Amióta léteznek applikációk, szinte mindenre fejlesztettek már alkalmazásokat, nemkülönben a babavárás és babagondozás témakörben is. Az alábbiakban a személyes tapasztalataimról számolok be, mivel letöltöttem és teszteltem jó pár ilyen applikációt. Lássuk, vajon melyik miben volt hasznos!

Várandósoknak szóló app-ok

Édes Kisbabám

Ez az államilag támogatott applikáció, a PromoBox üzemelteti (amely a várandóscsomagokat is adja). Van várandós és kisbabás üzemmód, így a fogantatástól egy éves korig használható. Az applikációban követhetjük, hogy hol tart a baba fejlődése, olvashatunk cikkeket életmód és csecsemőgondozás témában, és még online babanaplót is vezethetünk.

Sok jó cikk van benne számos szülőket érintő témában, élvezetes volt olvasgatni. Egyedülálló, hogy naprakész cikkek vannak a baba körüli juttatási rendszer és a hivatalos ügyek intézése témában. Nem volt szimpatikus, hogy a pelenkázásról szóló bejegyzések egyértelműen a papírpelenka mellett érveltek, nem hagyva teret a kielégítő tájékozódás utáni önálló felelős szülői döntésnek.

Babakunyhó

Ez is a várandósságtól egy éves korig használható, a hétről hétre opció itt inkább a tanácsokra fókuszál, a baba fejlődéséről nem nagyon van benne információ. A terhesség kalkulátor elég részletes, nemcsak a szülés és fogantatás dátumát mondja meg, hanem a terhességi tesztelés, első szívhang, első magzatmozgás és az életképesség idejét is. Nagyon tetszett a kórházas listája, részletes, és az egész saját élményekkel teletűzdelt, könnyed, humoros stílusban íródott. Van babakelengye-lista, bár a darabszámok szerintem elég túlzóak. Nincs babanévadó, és a felületen megjelenő babafejek elég furák, nem lehet eldönteni, hogy sírnak vagy nevetnek.

9 hónap

Ez volt szerintem a legelegánsabb és legrészletesebb app. A terhesség kalkulátor mutatja, hogy hányadik héten és napon tartunk. Amit kicsit furcsálltam, hogy mintha a szülés egy bombarobbanás lenne, úgy számolja vissza, hogy a szülésig hány hét, nap, óra, perc és másodperc van hátra. Csoda, hogy a kismamák ennyire komolyan veszik a kiírt dátumot, pedig a babák 5%-a születik meg a kiírt napon. A hétről hétre leírása is elég részletes, van benne információ baba és anya testének változására is. Nagyon sok témában tartalmaz cikkeket, ajánlásokat, többek közt táplálkozás, az életmód, a szex, az egészség és az orvosi vizsgálatok területéről. Saját bevásárlólistát is készíthetünk vele. Szerintem tartalmaz mindent, amire a kismamának szüksége lehet.

Anya leszek

Én ezt használtam a terhességemkor, de a hétről hétre fejlődés leírását nem találtam kielégítőnek, így mindig külön utánaolvastam az interneten. Maga az app elég széleskörű lehetőségeket kínál. Bele lehet írni az anya testméreteinek változását, és grafikonon ábrázoltatni. Van kórházas és babakelengye lista, terhesnapló és van névadó, ahol ki lehet listázni a nekünk tetsző neveket. Hasznos, hogy lehet a szakértőtől (védőnő, nőgyógyász) kérdezni. Jegyzeteket és fényképeket lehet felvinni. Alapvetően szép applikáció, néha jön fel egy-egy gyógyszerreklám, mivel a Richter is szponzorálja.

Szoptatás

Babaszoptatás követése. Babanapló

Ez az app igazán fantasztikus. Én még vonalas füzetbe írtam, hogy mikor mennyit szopott a gyerek, meg mikor pelenkáztam, ami persze elég bajos volt. Most ez a tetszetős app lehetőséget nyújt idővonalszerűen rögzíteni a babaápolási teendőket (etetés, pelenkacsere, séta stb.).

Nagyon tetszett, hogy az app színe (kék-rózsaszín) azon múlik, hogy az elején beállítjuk, hogy a baba kisfiú vagy kislány. Meg kell adni nevet, fényképet és születési dátumot. Az ikresekre is gondoltak, akár több babát is felvihetünk párhuzamosan. A szoptatásnál stopperrel lehet mérni a szoptatás hosszát, megjelölve, hogy jobb vagy bal mellből történt. Az különösen szimpatikus volt, hogy egy kis nyíl mutatja, hogy melyik mellből szopott utoljára a pici, így nem kell megjegyezni, megcsomózni vagy biztosító tűzni az aktuális oldalt. A számláló a háttérben is fut, így lehet mobilozni a tevékenységek közben is. Véleményem szerint ikres anyukáknak elengedhetetlen, mert ott a jellemzően koraszülött babáknál fontos a pontos nyomon követés, és gondolom nehezebb a két (vagy több) gyerek körüli teendőket észben tartani.

Családháló

Szoptató- és pelenkázóhely kereső. Maga az app elég szimpla, van egy térkép, amin kis ikonok jelzik a szoptató és pelenkázó helyeket. A helyekhez van pontos cím, nyitvatartás, üzemeltető, e-mail és telefonszám. Hátránya, hogy főleg budapesti helyek vannak, ezenkívül elvétve vannak bejelölve Magyarország más településein, jó lenne, ha több hely lenne feltöltve a rendszerbe. Ezen felül a helyek megközelíthetősége és fénykép is jó lenne, velem előfordult már, hogy 5 fokban a közvécé nyitott ajtajánál lévő közlekedőben várták volna el, hogy pelenkázzak…

Altatás segítő alkalmazások

White Noise Baby sleep sounds.

Hol van már az az idő, mikor az elszívót hagytuk bekapcsolva a baba altatásakor! Én arra altattam a fiam egy időben, szerencsére közel volt a konyha a gyerekszobához.

Ezzel az applikációval 24 féle altató zajt tudunk beállítani, többek közt porszívó, hajszárító, mosógép, eső, autó, vonat, macskadorombolás és szívdobogás hangokat. Akár párhuzamosan többféle hangot is lejátszik a program, és a hossza is időzíthető. A program ugyan angol, de kis rajzos ikonok vannak a felületen, így a használata nem igényel nyelvtudást.

Altatók csecsemőknek

Megnyugtató altatódalokat lejátszó program, angol nyelvű, de elég könnyen használható. A dalok mellé lehet diavetítést kérni, amikor kijelzőn megjelenő képek lassan mozognak. A program időzítő funkciót is tartalmaz, tehát ha bent hagyhatjuk a telefonunkat (természetesen biztonságos távoságba letéve), akkor is egy idő után kikapcsol.

Amit sajnálok, hogy nem találtam magyar nyelvű apukáknak szóló applikációt. Van egy angol app, a New Dad, amelyben apukák kaphatnak tanácsokat a változásban lévő párjuk „kezeléséhez”.

Szülőként hasznos app továbbá az Elsősegély – Mit kell tennem?, amely vészhelyzet esetén is egyszerűen, gyorsan elérhető információs bázist nyújt a mentők megérkezéséig.

Összességében azt tapasztaltam, hogy ezek a kismamáknak fejlesztett applikációk jól használhatóak és tényleg hasznosak a jól informáltsághoz és az életünk megkönnyítéséhez.

Tündéranyu

Share