Októberben, a Mellrák Elleni Küzdelem hónapjában a “MELLesleg téged is érinthet!” kampányunk az életmentő szűrővizsgálatok szükségességére hívja fel a figyelmet.

A Mindennapok Női Szemmel Egyesület (Nőiszem) valamint A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány együttműködésében kerül megrendezésre 2022. október 13-án, csütörtökön a szűrővizsgálatok fontosságát felhívó konferencia, melyen a szakmai kerekasztal-beszélgetés mellett a Sorsképtár fotókiállítás képanyaga is bemutatkozik.

Nőiszem Egyesület, mint a magyar lányok és nők érdekvédelmében tevékenykedő, a társadalmi folyamatokat vállaltan „női szemmel” vizsgáló civil szervezet kiemelten foglalkozik az egészségtudatosság és a betegségmegelőzés témakörével. Ezért októberben, a mellrák elleni küzdelem hónapjában a szűrővizsgálatokra felhívó kampánnyal szeretnénk megszólítani a hölgyeket, melynek keretében nagy hangsúlyt adunk annak, hogy az ingyenes mammográfiás szűrővizsgálatokon való részvétel segítségével a korai felismerés milyen drámaian növelheti e betegség kapcsán a túlélés esélyét.

KORAI FELISMERÉS – JÓ TÚLÉLÉSI ESÉLYEK

A legtöbb családban a nők töltik be a „családi motor” szerepét, s a mindennapi küzdelmeik során sokszor érzik úgy, csak görgetik maguk előtt a hétköznapokat. Mivel a munkájuk mellett teljes mellszélességgel ellátják a háztartást és gyermeket nevelnek, magukra szinte alig jut idő. Az önzetlen, másokat tápláló erőről még maguk a női is azt hiszik soha el nem fogy. Az önmagukra szánt idő pedig sokuk számára álom… míg egyszer csak megérkezik a diagnózis…

„MELLesleg téged is érinthet” című konferencián kiemelten foglalkozunk a szűrővizsgálatok elhanyagolásának lelki okaival, szó esik az önvizsgálat fontosságáról, melyet nem lehet elég korán elkezdeni, valamint arról is, milyen gyakran érdemes szűrésekre járni, milyen korcsoportnak és milyen vizsgálatok ajánlottak.

A konferenciával célunk biztatni a nőket, édesanyákat és lányokat, hogy menjenek el szűrővizsgálatokra, ne halogassák azokat, mert Magyarországon évente kb. 8000 emlőrák esetet diagnosztizálnak és körülbelül 2000 nő veszti életét a betegség elleni harcban. Ezzel hazánkban a mellrák a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés a nőknél. Az emlőrák-kockázata 8-10% körül van a magyar női népesség körében. Minden 10. nőnél alakul ki a betegség élete során.

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a figyelmet a téma súlyosságára. Kitérünk arra is, hogy az önvizsgálat, valamint a korai szűrések során felismert betegség nagyságrendekkel megnöveli a gyógyulási esélyeket.

EMBERT PRÓBÁLÓ BETEGSÉG

Az októberi kampány részeként egy kiadvány is készül, melyben inspiráló történetek olvashatók majd olyan bátor nőktől, akik már átélték, megtapasztalták e betegség árnyoldalait, megküzdöttek az életükért és a gyógyulás útjára léptek. Megszívlelendő gondolatokat és tapasztalatokat osztanak meg ezen embert próbáló betegséggel kapcsolatban. Szó lesz arról is, hogyan segíti a NŐI ERŐ, a pozitív gondolkodás a betegség átvészelését, s az étkezés megreformálására is hasznos egészségügyi tanácsokkal szolgálnak.

Dióhéjban néhány fontos gondolat, megszívlelendő tanács, hogy NE te legyél a következő!
– Szánj időt, és törődj magaddal!
– Végezd el havonta az önvizsgálatot!
– Fordulj orvoshoz, ha bármi szokatlant észlelsz!
– Járj el az ingyenes szűrővizsgálatokra!
– Mozogj heti rendszerességgel!
– Kerüld a túlzott alkoholfogyasztást és az egészségtelen táplálkozást!

Az eseményt élőben, online országosan közvetíti majd a Nőiszem a Facebook oldalán annak érdekében, hogy minél több ember figyelmét felhívja az életmentő szűrővizsgálatokra.

Share