Életének 81. évében elhunyt hétfőn Dévény Anna gyógytornász, művészitorna-szakedző, a mozgásrehabilitációs Dévény-módszer kidolgozója – tudatta a Dévény Anna Alapítvány.

Dévény Anna „a” gyógytornász, kevés olyan anyuka van, aki nem hallott róla vagy a módszeréről. Szerencsés, akinek nem ismerős a neve, de az is, aki megtapasztalhatta az általa kidolgozott módszer áldásos hatásait. Közel 40 éven át foglalkozott koraszülöttek, sérült gyerekek és felnőttek mozgásrehabilitációjával. 1996 óta speciális tréningeket tartott a Magyar Nemzeti Balett művészeinek is. „A művészek és a csecsemők szerelmese vagyok” – mondta a Forbes magazinnak másfél éve.

1936-ban született, 9 évesen vesztette el édesanyját. 1957-ben diplomázott gyógytornászként, majd 10 évig a pesti idegklinikán dolgozott. Ezt követően a Tétényi úti kórház neurológiai osztályára került, közben művészitorna-szakedzői végzettséget szerzett a Testnevelési Főiskolán. Ekkor kérte fel az V. kerületi tanács, hogy a tornából felmentett, főleg gerincferdüléses gyerekeknek testnevelés helyett valamilyen foglalkozást tartson. Innentől kezdve dolgozta ki, majd az elmúlt 4 évtizedben folyamatosan fejlesztette módszerét, a Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszert (DSGM).

Ez a mozgásrehabilitációnak az eddigiekhez képest merőben új megközelítése volt, amelyben először különült el a gyógyítás és a mozgásfejlesztés. A gyógyítás jelenti a normál mozgásra képessé tevést, a fejlesztés a már helyesen működő további finomítását, erősítését. A speciális manuális technika egyrészt helyreállítja az izomzat normál állapotát, másrészt az idegvégződéseket közvetlenül –a bőrön keresztül – ingerli, és ezzel hatékonyan tud ingerületet juttatni az agyba. Ezzel a direkt ingerléssel tud hihetetlen eredményeket elérni a módszer a szülési sérülések gyógyításában. A gyógyulás feltétele a minél korábban – lehetőleg az első élethetekben, akár az inkubátorban – megkezdett kezelés. Bár a Dévény-módszer a szülési problémákkal küzdő csecsemők gyógyítása révén vált ismertté, a mozgássérülések valamennyi területén – például baleseti utókezeléseknél is – eredményes.

„Aki más úton jár, mint a megszokott, az elfogadott, annak csata az élete.” – mondta a Díványnak tavaly decemberben adott interjújában. A kanonizált mozgásfejlesztési módszerek közé eleinte nem sok esélye volt bekerülni, ezért hozta létre alapítványát, amelynek az utolsó pillanatig szakmai vezetője volt. Itt dolgozták ki kollégáival közösen a DSGM posztgraduális képzését, amelynek köszönhetően ma már több száz Dévény-gyógytornász dolgozik az országban.

Tevékenységét a 2000-es évektől már államilag is elismerték: 2003-ban Batthyány-Strattmann László-díjat, 2010-ben Prima Primissima Díjat kapott. 2014-ben a Magyar Édemrend középkereszt (polgári tagozat) kitüntetését vehette át. 2017-ben a Dévény-módszer kiérdemelte a Magyar Örökség Díjat.

Kép forrása: facebook.com/Dévény Anna Alapítvány

Share