A kapcsolati tőke olyan az alvilágban, mint az ingatlanok esetében a helyszín. Minden ezen múlik. Az összes maffiacsaládnak kiterjedt kapcsolati rendszere van, mely nem csak az alvilágban, hanem az élet minden területén segíti őket. Gengszterek, üzletemberek, takarítók, tanítók és orvosok is a kapcsolati háló részét alkotják.

Hogyan változnak meg a kapcsolataim a gyermek érkezése után? Hogyan fogom tudni tartani a kapcsolatot a barátnőimmel? Ezek a leggyakoribb félelmek, melyek megelőzik a gyermekvállalást.

Azonban a baráti és családi kapcsolatok közül sem mindegyik éli túl, hogy megváltozik az édesanya prioritási sorrendje. Elveszik a lazaság, a rugalmasság, a spontaneitás. Minden találkozót meg kell szervezni. Igazodni kell a gyermek napirendjéhez, kedvéhez, betegségeihez, találni kell bébiszittert vagy egy kedves nagymamát, aki vigyáz rá. A korábbi „fussunk össze egy kávéra” találkozó megvalósításához kész haditervet kell alkotni. Ha pedig tudunk találkozni régi ismerőseinkkel nem könnyű megtalálni a közös hangot.

Érdemes azon fáradozni, hogy az eddigi barátságokat, kapcsolatokat megőrizzük, ugyanakkor nyissunk az új kapcsolatok felé. Észre fogjuk venni, hogy jelenleg több közös témánk van a játszótéri anyukákkal, mint a volt kolléganőkkel. A játszótér olyan, mint egy információs megasztráda. Mindenki elmondja, mit csinál, mit próbált már ki, milyen tapasztalati voltak. Melyik bölcsi, ovi milyen, hol vannak kedves gondozónénik, és melyik gyermekorvos mit szokott felírni.

Nyilván nem kell mindent elhinni, és nem kell minden tanácsot megfogadni, de jusson eszünkbe, hogy az információ hatalom. Az újonnan kialakuló laza kapcsolatok pedig sok mindenben segíthetnek. A játszótéri anyukák gyakran nem is tudják egymás nevét. De tudják a gyerek nevét, tudják melyik kinek a játéka, adnak egy pót pelenkát, zsebkendőt, ha mi otthon hagytuk, és persze ugyanazt élik meg, amit éppen mi. Együtt élnek egy kis lázadóval.

A gyermekek első életéve után kifejezetten felszabadító, hogy az otthoni bezártságot felváltja a játszótér közösségi légköre. Nem csak a gyermek számára hozhat kellemes dolgokat a közösség, hanem a szülők számára is. Tekintsünk hát ezekre az új kapcsolatokra, mint egyik legfontosabb befektetésünkre. Legyünk nyitottak, kérjük el egymás telefonszámát, tudjunk segíteni, ha valaki valamit ott hagyott, elfelejtett. A közösségek esetén már rutinszerűen működik, hogy a bölcsis vagy ovis csoportnak van közösségi oldalon csoportja, email listája, amit a szülők használnak az  információ megosztásra, egymás életének támogatására. Szervezzünk bátran játszóteres, játszóházas csoportokat! Persze rengeteg chatszobát találni, ahol beszélhetünk szülőkkel, szakértőkkel, adott kérdésekről és témákról. Azonban sokkal nagyobb erő van egy élő közösségben, ahol a tagok valóban mindennap találkoznak, s a virtuális világ, melyben egymással kommunikálnak eszköz marad, és nem elsődleges csatorna.

Ne felejtsük el, hogy a gyermekvállalást megelőző barátságok, kapcsolatok újból feléledhetnek, megtarthatóak, ha erre kölcsönös igény van. Ápoljuk, gondozzuk kapcsolatainkat annak érdekében, hogy egy összetartó, jó közösségben élhessük mindennapjainkat! Szélesítsd a kapcsolati hálód!

A cikksorozatban Luis Ferrante: Maffialeckék című művét használom fel.

Kogon Zsófia, SoulDesign tanácsadó

Maffialeckék
Maffialeckék
Maffialeckék
Maffialeckék
Share