Lelövöm a poént: túléltem, és ez nem egy nekrológ, amit a szerkesztő a pálcikává fogyott, összeaszott holttestem felett írt, zokogva.

A szülészorvosom mondta anno, hogy terhes nőknek tilos az internet. A diétákkal, fogyókúrákkal kapcsolatban is hasonlóképpen érzek. A neten minden megtalálható, és mindennek az ellenkezője is. Villámdiéták, csodadiéták, életmódváltás, gluténmentes, paleo, sport és táplálékkiegészítők, fitneszguruk tuti módszerei, vércsoport, fehérjetípus, ne egyél szénhidrátot, de egyél szénhidrátot, zsírt zsírral egyél, és a többi, és a többi. A táplálkozással kapcsolatban szinte naponta jönnek ki új tanulmányok, kutatási eredmények. Ami tegnap egészséges volt, ma már nem az. Elég csak a vaj-margarin problematikára gondolni. Itt jön a 22-es csapdája, mert akkor mégis, honnan a francból kellene tájékozódni, hogy mit tegyen az ember, ha le akar fogyni. Na, ebből lett elegem, és úgy döntöttem, a magam útját járom, amikor május végén szembesültem azzal, hogy nem is elefánt, hanem masztodon, sőt T-rex vagyok (abból is az agresszívabb fajta, ha a túlsúlyára terelődik a szó). Frusztráló, hogy a gyerekeim simán megvernek futóversenyben. Elég ciki, hogy a négy(és fél!)éves győzelmi táncot lejt a célban (a rajttól kb. 50 méternyire lévő gesztenyefánál), miközben én még a táv felénél sem járok, de érzem, hogy tuti nem fogok beérni, mert a sejhajom önálló életet él, és visszahúz a startvonalra.

Próbáltam én már mindent, életmódot is váltottam, már vagy tízszer. Egy kedves nénivel találkoztam nemrég, aki intim tornát tart. Javasolta, hogy váltsak életmódot, ne egyek fehér lisztet és cukrot. Bakker, 2 éve nem eszem ilyeneket! Mondta, hogy havi egy kiló le fog menni így. Mosolyogva bólogattam, hogy mindenképpen megfogadom, ez egy szuper tanács, hogyhogy eddig nem is gondoltam erre! Abba már nem akartam belemenni, hogy ha 30 (na, most elárultam) kilót kell leadnom, akkor segítene-e kiszámolni, mennyi idő alatt fogom elérni az áhított súlyt. Inkább kiszámoltam magam. 2 és fél év múlva olyan karcsú leszek, hogy ihaj! Tudom, a lassú fogyás a jó, meg nem kell sanyargatni a szervezetet, de nekem most lett elegem, most akarok lefogyni. Arról nem is beszélve, hogy nem lassan jött fel a túlsúly, hanem elképesztően gyorsan, a terhességeim alatt. Az elsőnél 6 hónap alatt híztam húsz kilót. Nem, nem hat hónapig tartott a terhességem, csak az első trimeszterben nem híztam.

Elárulok valamit, amire magam jöttem rá: hiába váltasz életmódot, ha nem viszel be kevesebb kalóriát, mint amennyit felhasználsz, attól nem fogsz fogyni! Én simán betolom a szuper egészséges kelbimbós, quinoás, édesburgonyás, csicseriborsós salátából is az 1000 kcalt. És ez még csak az ebéd volt. Vagy már a vacsora. Ami még szerintem egy nagy hülyeség, hogy éhezés és fájdalom nélkül is megy. Sokan buknak el az ilyen agyamentségek miatt. Mert ha eddig lecsúszott a napi 2500-3000 kalória, akkor igenis éhes leszel egy pár hétig, amíg összeszűkül a gyomrod az 1500 kalóriával. Ezt a pár hetet akartam én lerövidíteni a léböjttel 10 napra. Az elmélet az volt, hogy ezalatt majd összemegy a gyomrom annyira, hogy utána már kevesebb étel is elég lesz. Oké, az is motivált, hogy nagyon gyorsan lemehet pár kiló, mellékhatásként, mert a léböjt eredetileg nem fogyásra, hanem méregtelenítésre szolgál. Amire nincs is szükség amúgy, ezt is nemrég olvastam.

léböjtkúra

Léböjtből is sokféle van (nézzétek meg a neten!), amit én csináltam, annál csak egyfajta „kúraitalt” lehetett inni, hogy mit, azt nem írom le, mert ez itt nem a reklám helye, legyen elég annyi, hogy faszirupok keveréke, ezért csak szénhidrát van benne fruktóz formájában. Ezt kell keverni frissen facsart citromlével (vitamin) és cayenne borssal (zsírégetés).

