Léteznek olyanok, akinek az élete tagadhatatlanul többet ér, mint mások átlagos mindennapjai. Különösen elgondolkodtató, ha az adott Hős a legszebb Katica, aki rövid, de annál nagyobb küzdelmével vált sokak számára példaképpé.

Katicának augusztusában eltörött a szárnya. Ekkor 4 éves volt. Szülei tudták, hogy ez a betegség fájdalmas, kezelése nehéz, sokszor sajnos nem is eredményes. Pihe lepke barátja teljesen összetört, de nem mutatta ki soha neki, bár mindig félt, hogy nem tudnak többé együtt repkedni és felülről csodálni a világot. Bekerült a kórházba, ahol különböző kezeléseket kapott. Pihe lepke minden szabadidejét ott töltötte nála. Mindenről beszámolt neki, ami az oviban történt, nagyokat nevetgéltek. Mindig boldogság töltötte el szívét, amikor meglátta Katicát. Más hasonló korú kis bogárnak az volt a problémája, hogy merre keresse az ennivalót és a pajtásait. Katicának meg kellett küzdenie a fájdalommal, és azzal is, hogy lehet, már többé nem repülhet.  A hónapok során rengeteget fogyott és a szervezete sem működött kellő módon. Pihe lepke borzasztóan sajnálta, bár próbálta eltitkolni. Tudta, hogy erős és küzdeni fog a végsőkig.

Kitartó családjából merített erőt. Katica hitt abban, hogy egyszer majd minden a régi lesz, hogy egyszer újra repkedhet a magasban a felhők felett. Igen, Katicának a reménytelen nagy szerelme volt a repülés és a száguldás a magasban.

Egy rendkívül szép lány volt. Mindenki vidámnak, boldognak ismerte. Barna, göndör fürtjeivel, mosolygós barna szemeivel, mindenkit levett a lábáról. Kis kora óta versenyzett gyors repülésben. Kiemelkedő eredményeket ért el. Vágya volt, hogy egyszer Ő legyen a leggyorsabb katica. Soha nem lázadt, mindenbe beletörődött, elfogadta a kis pajtásait is olyannak amilyenek valójában. Ezért volt Katica mindenkinek annyira fontos.

Miután katicát haza engedték a kórházból, felszedett néhány grammot. Nagyon boldog volt Pihe lepke, hogy visszakapta a régi barátnőjét. Vidáman játszottak, nevetgéltek. Mindenki azt hitte, hogy meggyógyult. Rengeteg barátja volt, akik segítettek neki, hogy boldogan élje meg ezeket a napokat. Szinte minden nap ment valaki hozzá. Családja nagyon elégedett volt, mikor Katica egyre jobban érezte magát. Karácsonykor a szülei családi összejövetelt szerveztek. Rengeteg ajándékot kapott, amit boldogan mutatott meg barátainak. Katica nem tudta, hogy a szülei meglepetés partyt szerveztek neki. Meghívták az egész ovis csoportot és az összes barátait a téli szünetben. Soha nem látták még ilyen boldognak.

Eltelt néhány hónap és a szárnya ismét eltört. Katica és családja azonban nem adták fel, a végsőkig kutattak a megoldások után. Mindenféle gyógymódot kipróbáltak. Csak egészséges ételeket fogyasztott. Édesanyja minden nap frissen csavarta ki a zöldségeket, gyümölcsöket számára. Katica napról napra rosszabbul lett. Mégsem beszélt soha arról, hogy lehet, hogy többé már nem tud repülni. Csak a szülei tudták, hogy már nincs esély a gyógyulásra. Áprilisban az orvosok ezt elmondták neki. Fel sem tudta fogni, hogy ezen túl  ő is csak egy rovar, aki soha többet nem tudja az álmait követni. Pihe lepke teljesen összeomlott. Nem tudta elképzelni, hogyan fog Katica nélkül repkedni.

Sok egészséges, gondtalannak tűnő, fiatal bogárka tanulhatna Katica  küzdelméből. Ő soha nem adta fel még akkor, sem amikor minden kilátástalan volt. Ritkán gondolkodunk el azon, hogy mit is jelent számunkra egészséges lenni. Főleg akkor jut eszünkbe, amikor mi magunk vagy szeretteink megbetegszenek.

Tari Döníz

9. osztályos tanuló

Borítókép: https://www.pixiv.net/member_illust.php?mode=medium&illust_id=57433695

 

 

Share