A Mindennapok Női Szemmel Egyesület (Nőiszem) valamint A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány együttműködésében került megrendezésre a „MELLesleg téged is érinthet” – szűrővizsgálat az egészségedért! konferencia 2022. október 13-án, csütörtökön, melyen a szakmai kerekasztal-beszélgetés mellett a MEGGYÓGYULTAM! SORSTÁRS KÉPTÁR fotókiállítás képanyaga is bemutatkozott. Az eseménynek a Rudas Bisztró Panoráma terme adott otthont. A rendezvényen a szakmai konzultáció további sikeres előmozdítása érdekében a konferenciát rendező két szervezet vezetői stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá egymással.

“Manapság a daganatos megbetegedésekről, a mellrákról, a megelőzésről, valamint a megküzdési stratégiákról nem lehet eleget beszélni. Kiemelten fontos téma ez, amiről minél többet kommunikálunk, annál nagyobb eséllyel lehet egyéni és társadalmi szinten is felhívni a figyelmet erre a betegségre. A Nőiszem Egyesül ezért is tartja fontosnak úgy kommunikálni róla, mint egy olyan betegségről, amely megelőzhető, amely nem feltétlenül végzetes, hiszen a korai, időben elvégzett szűrővizsgálatok, az önvizsgálat, valamint az egészséges életmód segíthetnek a daganatos megbetegedések elkerülésében, a megelőzésben, valamint abban is, hogy minél nagyobb eséllyel tudjunk szembeszállni vele, ha mégis érintettekké válunk. Aki ismer bennünket, az tudja, hogy nagyon hiszünk az összefogásban, mert együtt, közösen sokkal többre tudunk menni, sokkal nagyobb dolgokat tudunk elérni. Éppen ezért különösen boldog vagyok, hogy immár második alkalommal tudunk összefogni A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvánnyal, mely szervezettel egy együttműködési megállapodás is aláírásra kerül annak érdekében, hogy minél szélesebb körben tudjuk informálni az embereket arról, hogy mennyire fontos az önvizsgálat, a szűrés az egészséges életmód a daganatos betegségek megelőzésében.” – mondta el köszöntőjében Király Nóra, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület alapítója.

„A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1985 óta dolgozik azért, hogy minél szélesebb körben ismertté váljon: “A rák megelőzhető! A betegségből meg lehet gyógyulni.” A betegségből meg lehet gyógyulni? – kérdezik sokan. Többek szerint nem. Pedig de, lehetséges! Ám egyéni felelősségvállalás, tudatos életvitel, optimista életszemlélet mindenképpen kell hozzá. Az időben történő felismerés – szűrések, önvizsgálat – nagyban hozzájárul a betegségből való teljes gyógyuláshoz. És kell a megfelelő információ. Ma, a fejlett 21. századi világunkban nagyon gyorsan és sokféle információ érkezik felénk, de a helyes gyógymódok, tudatosságot segítő módszerek kiválasztásához hiteles, korrekt tájékoztatás is kell. Segítők, támaszadók is kellenek, akik azért vannak, hogy nekünk – mindenkinek a maga módján, a maga tempójában – sikerüljön egészségesnek maradni, vagy meggyógyulni. 2017 óta “Könnyek helyett… szűrések!” címmel rákszűréseket szervezünk, Életigenlők címmel rákellenes életmódmagazint adunk ki, onkosegítő hálózat létrehozását kezdtük meg.” – mondta el köszöntőjében Vajda Márta, A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány igazgatója.

Az eseményen a szakmai konzultáció további sikeres előmozdítása érdekében a konferenciát rendező két szervezet vezetői stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá egymással.

