A szomszéd fűje mindig zöldebb, a szomszéd mosdója mindig… Milyen is?

A Spiegel online-on megjelent cikk egy kölni iskola esetével foglalkozik. Eszerint Németországban is megoldatlan a kérdés, hogy kinek a feladata az intézményi mosdók működtetése? Az államnak ez nem kötelessége és a szülők sem kötelezhetők, hogy anyagilag hozzájáruljanak a fenntartáshoz. Ki legyen az, aki megveszi a vécépapírt, a szappant és a kéztörlőt? Ki fizeti ki a takarítónő munkáját?

Guriga
Guriga

A kérdés a facebookon landolt. A németek az utóbbi időben az igényesebb közbeszéd szintjén is szívesen fogadnak be angol jövevényszavakat, ezek közé tartozik a „shitstorm” (szó szeriti jelentése sz.rvihar), amivel péládul az internetes fórumokon kirobbanó felháborodást foglalják össze. Szóval ez a fajta vihar tört most ki az iskolai vécék állapota felett. (http://www.spiegel.de/lebenundlernen/schule/koeln-shitstorm-wegen-grundschultoilette-a-1113671.html)

Mielőtt lelki szemeink előtt Twist Olivert idéző gyászos kép jelenne meg vécét pucoló iskolásokkal, leszakadt tartályokkal és eldugult lefolyónyílásokkal − csak annyi történt, hogy a szóban forgó általános iskolában az intézmény vezetősége levélben szólította fel a szülőket az adott félévre megállapított, hét eurós hozzájárulás befizetésére. Az említett iskolában azt is biztosítják, hogy egy kísérőnő segítsen a gyerekeknek, felügyelje a mosdóhasználatot. Persze nem árt tudni, hogy Németországban voltak olyan esetek a közelmúltban, amikor pénzt kértek az iskolásoktól. Ez történt két hónapja egy hamburgi iskolában, három éve pedig egy másik intézményben a „luxus”, felújított mellékhelyiség volt díjköteles. Mindkét intézményt kötelezték, hogy hagyjon fel a törvénysértő gyakorlattal. Ugyanakkor a jelen esetben az illetékes hatóságok nem találtak kivetnivalót az önkéntesen befizetendő hozzájárulásban.

Saját tapasztalataim szerint a félévenként és gyermekenként befizetett ezer forintos hozzájárulás fejében találunk a mellékhelyiségben − a megfelelő időközönként felbukkanó, bár kicsit agresszív − takarító nénin kívül szappant, kéztörlőt, meleg vizet és működik a vízöblítés is. Ez nem kevés! Visszaemlékezve vidéki általános iskolás éveimre, a lányok egy része inkább kihúzta hazáig, csak vészhelyzet esetén és saját papírzsebkendővel felszerelkezve mentünk el a huzatos, örökké nyitott ablakú iskolai vécére, ahol lepisilt, büdös vécécsészék árválkodtak az összefirkált falak mellett. A kilencvenes évek óta sok minden változott, de a helyzet intézményenként eltérő egy magyarországi felmérés szerint. (http://eduline.hu/kozoktatas/2016/7/3/Sok_diak_utalja_az_iskolai_wcket_4V2C90)

De hogy elszakadjunk a valóságtól, hogyan néz ki egy iskolai luxus mosdó? Ha már iskoláról van szó, személyes tapasztalatunk pedig szegényes, érdemes a szomszédról lesni. Úgy tűnik, az angolok már rég felfedezték a téma jelentőségét, számtalan oldalon találunk útmutatást. Egy oktatási kérdésekkel foglalkozó szakember, Stephen Heppell összefoglalója szerint az ideális mosdó az épületen belül olyan helyen van, ahol a felnőttek gyakran elhaladnak. Félig nyitott, vagy átlátszó ajtajú előtérrel rendelkezik, ahol kézmosási lehetőség és tükrök vannak. Innen nyílnak a külön kabinok a vécécsészékkel, benti kézmosási lehetőséggel. Fontos, hogy a kabinok nem olyanok, mint a próbafülkék, hanem padlótól plafonig érnek, hogy senki ne kukucskáljon be (ne adj’ Isten okostelefonnal) és ne szűrődjenek ki a kellemetlen hangok, szagok. Ilyen módon csökkenthető az iskolai zaklatás lehetősége is. Ennek jelentősége sajnos nem kicsi, az iskolai vécékben zajló szociális folyamatok nekem mindig fejtörést okoznak. (http://rubble.heppell.net/places/toilets/)

De azért vigyázzunk, nehogy elszaladjon velünk a vécécsésze. Néhány brit iskolában már koedukált vécék épülnek, sokféle hangzatos érv között például azért, hogy a transzneműek is otthonosan érezzék magukat és ne kelljen eldönteniük, hogy fiú, vagy lány vécébe térjenek-e be? Amíg a korszerű iskolai mosdók nálunk még a távoli jövő homályában derengenek, addig a britek bizonyára eldöntik, hogy érdemes-e a két nemnek egy mosdót használni? Gyermekeim iskolájában addig is felszerelhetnénk néhány rendesen működő, korszerű reteszt, hogy senki ne ragadjon be. Ha nincs pénz és mégis valami újszerűre vágyunk, szólhatna a mosdóban valamilyen kellemes zene. És ne felejtsem el befizetni az idei évi hozzájárulást!

Share