Már a nyakunkon van december 6-a, a nagy „csokiáradat”napja. Én egészségtudatosan nevelem a gyerekeimet, a lehető legtöbb zöldséggel, gyümölccsel és mértékletes édességfogyasztással. Na de ugye nincs Mikulás csoki nélkül! Ha nagy a család, akkor akár még jövő karácsonyig is kitarthat a készlet. Persze néha jólesik az embernek egy kis gondűző csoki és még süteményekbe is bele lehet sütni, de nem igazán tartozik az egészséges és főleg nem a diétás finomságok közé.

Természetesen csoki és csoki között is óriási különbség van. Vannak, amik ténylegesen csokoládéból készülnek és vannak, amik tejbevonó masszából. Valljuk be őszintén, lehet, hogy olcsóbbak, de közel sem hozzák ugyanazt az ízvilágot! És ami az olyan reformkaja-őrülteket illeti, mint én, színtiszta öröm, hogy kapható már paleo és diabetikus mikuláscsoki is.

Annyi mindent teszteltem már, most a csokimikulásokon volt a sor!

Boci tejcsokoládé-mikulás

Kiszerelés: 18 g, tápérték: 540 kcal/100 g, cukor: 58 g/100 g, ár: 99 Ft

Jó, hát azért egy Boci mikulással nagyon nem lőhetünk mellé. Szép, világos színű csokit találunk a csomagolás alatt, mely nem olvad túl gyorsan, így kisgyermekek is könnyebben fogyaszthatják. Nekem kissé túl édes, de én inkább étcsoki-párti vagyok. Kakaó szárazanyag-tartalom 25 %, és mivel allergéneket tartalmaz bőven, így fokozott óvatossággal vásároljuk, ha valamilyen érzékenységünk van. Kalória- és cukortartalom az egekben, de azt hiszem, ezzel nem mondtam újat egy csokoládé esetében.

Microse tejcsokoládé-figura

Kiszerelés: 12 g, tápérték: 592 kcal/100 g, cukor: 48 g/100g, ár: 74 Ft

A csomagolás nem annyira hívogató, de ne legyünk előítéletesek! J Magyar gyártmány, kakaó szárazanyag-tartalom legalább 40 %. Ízre nekem nem annyira jön be, bár talán kevésbé édes, mint a Boci. Méretre viszont talán előnyösebb a kicsiknek, így egyszerre kevesebb fogy belőle! 🙂

Smarties tejcsokoládé-mikulás cukordrazséval

Kiszerelés: 21 g, tápérték: 531 kcal/100g, cukor: 59 g/100g, ár: 149 Ft

Először lázba hozott a csoki, mert tudom, hogy ez a gyerekek egyik kedvence nálunk. Hát persze, hogy a benne lévő apró csokik miatt. Aztán jött a sokk… Nem található rajta tápérték-leírás! Ilyennel még nem is találkoztam. Úgyhogy keresés a neten… Bevallom őszintén, itt sem könnyen találtam rá, de végül meglett. Ízre finom, a drazsék igazán feldobják. Kalóriával és cukorral nem spóroltak, az tuti!

Mikulásfigura tejmasszából

Kiszerelés: 26 g, tápérték: ? kcal/100g, cukor: ? g/100g, ár: 60 Ft

Szerencsére már egyre kevesebb ilyet találni a piacon. Már egyből észrevehető a különbség a többi csokihoz képest, hiszem ennek a legnagyobb a kiszerelése, és messze a legalacsonyabb az ára. Ezen sem találtam termék-összetételt számokban, és sajnos a forgalmazó oldalán sem. Kalóriatartalma 500 körül lehet 100 grammban, cukortartalma kb. 50 gramm, de persze ezek csak általam becsült adatok.

Ízre, háááááát…. Ennél csak jobb választás lehet.

Chocco Garden tejcsokoládé-figura

Kiszerelés: 12 g, tápérték: ? kcal/100g, cukor: ? g/100g, ár: 119 Ft

Minél inkább elmerültem a mikuláscsokik között, annál csalódottabb lettem. Többek között azért, mert ennek a figurának a csomagolásán sem találtam tápérték-adatokat, ahogy a gyártó oldalán sem. Valószínűleg az áruházakba szállított dobozokon találunk, na de egy ajándékba kapott csokin otthon akkor hogyan tudjuk meg, hogy mit is eszünk valójában? Ízre egyébként nem rossz, kakaó szárazanyag tartalom 30 %.

KitKat mikulásfigura gabonapehellyel

Kiszerelés: 20 g, tápérték: 559 kcal/100g, cukor: 50 g/100g, ár: 189 Ft

A másik nagy kedvenc nálunk! Vagyis a gyerekeknél, én persze sosem eszek ilyeneket! J A csokit a benne lévő roppanós gabonapehely darabkák dobják fel, igazi finomság! Nestlé gyártmány legalább 32%-os szárazanyag-tartalommal. Sok kisgyerek nem annyira van oda a mikuláscsokiért, de ez a figura mindenkinek elnyerheti a tetszését… Még én is szívesen elmajszolnám!

Tejcsokoládé-mikulás figura

Kiszerelés: 18 g, tápérték: 592 kcal/100 g, cukor: 48 g/100g, ár: 129 Ft

A fantázianév nehezen volt olvasható, de a kép alapján egész biztosan be tudjátok azonosítani. Nálam olyan végszükség-nasi kategória, nem olyan rossz, de tényleg csak végső esetben fordulnék hozzá. Szárazanyag-tartalom legalább 40 %, a sorban a második mikulásra hasonlít nagyon, csak egy kicsit más köntösben.

Diabette mikulásfigura

Kiszerelés: 18 g, tápérték: 616 kcal/100 g, cukor: 41 g/100g, ár: 145 Ft

A végére mindenképp szerettem volna egy diabetikus csokit is. És itt fontos leszögeznünk valamit: ez a csoki nem cukormentes, de mivel gyümölcscukrot tartalmaz, így lassabban emeli meg a vércukorszintet, mint a hagyományos csokik. Ettől persze ugyanúgy tudunk hízni, de mivel a lebontása inzulin nélkül, enzimek segítségével történik, így cukorbetegek is fogyaszthatják. (Természetesen csak mértékkel!)

Látható, hogy a sor hosszú, ha mikuláscsokikról van szó, és ezeken kívül még számtalan termék létezik a piacon. Én mindenképp azt ajánlom, hogy nézzük meg a csomagoláson található leírást, mielőtt megvásároljuk azt. Válasszunk inkább kicsit drágább, de minőségi csokoládét! Ha már gyermekeink édességet esznek, nem mindegy, hogy mit! És még valami: a diabetikus, sőt még a cukormentes csoki sem ehető korlátlan mértékben… Pedig de jó is lenne! 🙂

*Az adatok nem a csomagolásról, hanem az internetről valók.

Szilvi Fitness

Share