A nyár derekán járunk, teljes erőből tombol a kánikula, de hiába szoktuk meg a nyarat, nagyon könnyen előfordulhat, hogy a szervezetünk besokall a hőségtől. Különösen a gyerekek, az idősek, valamint a szabadban dolgozók és sportolók vannak veszélyben.

De nézzük sorban, hogyan ismerhetjük fel a problémákat és mit tegyünk, ha nem tudtuk megelőzni a bajt.

Mi jellemzi a napszúrást?

Napszúrás a fedetlen fej következtében alakulhat ki, amikor viszonylag hosszabb ideig – mindenféle védelem nélkül, közvetlenül éri erős napsütés a fejet.  Ilyenkor a fejbőr és a haj nem tudja elegendő módon védelmezni a koponyát, a hő hatására az agyhártya megduzzad, enyhe fokú – átmeneti – gyulladás léphet fel.

Napszúrás esetén szédülés, fejfájás, hányinger, hányás jelentkezhet, súlyosabb esetben akár az eszméletét is elveszítheti a beteg.

Mit kell tenni napszúrás esetén?

Így előzzük meg a napszúrást:

Mi az a hőguta?

Nem csak tűző napsütésben alakulhat ki baj, vagyis nem kell, hogy közvetlen napsütés érje az érintettet. Hőguta akkor alakul ki, ha szervezet nem tudja leadni a felesleges hőt és így a test túlmelegszik. Kisgyerekeknél jellemző, hogy a szülő túlöltözteti a gyereket, indokolatlanul sok, túl meleg, túl szoros ruházattal látja el és így a gyerek túlmelegszik. Esetleg nagyon magas hőmérsékletű helyiségben tartózkodnak hosszabb ideig. A páradús levegő fokozza a kialakulás veszélyét.

Fejfájás, szapora szívműködés. nehézlégzés akár izomgörcs is jelentkezhet hőguta esetén. A test hőmérséklete felugrik, a bőr kipirul és szárazzá válik. Az érintett tudata zavarossá válhat és akár eszméletvesztés is kialakulhat – izomgörcsök kíséretében.

Mit tegyünk, ha a hőgutára gyanakszunk?

Azonnali orvosi beavatkozást igényel – de amíg a segítség megérkezik, szüntessük meg a kiváltó körülményeket. A beteget vigyük hűvös helyre, szabadítsuk meg a felesleges ruházattól – gondoskodjunk arról, hogy a szervezet képes legyen a természetes hőleadásra.  Itassunk vele minél több folyadékot – hideg vizet.

A hőguta megelőzése

A külső hőmérséklethez alkalmazkodó öltözék viselése elengedhetetlen, ahogy a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása is rendkívül fontos. Valamint időseknél, gyerekeknél a só pótlása is fontossá válhat nyáron.

Mi az a hősokk?

Hősokk a nyári melegben, rendkívül magas hőmérsékleten végzett fizikai aktivitás következtében alakulhat ki. Leginkább sportolás vagy munkavégzés következtében. A fokozott izzadás okán a szervezet só és folyadékháztartás egyensúlya felborul.

Melyek a tünetek?

Izom és hasi görcsök, hányinger, szapora pulzus kíséri. Valamint látászavar léphet fel.

Teendők hősokk esetén.

Vigyük, vagy kísérjük hűvös helyre az érintettet, helyezzük nyugalomba. A fejére, mellkasára, végtagjaira helyezzünk hidegvizes borogatást és itassunk vele minél több hideg vizet – gondoskodjunk sópótláshoz. A hősokk ugyanis, ahogy említettük, a fokozott izzadás következtében alakulhat ki és ehhez hozzájárul a jelentős mennyiségű sóvesztés is.

A hősokk megelőzése nagyon fontos: kerüljük a nyári kánikulában a megerőltető, fokozott izzadással járó fizikai aktivitást. Nagyon fontos nyáron is a megfelelő testmozgás, de a sportot időzítsük a kora reggeli órákra, vagy késő délutánra.

képek forrása: canva.com

Share