Tartalmas, jó hangulatú és inspiráló előadást tartott a Mindennapok Női Szemmel Egyesület a Felelős Szülők Iskolájával közös szervezésben az Európa Jövője Konferenciasorozat részeként a Villányi úti Konferenciaközpontban 2022. február 23-án este. Polus Enikő mentálhigiéniás szakember előadása során ahhoz adott kapaszkodókat, hogy milyen a minőségi női lét, majd Süveges Gergő újságíró, író, az Apakulcs megalapítója és Fülöp Bea újságíró, a kerekasztal beszélgetés moderátora arról beszélgetett, hogy miként lehet elérni a harmonikus kapcsolatot, illetve hogyan lehet gyerekek mellett is az egyensúlyt megtartani.

Az előadást és a kerekasztalbeszélgetést ONLINE a Mindennapok Női Szemmel Egyesület Facebook oldalán közvetítettük ÉLŐBEN.

Polus Enikő arról beszélt, hogy az elmúlt időszak szorongással, félelemmel teli hónapjai után szükségünk van egymás támogatására, az összekapcsolódásra, az őszinte beszélgetésekre, mert nagyon sokan vannak lelkileg nehéz élethelyzetben. Felhívta a figyelmet, hogy mindenki segítségére, odafigyelésére szükség van, mert jó hallgatni, meghallgatni – ez lehet az egyik kulcsa az értő figyelemnek – a másikat úgy, hogy nem adunk feltétlenül tanácsot, csak empátiával figyelünk rá. Legfontosabb útravalóként a “hallani, látni”-t emelte ki egy szeretetkapcsolaton belül.

“Házi feladatként” azt javasolta, érdemes tisztáznunk, milyen szerepköreink vannak és mindezeken túl fontos, hogy elsősorban emberek vagyunk női identitással anyaságunkon, feleség létünkön valamint a szakmánkon túl. Tökéletesen tökéletlen emberek vagyunk – és ez így van jól Polus Enikő szakember szerint. Kiemelte, hogy ha csak a szerepköreinkben létezünk, akkor egy időn túl azt érezzük, hogy nem a saját életünket éljük, s elvesztegetjük az időnket.

Fontos instrukciót adott át: fogadjuk el a tökéletlenségünket. Hogy lesz olyan nap, amikor valamelyik feladatunkat nem tudjuk úgy ellátni, amikor csöndre, magányra, feltöltődésre van szükségünk. Olyan őszinte, emberi kapcsolódásokkal, szeretettel teli közösségekben kellene léteznünk, ahol jóban és rosszban is elfogadnak bennünket és mi magunkkal is megtehetjük ezt. Polus Enikő arra bátorít bennünket, hogy legyünk életünk főszereplői, s ez azt jelenti, hogy merjük vállalni önmagunkat, legyünk büszkék és szeressük magunkat, a lelkünket és a testünket egyaránt minden tökéletlenségünkkel együtt. Tudva, hogy van még hova fejlődni, de jó úton haladunk, mert így lehetünk kerek egészek, akire a párjainknak, családunknak szüksége van. Ebben rejlik az igazi női erő. Érdemes ezért szerepköreinket átgondolni, értékelni és ha kell lelki nagytakarítást végeznünk.

Idegrendszerünk túlterheléseire is fölhívta a figyelmet a szakember: határt szabni, nemet mondani és megállni. A lelki élethez viszont fegyelem kell. Lelki pihenőket érdemes tartani még akkor is, ha folyamatosan csábít a külvilág információ dömpingjével. Szeretet, türelem, őszinteség és valódi vágy – erre fókuszáljunk. Egy olyan jóléti társadalomban élünk, ahol folyamatosan a jól létünkért küzdünk. Ehhez a természet, a csend sokat ad, s ha őszintén megkérdezzük magunktól mire van szükségünk, miben segíthetünk saját magunknak.

Süveges Gergő négy gyerekes apaként is azt tartja fontosnak, hogy tudja, mire van szüksége a családtagjainak, feleségének. Szeretettel, érző módon fordul feléjük és maximálisan támogatja őket abban, hogy kiteljesedjenek, s megéljék mindazt, amire szükségük van.

Szó esett arról is, hogy a női élet egészségéért mi magunk vagyunk felelősek. Ne rohanjuk végig az életünket! Nap, mint nap tegyünk a lelki egészségünkért! Tanuljuk meg újra becsülni az életünket. A megfelelő dolgokra szánjunk időt, energiát. Tegyünk önmagunkért rendszeresen! Invitáljuk a párunkat, családunkat arra, hogy összekapcsolódjunk, mert szükségünk van rájuk! A félelmet a szeretet váltsa fel ismét a lelkekben, mert kell a csend, a feltöltődés, a fejlődés, de legfőképpen a szeretetet.

Share