Hazánkban 1993 óta minden év április 10-én tartjuk a nemzeti rákellenes napot, mivel a hazai rákkutatás egyik úttörője Dr. Dollinger Gyula sebész, ortopéd szakorvos, egyetemi tanár ezen a napon született 1849-ben. Ő alapította meg 1902-ben az Országos Rákbizottságot. Ebből az alkalomból országszerte számos egészségsétát szerveznek figyelemfelhívó céllal, de akadnak, akik a futást, a biciklizést vagy más testmozgást választják. A megelőzéshez azonban aktívan is tennünk kellegészségünkért a megfelelő életmód megválasztásával és a szűrővizsgálatokon való részvétellel. A Nemzeti rákellenes nap felhívja a figyelmet a felelősségteljes magatartásra önmagunkkal szemben.

“Táplálékod legyen az orvosságod, orvosság legyen a táplálékod!” – Hippokratész szavai ma is megszívlelendők. Mert ha végig gondoljuk, alig van olyan ember a környezetünkben, akinek rokona vagy ismerőse ne lenne érintett ebben a betegségben…

Bármennyire is elhitetik velünk, nem létezik rákmegelőző csodadiéta: rákmegelőző életvitel van, aminek szerves része egy olyan étrend, aminek betartására bárki képes lehet. Sajnos még nem ismertek egyértelműen, hogy milyen ételek, vitaminok segíthetik a rákmegelőzést, azt viszont bizonyosan tudjuk, hogy az elhízás növeli a daganatos betegségek kialakulásának esélyét. Kimutatták, hogy összesen 13 ráktípus esetében a túlsúly magasabb kockázati tényezőt jelent: köztük a gyomor-, vastagbél-, pajzsmirigy-, petefészek-, mell- és a – legrosszabb túlélési arányokkal rendelkező – hasnyálmirigyrák kockázata is növekszik.

A megbetegedések aránya összefüggésbe hozhatók az ülő életmóddal és a csökkent fizikai aktivitással. Azt, hogy a daganatok kialakulásának valószínűségét mennyi testmozgással lehet csökkenteni, ma még nem ismerjük pontosan, de általában naponta legalább fél óra mozgást ajánlanak a különböző szakértők. Számos kutatás a heti legalább 1 órás, mérsékelt intenzitású fizikai aktivitást javasolja, ami nem csak a megelőzést szolgálja, de a már kialakult és műtött/gyógyult daganat kiújulásának kockázatát is csökkenti.


Kövesd az alábbi 10+1 tanácsot, amit ha betartasz már sokat teszel egészséged védelmében!

1. Figyelj a súlyodra! Kerüld a jojó-effektust! A felesleges pluszkilók megterhelik a szervezeted!
2. Legalábbi 30 percet mozogj naponta! Lehet ez akár egy tempós séta vagy könnyű torna is.
3. Ne dohányozz, mert a dohányzás a legjelentősebb rizikófaktor!
4. Ritkán, és akkor is csak mértékkel fogyassz alkoholt!
5. Vörös húst és feldolgozott húsipari termékeket maximum 500 grammot egyél egy héten!
6. A sóbevitel mennyiségére különösen figyelj, ne lépd túl!
7. Étrendedben naponta 5 adag zöldség vagy gyümölcs szerepeljen!
8. Anyukakánt szoptasd a csecsemődet, ha egészségileg képes vagy rá!
9. Étrend-kiegészítőket ne szedj nagy dózisban! A túladagolás ártalmas is lehet.

+ 1. Az étrend-kiegészítők szedése nem helyettesítheti az egészséges, kiegyensúlyozott, vegyes étrendet.

Az egészséges életmód azon túl, hogy csökkentheti a daganatos elváltozások kialakulását, még számos pozitív hatással bír: a testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás alakformáló hatása miatt az önbizalmat in növeli. Azzal, hogy megakadályozzuk testünk elhízását és nem dohányzunk, kerüljük az alkoholfogyasztást jelentősen csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, melyek még a ráknál is több emberéletet követelnek Magyarországon.

Az életmódváltás testi-lelki egészségünk motorja, ezért figyelj oda nagyon magadra, mert ezt senki más nem teszi meg helyetted!

Share