Ma van a Koraszülöttek Világnapja! Ezen a napon azokat a kis Hősöket ünnepeljük, akik a 37. hétnél korábban bújtak elő az édesanyjuk pocakjából, sok esetben nem kis riadalmat és aggodalmat okozva ezzel szüleiknek, családjuknak a kezdeti időszakban. Sokszor nem is lehetnek az anyák a gyerekeikkel, csak a látogatási idő alatt, az erről készült interjúnkat itt olvashatjátok. 

Amikor várandósan a babaápolási és gyereknevelési cikkeket bújjuk, valahogy mindig elhessegetjük magunktól a negatív gondolatokat, és lapozunk olyan témák felett, mint a toxémia, a terhességi cukorbetegség vagy épp a koraszülés. „Ó, hát velem az úgysem történhet meg, hisz odafigyelek a táplálkozásra, a pihenésre, még a mozgás is jólesik, mi baj lehet?!”

A koraszülés azonban bármikor előfordulhat. Számos esetben sajnos az okát sem tudni, hogy miért indul be a szülés korábban, ezért persze felkészülni sem lehet rá.

És amikor egy pillanat alatt felgyorsulnak az események, mert elfolyik a magzatvíz, vagy romlik a baba szívhangja és idő előtt ki kell venni, akkor zuhan rá a félelem és kétségbeesés egy pillanat alatt az emberre: „Úristen, még lenne hátra X hét, mi lesz most? Mi lesz most a babámmal? Vajon egészséges lesz?

S amikor ott állsz remegve az inkubátor mellett, akkor egy olyan ismeretlen világba csöppensz, ami, – ha olvastál is valaha róla – mégis iszonyatosan riasztó elsőre! És persze benne lenni, megélni teljesen más, mint egy cikket átfutni… hiszen ez RÓLATOK szól, ez VELETEK történik!

A Koraszülött Intenzív Osztályokon (PIC) nincs igazán arra kapacitás, hogy a kisbabák ellátása mellett a nővérek vagy az orvosok lelki támaszt nyújtsanak a szülőknek. Jó esetben van egy kórházi pszichológus, akihez lehet fordulni.

Én anno kétszer álltam meg az ajtaja előtt. De nem kopogtam be.

Két évvel később pedig megkerestem a Klinikát (Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika), hogy szeretnék a koraszülő anyukáknak támogató csoportot tartani.

Akkor egy ideje már rendszeresen tartottam anyaklubokat a XI. és XII. kerületben, és a gyerekzsivaj blog szerzőjeként számtalan anyukával kapcsolatba kerültem, life coachként pedig dolgoztam is velük olyan témákon, mint a hatékony időgazdálkodás kisgyermek mellett, párkapcsolati változások szülés után, testkép-énkép zavarok szülés után, életszerepek közötti egyensúly megtalálása, vagy épp a düh- és stresszkezelés.

És felmerült bennem az a gondolat, hogy a koraszülés bizonyos értelemben olyan nem várt élethelyzet, amit coaching módszerekkel, eszközökkel is lehet kezelni.

Természetesen ez olyan esetekre vonatkozik, amikor nem következik be tragédia és nem olyan súlyos a kisbaba állapota, a szülőknek nem feltétlenül van szükségük terápiás kezelésre.

Ugyanakkor az inkubátor mellett álló anyukáknak mégis kell valamiféle lelki támasz és ebben segíthet, ha részt vesznek például egy támogató csoportban.

A csoport a Klinika épületében működik, havi egy alkalommal és a koraszülésből fakadó kihívásokról, nehézségekről beszélgetünk az édesanyákkal, miközben a kisbabák ott játszanak körülöttünk (vagy alszanak a babakocsiban, vagy épp szopiznak).

Ez egy „vegyes” csoport, ahol a már hazatért anyukák és a kórházban még bent tartózkodók is részt vehetnek, megosztva egymással a közös nehézségeket, a felmerülő aggodalmakat, a már megélt tapasztalatokat is.

Mert hiába olvasunk statisztikákat, hiába jön a családtól, ismerősöktől a bátorítás, hogy „biztos minden rendben lesz”, valójában a bennünket nyomasztó félelmet szorongást csak az tudja oldani valamennyire, ha olyan szülőkkel beszélgethetünk, akik már átmentek azon, amiben vagyunk, akik már végigjárták, vagy épp haladnak azon az úton, amely előttünk is áll.

2016 ősze óta működik a csoport, a legközelebbi találkozót november 23-án 10-11.30 óra között tartjuk a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. A csoportban való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni itt lehet a csoportba.

Ha érintett vagy és szeretnél szintén koraszülő anyukákkal beszélgetni, szeretettel várunk!

Dr. Domokos Katalin

http://gyerekzsivaj.co.hu/

https://www.facebook.com/gyerekzsivaj/

Share