos térítés mellett vehető igénybe. Itt foglalkoznak családi és párkapcsolati problémák ambuláns üléseken való kezelésével.

A Családi Szolgálatok Ligája Alapítvány családterápiás foglalkozásokat tart szakpszichológusok segítségével. Egy másfél órás ülés tiszteletdíja jelenleg 12 000 Ft. Emellett van Fészekrakó és Gólyaváró csoportjuk, ahol 2500 Ft/fő/alkalom díjért csoportos foglalkozások keretében készülhetnek a párok a közös életre és a babavárásra. Talán érdemes felkeresni megelőzés céljából, hogy ne kelljen később párterápiára szorulni.

Nagyon fontos, hogy jó szakemberhez forduljunk, szükséges előre tájékozódni, hiszen sok negatív tapasztalatot lehet találni, ahol a terapeuta csak még jobban összekuszálta a dolgokat. A hozzáértő segítséggel viszont a párkapcsolat akár száznyolcvan fokos fordulatot is vehet, így érdemes élni a lehetőséggel.

Az érdekesség kedvéért összeszedtem néhány filmet, amelyek jeleneteiben megjelenik a párterápia. Nézzetek meg egyet-kettőt, talán nem találjátok majd ördögtől valónak a párterápiát.

Szex, szerelem, terápia (2014) egy francia romantikus vígjáték, ahol a főszereplő egy párban dolgozó párterapeuta. A filmben számos érdekes párkapcsolati probléma felmerül.

A Csak egy kis pánik (1999) főszereplője egy terapeuta, aki a maffiafőnök főhős kezelésén kívül elsősorban párokkal foglalkozik.

A Míg a jackpot el nem választ (2008) című amerikai vígjátékban egy mámoros vegasi éjszakán összeházasodott, majd válni akaró párt köteleznek párterápiára, mielőtt hivatalosan elválnak.

A Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt (2003) című filmben is van egy jelenet, ahol a párterapeutához megy az alig pár napja együtt lévő pár.

Párterápia (2010) A filmnek tulajdonképpen semmi köze a terápiához, itt csak egy unalmas amerikai házaspár randi-vacsoráját forgatja fel egy váratlan esemény. Viszont nagyon vicces.

Tündéranyu

Share