Az első, szilárd étel nélkül eltöltött napomon minden heppi volt, második-harmadik napon nagyon fájt a fejem, amit természetesnek mondanak a méregtelenítés miatt, de alapjáraton is fejfájós vagyok, így ez nem volt nagy újdonság. A harmadik napra azért már eléggé éhes lettem, és ez az állapot eltartott úgy három napig. Az ötödik napon éreztem azt, hogy ha ezt az italt még öt napig kell innom, akkor inkább kiírom a Facebookra, hogy Donald Trump a nők hőse. És még egy támogató videót is készítek, pedig még képet se soha, semmilyen körülmények között, tudjátok, a túlsúly! Az ízek hiánya készített ki nagyon, úgyhogy cselhez folyamodtam, teljes húsz másodpercig nyalogattam egy darabka füstölt kolbászt a hűtő előtt. A férjem meg teljes 20 percig röhögött rajtam.

A hatodik napon már semmi se fájt, éhes egyáltalán nem voltam, következő nap jött viszont a kísértések kísértése, az alma a Paradicsomban, a sajt az egérfogóban. Nagy családi ünneplésre voltunk hivatalosak, egy vidéki csárdába, az öcsém előre megrendelte a paraszt(lakodalmas)tálakat. Ne szépítsük, elbuktam. Először csak egy kis húslevest ettem, de így érezhette magát Éva, amikor beleharapott az almába. Többet akartam, és aztán már könnyedén lecsúszott egy rántott hús, meg egy cigánypecsenye, szigorúan csak káposztasalátával. Mennyei volt, ha ettetek finomat, hát ez a kaja az volt! Másnap folytattam tovább a ”kúrát”, de annyit ittam, mintha nem lenne holnap. Viszont sokkal könnyebb volt pszichésen, nem hiányoltam annyira az ízeket. Sőt, a tizedik napon (ha a vasárnapi ebédet számítjuk, akkor a kilencediken) annyira nem voltam éhes, hogy a felét ittam meg a napi italmennyiségnek, így még egy napot ráhúztam. Tehát bruttó 12, nettó 11 napig csináltam, a kihágásnak köszönhetően.

Tudom, mindenkit az izgat, hogy volt-e eredménye, mennyit fogytam. Rögtön a második nap reggelén 2 kilóval voltam könnyebb, nyilván a víz ment le rólam. (Ha valaki tudja, hogy miért a víz távozik először, ha csak folyadékot iszunk egy napig, az írja már meg kommentben, köszi.) A 13. nap reggelén kerek 5 kilóval mutatott kevesebbet a mérleg! Ez a súlyveszteség már szabad szemmel is jól látható, még ha fényévekre is vagyok a kitűzött 30 kilótól, de érzem a ruháimon is.

Maga a léböjt kibírható volt, nem voltam annyira éhes, sem dekoncentrált vagy enervált. Annál semmivel sem jobban, mint általában. Viszont, ahogy lement az a pár kiló, jobban éreztem magam, könnyebbnek, a térdem sem fáj annyira tornázás közben, és abszolút motivált vagyok a további fogyásra. Hogy a testem is ezt akarja-e, majd eldől. Az elméletem még nem látom bizonyítottnak, de tény, hogy sokkal kevesebbet eszem, és ennek köszönhetően lement még egy kiló egy hét alatt.

Félreértés ne essék, senkinek sem javaslom, hogy utánam csinálja! Nem akarok senkit sem kórházba juttatni, nem vagyok dietetikus, sem orvos, sem kutató, de még táplálkozási tanácsadó sem. Én úgy éreztem, hogy nekem ez egy járható út, mert én nem tudok napi ötször, keveset enni. Meg lehet kérdezni a férjem, mennyire voltam hisztis és idegbeteg, amikor így étkeztem, és még fogyni is csak 3 kilót fogytam 5 hónap alatt. A tanulság az, hogy mindenki döntse el maga, hogyan küzd meg a túlsúlyával.

Amari

Share