A csecsemő fokozatosan tanulja meg a mozgásokat, amely mindegyiküknél egyedi. Például a nagyobbik gyermekem előbb állt fel, és kezdett el mászni, és utána tanult meg forogni. Ismerek olyat, aki először felült, majd mászás helyett úgy közlekedett, hogy ülve a kezével tolta magát, hát a szülei szerint elég viccesen nézett ki…

Van azonban a mozgásfejlődésnek egy jellemző sorrendje, amelyet a szakemberek szerint „illene” betartani ahhoz, hogy később is megfelelő ütemben fejlődhessen a gyerek:

0-2 hónap: Kezeit ökölbe tartja, hason fekve képes a fejét átfordítani.

3 hónap: Hason fekve alkarra támaszkodik, kezét nézegeti, kezébe adott tárgyakra ráfog.

4-5 hónap: Hason fekve nyitott tenyérrel támaszkodva a mellkasát is megemeli. Mindkét irányba forog.

6-7 hónap: Hason előre próbál haladni, gurulva eléri a játékait.

8-9 hónap: Kúszik váltott kézzel-lábbal, négykézlábra állva előre-hátra rugózik, popsiját magasba emeli

10-11 hónap: Mászik, felül, kapaszkodva feláll

12-18 hónap: Először bútorok mentén majd önállóan is jár

Mozgás és beszéd

A nyelv és a beszéd megtanulása komplex idegrendszeri feladat, amelyre a nagy-, és a finom motorikus mozgások megtanulása készíti fel a csecsemőt. Bizonyított tény, hogyha ezeknek, a beszédet előkészítő folyamatoknak a fejlődési üteme a tipikustól eltérő, a gyermek beszédében is késés, elmaradás lesz tetten érhető. Az idegrendszer éretlensége a beszédkészség elmaradásában és a fizikai ügyetlenségben egyaránt megmutatkozik. Emiatt fontos, hogy a kisbaba a mozgásfejlődés lépcsőfokain időben keresztülmenjen. Ha kimarad egy nagymozgásos szakasz, leginkább a kúszás/mászás, az már egy bizonyos fokú diszlexia-veszélyeztetettséget is magában hordoz. http://fpsz.hu/mozgasfejlodes-es-a-beszed/

Hogy segíthetünk rajta?

A védőnő és háziorvos a rendszeres státuszvizsgálatok során nyomon követi a baba mozgásának fejlődését, így mindenképpen jelezni fognak, ha valami nincs rendben, emellett ajánlanak is megfelelő módszert vagy szakembert. Keressük őket a kérdéseinkkel!

A kihagyott mozgási lépcsőfokokat kisgyermekkorban „be lehet pótolni”. Óvodásokkal például lehet kúszós-mászós játékokat játszani, így segítve az agyi idegpályák kialakulását.

A hordozás már újszülött kortól segíti az izmok és az egyensúlyérzék fejlődését. A jó hordozóeszköz a csecsemőknek ideális tartást biztosít, függőleges helyzetben csigolyáról csigolyára támasztja a gerincét és a lábait a természetes terpeszguggoló tartásban rögzíti. Ahogy a hordozó személy mozog, úgy a baba izmai finoman ellentartanak, ezáltal erősödnek, és a hordozás a járáshoz szükséges egyensúlyérzékelését is stimulálja.

Babamasszázs szintén nagyszerű eszköz a kezünkben, amelyről már itt írtam. Az érintés során a bőrben található idegvégződéseket stimuláljuk, ezáltal segítjük az új idegi kapcsolatok kialakulását.

A Dévény-módszer új alapokra helyezte a mozgásrehabilitációt (www.deveny.hu/). A hagyományos gyógytornától eltérően ez a technika nem erőlteti azokat a mozgásokat, amelyre a beteg nem képes, ehelyett speciális manuális technikát (SMT) és Speciális testképző gimnasztikát (STG) alkalmaz. Az SMT egyéni kezelés során közvetlenül az idegrendszert stimulálja és visszaállítja az izmok normális helyzetét és tónusát. Az STG csoportos gimnasztikai foglalkozások során a helyretett izmok megerősödését segítik elő.

Mit ne tegyünk

A babát nem szabad olyan mozgásokra kényszeríteni, amelyek számára még koraiak. Az ülni nem tudó gyereket nem szabad ölben vagy kisszékben ültetni, mert a picurka hátizmai még nem erősödtek meg kellően. Akkor mondhatjuk, hogy a baba tud ülni, ha magától felül, és stabilan ülve marad. Ugyanez vonatkozik a járásra is. Attól, hogy már meg tud tenni pár lépést, de inkább négykézláb közlekedik, még nem szabad kézen fogva erőltetni a járást, csak mert a szomszéd Julcsi gyereke már tud járni. Akkor mondhatjuk, hogy önállóan jár, ha elesés után segítség és kapaszkodás nélkül fel is tud állni.

Minden gyerek sajátos mozgásfejlődésen megy keresztül, az átlagos fejlődési ütemtől való eltérés legtöbb esetben nem jelent problémát. Hagyjunk neki elég mozgásteret, hogy aztán büszke anyai mosollyal az arcunkon figyeljük, ahogy szemünk fénye napról-napra ügyesebbé válik.

Tündéranyu

Share