Kétféle ember van, akinek felszabadító, és akinek szorongató ez az állítás. Akinek nem elég, ami emberileg lehetséges, mert meg sem próbálta, az gyakran túllép az emberi hatáskörön, és lesz belőle terror, ámokfutás, vagy csak keserű ítélkezés egy fotelben.

A kulcs itt az, hogy meg sem próbálta, aminek számtalan oka lehet, és egyedül Isten tudja mennyire vétkes abban valaki, hogy nem látja a lehetőségeit. És nem kell ahhoz hívőnek sem lenni, hogy az ember megpróbálja.

Stop Terror
Stop Terror

Ez Isten univerzuma tehát, egyedül ő képes az egészet átfogó nézőpontra. Ezért ő ítél, és nem mi, ez pedig boldogító és felszabadító. Mert ez azt jelenti, hogy elég, ha mi tesszük a dolgunkat, elég ha megmaradunk az emberi hatáskörnél, a többi nem a mi felelősségünk.

“Ez itt Isten univerzuma, bébi, és nem a tied, és mégiscsak övé az utolsó szó abban a kérdésben, hogy…” – nyitva hagytam a mondatot, mert nem csak egyféleképpen lehet igaz. Aki arra kíváncsi, hogyan hangzik eredetileg, megtalálja Salinger Franny és Zooey című kisregényében.

A nizzai és a müncheni események után sajnos megint aktuális Ferenc pápa nagypénteken mondott imája, ami arról szól, hogy a kereszt, a szenvedés itt van a világban, és mi magunk állítjuk fel, de az isteni szeretet mégis legyőzhetetlen. Nem a halálé az utolsó szó.

“Ó, Krisztus keresztje, még ma is állsz megölt testvéreinkben, akiket élve elégettek, akiknek torkát átmetszették, akiket barbár kardokkal és gyáva csönddel lefejeztek… Ó, Krisztus keresztje, még ma is látunk azokban, akik a betűt és nem a lelket ismerik, a halált és nem az életet, és akik ahelyett, hogy az irgalmasságot és az életet tanítanák, büntetéssel és halállal fenyegetnek, és elítélik az igazat.

A kereszt a fundamentalizmusban és terrorizmusban is megjelenik, egyes vallások követői révén, akik megszentségtelenítik Isten nevét, és arra használják föl, hogy hallatlan erőszak-cselekedeteiket igazolják. Kereszt a fegyverkereskedelem, amely a háborúkat, a rablást és a korrupciót táplálja.

De a kereszt a végtelen szeretet megnyilvánulása egyben, a kereszt a végsőkig szerető Isten…

A kereszt megmutatja nekünk a végsőkig szerető Istent. Ezért kell fohászkodnunk a kereszthez, hogy megtanítsa nekünk, hogy a felkelő nap mindig erősebb az éj sötétjénél, és hogy a rossz látszólagos győzelme szertefoszlik az üres sír előtt. Mert semmi nem tudja legyőzni, beárnyékolni vagy meggyengíteni Isten szeretetét..”

Mindannyiukért…

Ferenc pápa a Colosseumnál tartott nagypénteki keresztútnál tartott imája,forrás:Vatikáni rádió, (gá)

Share