Apropó: Geréb Ágnest jogerősen 2 évnyi letöltendő fogház büntetésre ítélték.

Először nagyon dühös és keserű cikket akartam ide, beleírva minden haragomat és csalódottságomat. Hiszen öt szülésemből Ági kísérte a két legkisebb lányomét. A gyermekeim tehát annak az embernek köszönhetik az életüket, akit most épp meghurcolnak. Most nézzük mégis inkább a tényeket.

Ági úttörő, aki mindig egy (vagy több) lépéssel jár kora előtt, kitaposva a járatlan utat. Sarlatánnak bélyegzik, miközben nemcsak szülésznő, hanem szülészorvos is, ma pedig: független bába (foglalkozásától hosszú időre eltiltva). Semmelweis Ignác volt még hozzá hasonló úttörő, akinek a nevét ma a budapesti orvosi egyetem viseli. Korunk női Semmelweis Ignácát ugyanúgy nem érti, mellőzi a hazai szakma, kiveti magából az orvostársadalom, és ugyanúgy támadják, mint elődjét.

Érdekes, Semmelweis korában az anyák halandóságának aránya a kórházakban sokkal magasabb volt, mint otthonszüléseknél. A jelenlegi statisztika szerint a kórházi szüléseknél 1000 születésre több mint 5 halál jut, otthonszülések esetén viszont (valószínűleg a háborítatlanságnak köszönhetően) 0,6.

Tudjátok, miket köszönhetünk neki? Például az apás szülést! Szegeden ő már a nyolcvanas években apukákat csempészett be a szülőszobára, amiért fél évre fel is függesztették – ma már természetes az édesapák jelenléte a szüléseknél.

Az alternatív szülést és szülőszobákat. Hogy a hanyatt fekve, kengyelben kitolás, a köldökzsinór azonnali elvágása, a lepény kierőszakolása, az automatikus gátmetszés helyett lett rooming-in, aranyóra, választható testhelyzet, kádban vajúdás, és végül, de nem utolsó sorban: a szülő nőket egyenrangú félnek, embernek tekinteni.

Geréb Ági nem azt mondja, hogy szüljenek otthon a nők, hanem azt, hogy szüljön mindenki ott és úgy, ahol és ahogy biztonságban érzi magát. És ne tekintsék fekete báránynak, felelőtlennek azt, aki otthon szül.

Úgy érezte, a kórházi gyakorlat sok szempontból ellentmond a társadalom érdekének. Ő azt nézte, mi a mamának, babának. Mindig meg kellett szegnie az épp aktuális szabályokat, hogy az ő újításai (azaz a visszanyúlás a régi, természetes és hagyományos gyakorlathoz) végül bekerüljenek a köztudatba. Ami anno nála szabálysértésnek minősült, az azóta szinte kivétel nélkül bekerült a kórházi protokollba. Tehát az ő háborítatlan szülést segítő intézkedései, amiket ugye eleinte a klinikán, később az otthonszüléseknél alkalmazott, alapjaiban változtatták meg a kórházi szülés gyakorlatát is.

De persze mégsem. Mert lényegében nem változott semmi, még mindig rengeteg kórházban kőkorszakiak a viszonyok, és itt nemcsak a gyakorlatot értem, hanem a gondolkozásmódot is. A protokoll mindenható, az orvos az isten. Ő vezeti le a szülést, hiszen tudja, hogy kell szülni. Honnan? A szülészorvosok nagy része férfi! (Kedvenc mondásom: „Nem fáj az annyira, anyuka.” Honnan tudja, mennyire fáj???)

Az orvosok lobbija nagyon erőteljes, működik a „kéz kezet mos” elv. Hálapénz, összefonódások, csak elvileg független szakértők. Elhallgatott esetek, meghamisított zárójelentése.

Ha már a tényekről akartam írni: két baba tényleg meghalt a több mint 20 év alatt 3500 otthon született közül. Egyikük rögtön a születésekor, a másik a születéskor elszenvedett oxigénhiányos állapottól később. Szakértők szerint ez a két baba kórházban is meghalt volna. A váll-elakadásos esettel egy évben több mint 130 baba halt meg kórházakban. Vajon melyikről tájékoztatott a sajtó? Melyikből lett büntetőper? Miért nem tudunk a kórházi halálesetekről (babákról és mamákról egyaránt), és a maradandó károsodásokról? Elég csak Szalay Kriszta színésznő lányának (Cserna Lili) esetére gondolni.

Ami Geréb Ágnesre vonatkozik, másokra miért nem? A kettős mérce egyértelmű. Sokan koncepciós perként emlegetik az esetet, mások modern boszorkányüldözésként. Valóban, máglyán égetik el őt.

Mindezekért Ági megszenvedte a magáét. Előzetes letartóztatásba helyezték (bizonyára mindenki emlékszik a képre, ahol lábbilincset viselt, mint egy veszélyes bűnöző), házi-őrizetben volt, lakhelyelhagyási tilalommal sújtották, stb.

Az ellenzők azzal érvelnek: ez a törvény, mi pedig jogállamban élünk. Mikor fogunk végre igazság-államban élni?

Aki teljes valójával az életet, a szülést, a születést szolgálja, annak most 730 napot fogházban kellene történnie. Nem hagyjuk. Free Geréb Ágnes!

https://www.facebook.com/freegereb/

U.i.: Puzsér Róbert szerint Geréb Ágnes a tíz legnagyobb magyar közé sorolandó.

U.u.i.: Barátnőm, Csodina szerint a jövő független bábákat képző egyeteme pedig Geréb Ágnes nevét fogja viselni.

Rékaútja

FOTÓ: nlcafe.hu

Share