„Azt már tudom: szerettél, megcsalódtál.”

Madách Imre

Ahogy jön az ősz, és kezd az idő a télbe hajlani, felsejlik bennem életem eddigi legnehezebb időszaka. Egy ilyen őszi napon a férjem bevallotta, megcsalt. Ha megkérdeznétek, hogy lehetett-e a hűtlenségét előre sejteni, őszintén szólva, igen. Szerencsére már sok minden elhalványult azokból a képekből, amiket őrzök ebből az időből. Ehhez azonban hosszú utat kellett bejárnunk.

Mit kaptam én  női őseimtől a tarisznyámba jó tanácsként a hamuban sült pogácsa mellé a férfiakról? A nagymamám szerint „minden férfi disznó”. Édesanyám is hasonló útravalóval látott el az erősebbik nemmel kapcsolatban. „Édes lányom, lehetsz fiatal, csinos és okos, akkor is meg fognak csalni”. Így vágtam neki az életnek. Ezzel a sztereotípiával együtt mentem férjhez.

Házasságunk első évében megszületett nagyobbik lányunk. Néhány hónappal ezután kezdtem érezni, hogy nem  stimmel valami az életünkkel. Kértem a férjemet, menjünk el családterápiára. Hamar ráállt. Rögtön az első alkalommal bevallotta, hogy megcsalt. Soha nem éltem át olyan lelki kínt, mint ott. Nemrég adtam életet egy gyermeknek. Még arra sem volt időm, hogy a szülést, szülésemet feldolgozzam. Tudatosan figyeltem a férjemre az állapotosságom ideje alatt és a szülés után is. Lelkileg és testileg egyaránt. Összeomlottam. Konkrétan meghaltam. Szó szerint belebetegedtem. Barátaim felváltva hívogatták egymást a hátam mögött, mi bajom van. Iszom vagy gyógyszert szedek, esetleg mindkettőt?  Nagyon erős testi tüneteim lettek. Megduzzadt az arcom. Lelassult a beszédem. Egy idő után elmentem orvoshoz. Megállapították, hogy pajzsmirigy-alulműködésem van. Minden fizikai és szívfájdalmam, rosszullétem ellenére nem hagyhattam el magamat teljesen.  Felelős lettem egy gyermek testi és lelki épségéért. Folyamatosan táplálnom kellett, életben tartanom egy kis életet. Alig múlt el olyan óra, hogy ne sírtam volna. Közben lelkiismeretfurdalás gyötört. Azon járt az eszem, hogy te jó ég, ezt látja a lányunk? Egy eltorzult, síró arcot? Az anyukáját, aki állandóan sír? Ahelyett, hogy mosolyogna rá?

Telt, múlt az idő. Lassan összeszedtem magamat.. Barátaim rengeteget segítettek. Akkor jöttem rá, ki az, aki igazán szeret, és mellettem áll a rosszban is… Ma már tudom, mi kellett volna ahhoz, hogy a dolgok másképp történjenek a párkapcsolatomban. Elsősorban az egyéni terápiás munkám segített abban, hogy képes legyek tartós kapcsolatban élni. Sajnos, ez nem volt benne a tarisznyámban …

Kezdjük azzal, min alapul a tartós párkapcsolat:

Nem okozunk meglepetést, ha azt állítjuk, hogy a tartós párkapcsolat a kölcsönös függőségen, egymáshoz való kötődésen, érzelmeken alapul. Egy jól működő párkapcsolat nem szegényíti a személyiséget, hanem inkább gazdagítja azt. Növeli  az önbizalmat, fokozza az autonómiát.

A felnőtt kötődési kapcsolatnak eltérő sajátosságai vannak, amik a szülő és a gyermek közötti kötődési kapcsolatban természetszerűleg nincsenek meg, különböznek attól.

Felnőtt kötődési kapcsolat 4 fontos eleme

  1. Szimmetrikus. Mindketten gondoskodásra vágyunk, és gondoskodást adunk.
  2. A felnőtt kötődési kapcsolat reprezentatív, akkor is felhasználható megnyugtatásra, ha a partnerünk nincsen jelen.
  3. Nagyon fontos eleme, hogy erotikával átszínezett, szexualizált. A szexuális kapcsolat ugyanis a közelség keresésének az egyik legfontosabb formája.
  4. Minimum két év tartós párkapcsolat után alakul ki.

