10 kiló két hét alatt! Ha ezt eszed, a kilók leolvadnak rólad! Csináld végig a gyakorlatsort és két hét alatt lapos hasad lesz! Ugye mindenki találkozott már ilyen, és ehhez hasonló szalagcímekkel? De ugye nem hiszünk nekik? Ne hagyjuk, hogy becsapjanak minket! Persze szeretnénk minél gyorsabban elérni az álomalakot, lehetőleg minél kevesebb szenvedéssel, de azért gondolkodjunk reálisan. A plusz kilók sem két hét alatt szaladtak fel ránk, ahhoz hogy megszabaduljunk tőlük, ugyanúgy időre van szükség.

És hogy mi a baj ezekkel a cikkekkel? Hogy hamis vágyakat keltenek. Elhisszük, hogy gyorsan fog menni. Elhisszük, hogy könnyű lesz. Aztán, amikor a két hét alatt nem történik meg a várt csoda, csalódunk. És mivel nem jártunk sikerrel, feladjuk. A kínok árán leadott 1-2 kiló gyorsabban jön vissza, mint gondolnánk.

Ezek a tipikus divatdiéták. 90 napos fogyókúra? Káposztaleves kúra? Csoki vagy éppen fehérje diéta? A legtöbben legalább egyet próbáltunk már közülük. Persze fogyni mindentől lehet, ami az addig fogyasztott kalória mennyiségnél kevesebb energiát tartalmaz. De vajon ez a fogyás mennyire lesz tartós és mennyire terheli meg a szervezetünket?

Fogyókúra
Fogyókúra

Ezeknek a szélsőséges diétáknak bizony több a káros hatásuk, mint az a leadott pár kiló, amit nyerünk velük:

  1. Egyoldalúak, ezáltal könnyen hiánytüneteket és izomvesztést okozhatnak.
  2. A szervezet éheztetése miatt könnyebb elcsábulnunk a bűnös falatokra, és sokkal nagyobb az esély a jojó effektusra.
  3.  Bizonyos egészségügyi problémák, pl. cukorbetegség esetén ezek a diéták nem is végezhetőek.
  4. Nem csak a kevés zöldség, de a túlzásba vitt, vagy éppen elhanyagolt fehérjefogyasztás is káros lehet.
  5. Mivel hosszú távon nem tarthatóak, így a normál étrendre való visszatéréskor a leadott kilók szinte azonnal visszajönnek.

Azok a diéták, amik hirtelen sok súlyvesztést ígérnek, sosem jelenthetnek tartós megoldást! Az ajánlott fogyási tempó 0.5 – 1 kg egy hét alatt, súlyfeleslegtől függően. Ha ennél többet fogyunk, akkor az túlságosan megterheli a szervezetünket, és nagy az esély a ”jojó” effektusra. Na de 10 kiló két hét alatt? Ugye senki nem hiszi el?

Fogyókúra
Fogyókúra

A fogyókúra vagy diéta lényege nem a gyors súlyvesztés, hanem egy olyan életmód, mellyel folyamatos fogyást és tartós alakmegőrzést érhetünk el. Nem arra kell törekednünk, hogy ha törik, ha szakad, végigcsináljuk az előírt diétát, hanem hogy megtanuljunk, egészségesen és tudatosan táplálkozni. Legyünk tudatosak, állítsuk össze az étrendünket a céljainknak megfelelően! Legyünk türelmesek! A munkánk meg fogja hozni a gyümölcsét, ha elég kitartóak vagyunk.

A  valóban tartós eredmény eléréshez, bizony kerülnünk kell ezeket a diétákat! Ne dőljünk be a „fogyókúrás hazugságoknak”! Tudatos és egészséges táplálkozásra és életmódváltásra van szükség! Kiegyensúlyozott étrend, rendszeres mozgás és kitartás! Ez a titok!

Szerző: Szilvi Fitness

Fogyókúra
Fogyókúra
Share