Ki(k)nek kell ma megfelelniük a nőknek? Hány fronton várják tőlük a maximális odaadást és teljesítményt egyszerre? A családban és a munkaerőpiacon egyaránt embert próbáló amit a nők nap mint nap véghez visznek, s azok, akik egyedül kénytelenek nevelni a gyermekeiket, azok még inkább nehezített pályán mozognak.

A nők élete tele van kihívásokkal. Sajnos a legtöbb családban – nagyszülő és támogató férj nélkül – nem kapnak segítséget, így sokan kénytelenek maguk megoldani a család ügyes-bajos dolgát-gondját. Munka után rohannak a gyermekekért, viszik különórákra, útközben még bevásárolnak, hogy alkalmasint meleg étel kerüljön a család asztalára hétköznap este is. Mivel a családi kassza kezelése is többségben rájuk hárul, s ez takarékosságra inti őket. A háztartás és a gyermeknevelés mellett a munkában is teljes mellszélességgel helyt állnak, ami plusz terhet ró rájuk.

A leggyakoribb probléma, hogy egyedül maradnak a megoldandó problémákkal, ami elszívja az összes energiájukat. Mégis kitől várhatnak segítséget? Ha minden kötél szakad, leginkább egymástól. Nő a nőtől. Egy nő tudja, hogy min megy keresztül egy másik nőtársa. Ezért melléáll, támogatja és tartaja benne a lelket a legnehezebb helyzetben is. Hogyan találjuk meg a segítő nőtársakat?

Magyarországon ma a nők többsége női közösségi csoportokban keres mankót, iránymutatást és praktikus gyakorlati segítséget. Olyan közösségi háló kezdett kiépülni, amit minden nőnek csak javasolni lehet, hogy részesévé váljon, és ott bátran kérjen nőtársaitól segítséget.

Az alábbiakban pontokba szedtük azokat a kihívásokat, amelyekkel nőként szembe kell néznünk:

1. Elismerésre vágyva

Egy határozott férfit általában ünnepelnek, míg egy ugyanilyen kvalitásokkal rendelkező nőt már kevésbé. Ha egy nőben buzog a versenyszellem furcsán néznek rá, a férfiak esetében ez csupa pozitív tulajdonsággal társul.

2. Munka-magánélet libikóka

A nemi szerepek és a mai közbeszéd szerinti családmodell sem könnyítik meg a nők helyzetét: a nőnek a konyhában a helye?! A családdal és a háztartással kapcsolatos teendők még ma is alapvetően női feladatnak számítanak még akkor is, ha egy nő ugyanannyit (sőt néha többet is) dolgozik, mint férfitársa. S ehhez társul még az is, hogy a nők karrierlehetőségeit jelentősen befolyásolja még a gyerekvállalás kérdése is. Tudatosan érdemes arra odafigyelni, hogy egyik ne menjen túlságosan a másik rovására.

3. Merni segítséget kérni

Amit nőként fontos tudatosítani magunkban, hogy bár piszok erősek vagyunk, de a velünk szemben állított elvárások teljesítése közepette merjünk segítséget kérni. Így nem esünk szét, és ezáltal nem merítjük le teljesen akkumulátorainkat, hanem megtanulunk spórolni nem csak a családi kassza tekintetében, hanem saját energiánkkal is.

4. Önbizalom-tuning

Sok nő önbizalma “tuningolásra” vár, egyedül kevésbé mernek kiállni magukért és az ötleteikért, mint a férfiak. Fontos, hogy a magabiztosság megszerzésének kulcsa, a belső motiváció. Ha megvan, akkor ez képes továbblendíteni a nehézségeken, és késztetést ad, hogy belevágjanak akár valami újba is.

5. Belső hang és béke

Mit súg a belső hang egy nőnek? Meghallja-e egyáltalán ebben az információ-dzsungelben?
Amikor egy excel táblázat van a nők fejében temérdek tennivalóval nem könnyű kikapcsolni, és belülre fókuszálni. Pedig erre is szükség van, mert a tartalékok végesek és a töltődés egy idő után elengedhetetlen.

Mégis mit tehetünk? Egyet NE tegyünk! NE legyünk mártírok! Az sehova sem vezet, csak még frusztráltabbá és elkeseredettebbé tesz. Inkább ismerjük fel, ha magunk alá temet a munka, a háztartás és a rengeteg ránk váró családi teendő. Jelezzük ezt párunknak, gyermekünknek időben, hogy szükségünk van rájuk, közben próbálunk pár apróbb feladatot “átdelegálni”, hogy szusszanásnyi időhöz jussunk. Sokat segíthet egy női csoport, akiknek tagjai hasonló cipőben járnak, mint mi, és kaphatunk tőlük tippeket, ők hogyan boldogulnak a mindennapokban.

Szabó Magda írónő őszinte szavait érdemes ízlelgetnünk, hiszen igazi női példakép mindannyiunk számára: “A nő erős, bátor, és ha felismeri a maga küldetését, mindenre képes és alkalmas.”


Share