Hogyan is hat a felnőtt kötődési kapcsolatra a hűtlenség?

A felnőtt kötődési kapcsolat lényege, hogy vágyunk arra, hogy a számunkra fontos ember érzelmileg elérhető legyen, a bajunkra érzékenyen reagáljon.

Kötődési sérülés eseten intenzív érzelmi stressz-helyzet alakul ki. Ilyenkor még fokozottabb igényünk lenne támogatására, figyelemre, amit nem kapunk meg.

  1. Vannak az életnek kitüntetett pillanatai: Ilyenkor fokozottabban szükségünk van a kötődésre, a biztonságra. Terhesség, szülés, terhes-ágy, abortusz, amikor a saját szüleink betegek, vagy mi vagyunk súlyos betegek. Ekkor nem tudunk kielégítően a párkapcsolattal foglalkozni, de azt szeretnénk, hogy a párunk támogasson minket, foglalkozzon velünk.
  2. Speciális és gyakran előforduló helyzet a kötődési sérülés kialakulására a tartós párkapcsolatban a hűtlenség. A kötődési sérülés alapesete.

A kötődési sérülés minősített esete, ha ez a két dolog egyszerre fordul elő. Akkor történik hűtlenség, ha valaki terhes, szült… Aki átesett ilyen csalódáson, tudhatja, hogy ilyenkor félelemmel, a magára hagyottság érzésével találjuk magunkat szemben. Megingatja az élet kiszámíthatóságába és irányíthatóságába vetett hitünket.  Nagyon fontos, hogy a kötődési sérülés tünetei megegyeznek a poszttraumás-stressz zavar (PTSD) tüneteivel. Túlzott éberség, ismétlődően bevillanó, részletgazdag, gyötrő emlékképek. (Szemünk előtt újból és újból megelevenedik az a jelenet, amikor a csalfa fél közli, hogy mi történt. Tetézve esetleg még azzal is, hogy elmondja, most arra készül, hogy elmegy, elhagyja a családját. Neki kell a szenvedély a szexben, több figyelem, több törődés, vagy bármi más, ami itt nincs meg)

Ingerültség, alvás-zavar, szorongás, depresszió, és különböző testi tünetek fordulhatnak még elő a kötődési sérülésben szenvedő félnél. Aki párterápiára szánja rá magát egy ilyen kötődési sérüléssel, sok esetben nagyon indulatosan, sok fájdalommal meséli el a panaszait, sérüléseit, a haragját. Újból és újból visszatér rá. Megakad, nem tud továbblépni.

A hűtlenség a kötődési sérülés kitüntetett formája. Az időt, a figyelmet, az érzelmi odaadást, a szexuális aktivitást egy másik személy kapja vagy kapta meg (szerető). S ezzel sérül az érzelmeken alapuló monogám, tartós párkapcsolatban a  „házassági” alapszerződés.

A hűtlenség hatása a bizalom megrendülése, a biztonságérzés elvesztése érzelmi téren. Annak az érzelmi biztonságnak az elvesztése, hogyha bajom, problémám van, a másik elérhető, figyel rám, fontos vagyok neki. Sokszor számolnak be terápián a kliensek arról, hogy halálfélelmük van. Nem tudnak semmire sem koncentrálni, áthatja az életüket ez a bizonytalanság-érzés. Beszűkülnek.

A hűtlenség okozta kötődési sérülésnek a PTSD tünetein kívül nagyon fontos további tünete az érzelmi távolságtartás. „Befalaztam magam”. Ez az elzárkózás sem tudja abban megakadályozni a sértett felet, hogy panaszkodjon, kritizáljon, számon kérjen. De még abban sem, hogy naponta szexuálisan közeledjen a másikhoz. A felnőtt kötődésnek fontos eleme a szexuális kapcsolat, ezzel tudjuk a kötődést, a kettőnk közötti kötést megerősíteni, újra megkötni. Ha ezt az ellentmondást kötődéselméletileg értelmezzük, akkor ez azt jelenti, hogy hiperaktiválódott a kötődési szükséglet. Újra meg akarjuk erősíteni, újra akarjuk kötni, hogy visszaszerezzük a biztonságot a mi kis világunkban.

Nj.

 

Share