A Hagyományos Kínai Orvoslás és a Ma Dietetikája közötti összefüggéseket tárta fel előadásában Dr. Hegyi Gabriella orvos, PTE egyetemi tanár, “A rák ellen, az emberért, a holnapért” Társadalmi Alapítvány kurátora, aki többek között az egészséges táplálkozás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Olyan jövőért dolgozunk, ahol az egészségesek megőrzik egészségüket, a rákbetegeket a legmagasabb szakmai színvonalok kezelik, méltósággal és jó életminőségben élnek – erről  a jövőképről, küldetésükről is beszélt előadásában Dr. Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

A kerekasztal beszélgetésen Dr. Svastics Egon, onkológus-sebész, A rák ellen, az emberért, a holnapért Alapítvány szakmai tanácsadója, onkosegítője, Vajek Andrea, a Magyar Rákellenes Liga Gödöllői Alapszervezete elnöke valamint Simon Kata klinikai szakpszichológus vett részt. A beszélgetés során érintették a melleltávolító műtétek lelki hatásait, a nőiesség kérdését, a nőiesség megtartásának lehetőségét, szóba került a betegség kialakulásával kapcsolatban érzett bűntudat és önhibáztatás, valamint az is, milyen a diagnózissal szembesülés egészséges módja.

Vajek Andrea négyszeres túlélőként úgy véli, az, hogy ilyen sok megpróbáltatás után is él, azt üzeni számára, hogy van dolga még itt a Földön és ez erős küldetéstudatot alakított ki nála.

Dr. Svastics Egon arról beszélt, hogy változott a daganatos betegségekkel kapcsolatos kommunikáció. Ma már nem titkolja senki a betegségét, nem is kell, valamint arról, hogy nem lehet a rendszeres szűrővizsgálatokat elhanyagolni, mert a szűrővizsgálat nem előzi ugyan meg a betegség kialakulását, de az aktuális helyzetre rámutat.  

Simon Kata klinikai szakpszichológus elmondta, hogy ő a kliensein keresztül találkozik – a daganatos betegség diagnózisának megállapítsa után- a betegséggel, de bátor munkának érzi a velük való foglalkozást. „Fontos kérdés, hogyan érez a testünkön belül a lélek, és hogyan tudják ezt feldolgozni, átdolgozni magukban a betegek” – osztotta meg a hallgatósággal.

SORSTÁRS KÉPTÁR

A konferencia és kerekasztal-beszélgetés mellett érintettekről készült különleges fotókiállítás segítségével mutatták be azt az rendkívül nehéz utat, amely a betegséggel való találkozástól, a diagnózison át a gyógyulásig vezet. A Sorstárs Képtár címet viselő vándorkiállítást Vajek Andrea, A Magyar Rákellenes Liga Gödöllői Alapszervezetének elnöke nyitotta meg. A szokatlan és egyben különleges fotókon a gödöllői alapszervezet “ADD TOVÁBB A MOSOLYODAT” közössége tagjainak arcai köszöntek vissza. A fotókon szereplő 8 sorstárs között van, zenész, orvos  és  hétköznapi hősök is,  akik vállalták a nyilvánosságot.
Az arcképeken látható a betegség kezdete, a kendőzetlen fájdalom vagy éppen az a pozitív hozzáállás, ami végig segítette őket! Minden képnek üzenete van. Soha nem kell feladni a gyógyulásba vetett hitet! Az élet nagy ajándék, amit becsülni, védeni kell!”

„Tudom, ezt a nehéz időszakot mindenki másképpen éli meg, de megosztanám, nekem mi segített. Fontos felismerni: ha életben maradtam, ÉLNI KELL! Akarjon élni az ember, ne másoktól elhúzódva várja a halált! Mindig legyen célja, akármilyen kicsi is! Az orvosi vizsgálatokat ne hanyagolja el, az emberi kapcsolatokat ápolja, mert különben elhalnak. ÉS SZERESSEN! Az én esetemben a szeretet mindig megsokszorozta magát. Mindig van fény az alagút végén, csak meg kell látni! „ /Suhajda Magdi – sorstárs gondolatai/

Az eseményt moderálta, és a kerekasztal-beszélgetést Dr. Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet igazgatója vezette.

Az eseményt a Mindennapok Női Szemmel Egyesület online, élőben is közvetítette Facebook oldalán.

Az eseményről készült további képek a Galériában tekinthetők meg.

Share