Sokszor elhangzik a környezetemben, amikor valamilyen betegségről van szó, hogy az örökölt, mert a nagyapa, nagymama vagy a szülők egyike is ettől vagy attól a betegségtől szenvedett. Legyen szó akár ízületi gyulladásról, rossz emésztésről, depresszióról vagy bármi másról, szerintem megéri, hogy tegyünk egy próbát a családállítással. Nem állítom, hogy minden betegség, minden esetben gyógyítható ezzel a módszerrel, de az egészségünk egy próbát mindenképp megér. Volt olyan ügyfelem, akinek a családjában az ízületi gyulladás volt az az “öröklött” betegség, amivel többen is küzdöttek ilyen vagy olyan formában.

Ma már szerencsére egyre több orvos egyetért azzal, hogy a betegségeknek sokszor pszichés okai vannak. Ha ez így van, miért ne nézhetnénk meg, hogy mi lehet a tünetek lelki háttere? Ha valóban pszichés problémák miatt alakulnak ki betegségek és “öröklött” betegségről van szó, akkor lehet, hogy nem is a fizikai problémát, hanem sokkal inkább a lelki problémát “örököljük” valamilyen módon, amelyből aztán a betegség lesz.

Ha a betegségekre úgy nézünk, mint egy megoldatlan lelki probléma testi tüneteire, akkor megtalálható az az esemény, trauma, feldolgozatlan dolog, ami miatt a betegség kialakult. Az ilyen események azonban a legtöbbször a tudatalattinkban vannak eltárolva, így simán gondolkodva nehéz őket a felszínre hozni. Ráadásul, ha öröklött betegségről beszélünk, akkor annak a gyökere valószínűleg valahol a családtörténetünkben található. Ez lehet olyan esemény, amiről nem is tudunk tudatosan, de olyan is, amely a családi legendárium része, és akár ezerszer is hallottuk, de sosem kötöttük hozzá magához a tünethez.

A fent említett ügyfelemnél az ízületi gyulladás háborús erőszakhoz kötődött. Az a női ős, aki ezt annak idején elszenvedte – ezzel megmentve a családját – egész életében nem tudta feldolgozni a hatalmas traumát. Így az olyan súlyos ízületi gyulladást okozott, ami végül tolószékbe kényszerítette. Az utódok, mintegy megtisztelve ezt az őst, emlékezve rá és megköszönve neki az áldozatát, szeretetből “átvették”, továbbvitték a betegséget a családban. Volt, aki enyhébb, volt, aki súlyosabb formában. Az ízületi gyulladás mindaddig nem szűnt meg, amíg ügyfelem semmi mást nem látott ebből a történetből, mint azt, hogy mekkora áldozatot hozott az őse és hogy milyen szörnyű lett ezután az élete. Az egyéni családállítás során, amikor az őse “szemébe nézhetett” és teljes egészében megérezhette, amit ez a női ős annak idején érzett, rájött, hogy micsoda ereje és méltósága volt annak a nőnek. Ráébredt, hogy valójában egy hőst “sajnált le” évtizedeken keresztül, még ha szeretetből és részvétből is tette. Megértette azt is, hogy ez a nő, akinek – a felmenőin keresztül ő is az életét köszönhette – nem várta azt és nem akarta azt, hogy az utódok sajnálják vagy betegek legyenek. Az ő áldozatát úgy tudja minden utód a legjobban megtisztelni, ha kiteljesedett, boldog, egészséges életet él és nem úgy, hogy szenved. Ez a nő annyira szerette a családját, hogy mindenét odaadta értük. Aki pedig ennyire szeret, az nem akarja a többieket szenvedni látni. Amikor ez végre világos lett az ügyfelemnek és átélte azt az érzéskavalkádot, ami ehhez a történethez kapcsolódott, akkor elmúlt az ízületi gyulladása.

Természetesen szó sincs arról, hogy mostantól mindenki orvos, pszichológus, stb. helyett kizárólag családállítással próbálja meg megoldani az egészségügyi problémáit, de érdemes kipróbálni ezt a módszert is. Főleg akkor, ha öröklött betegségről van szó.

Czirják Eszter Család- és rendszerállító, Theta-floating coach

Bővebb információ: www.czirjakeszter.hu

Share