Mészöly Ági szereti és érti a gyerekeket, fiatalokat. Ifjúsági író. Írt meseregényt és krimisorozatot, lélektani regényt kamaszoknak, és egy furcsa műfajt is magáénak mondhat: riportmesekönyv. (Sünimanó, Szabadlábon, Darwin-játszma, Hanga és Várkony)

Az „Ez egy ilyen nap” tavaly jelent meg, amikor is Ági tucatnyi, különböző családban, helyen és társadalmi helyzetben élő gyerek egyetlen napját mutatta be az ő szemszögükből.  

Minderről bevallom nem tudtam semmit addig, míg egyszer fel nem hívott engem a Naphegy kiadó vezetője, hogy különleges, átlagtól eltérő gyerekeket keresnek a könyv folytatásához. A mieink ugye abból a szempontból azok, hogy itthon tanulnak.

Természetesen örömmel fogadtuk Ágit, aki eltöltött nálunk egy teljes napot (egy extrán hideg téli napot). Néha külső szemlélőként figyelte meg az eseményeket (mondjuk magát tanulást), néha részt vett bennük (például velünk ebédelt és elment a gyerekekkel a forráshoz vízért), néha velem beszélgetett, néha pedig félrevonult Csillaggal. Ugyanis úgy döntött, hogy az én lányom lesz az új könyvének egyik szereplője.

Az „Egy másmilyen nap” a 88. ünnepi könyvhétre jelent meg, és 13 gyerek kicsit sem átlagos története. Közülük senki sem jár iskolába, avagy nem úgy jár, nem olyanba, mint úgy általában szokás. Hanem Waldorfba vagy tanulócsoportba, krisnás suliba vagy simán csak otthon tanul, mint Csillag is. Van köztük kiemelkedően tehetséges sportoló vagy művész: színész és artista, sakkozó és zongorista, teniszező és tornász.

A könyvbemutatót a Deák 17 galériában rendezték meg szombaton, ahol pogácsával és üdítővel vártak bennünket. Köszöntőt mondott a kiadó, az illusztrátor és az író is, aki egy részt fel is olvasott az új könyvből.

A bemutatónak volt egy nagyon szomorú pillanata is. A könyv egyik szereplője Bence, aki leukémiás beteg. Volt. Tegnap már sajnos nem tudott eljönni közénk. Ági a könyvet az ő emlékének ajánlotta.

Emelkedett pillanat volt viszont, mikor a Virtuózok egyik ifjú sztárja (és a könyv egyik szereplője), Boros Misi zongorázott nekünk, vagy mikor egy egyik kisfiú brácsakísérettel népzenét hegedült.

A könyv megjelenése alkalmából a kiadó pályázatot is hirdetett, hogy a gyerekek mutassák be írás, rajz vagy videó formájában egy napjukat. Az alkotásokat levetítették nekünk, a díjak átadására is ott került sor.

Végül persze mindenki megkapta a maga tiszteletpéldányát. Csillagnak Ági (és a saját fejezetét Boros Misi!), Áginak Csillag dedikálta a könyvet.

Elkészültek a csoportképek, aztán lányom rögtön lapozgatni kezdte a történetet, hogy megismerkedjen a többiek életével.

Mészöly Ági ” Egy másmilyen nap” című könyvének bemutatója

Utána természetesen kimentünk a könyvhétre is. A Vörösmarty tér tele volt bódékkal; bevallom, nem gondoltam volna, hogy ennyi könyvkiadó létezik Magyarországon. A standok előtt írók dedikálták könyveiket, a téren rengeteg ember. Öröm volt látni, hogy a tévé és számítógép korában még mindig ilyen sokan szeretnek olvasni. A színpadon épp Lackfi Jánost láttuk, Böszörményi Gyulához, a híres Gergő-sorozat szerzőjéhez a kamaszok hosszú sorban várakoztak dedikálásra. Talán a legtöbben a gyermekkönyvek kiadóinál voltak. A kicsiket a zene vonzotta meg egy „igazi” boszorka, a szülők pedig mindeközben megvásárolhatták csemetéinknek a legújabb könyveket. Bizonyára nehéz lehetett a választás, hiszen sok, igazán színvonalas magyar könyv jelentek meg idén is.

Közülük egy az „Egy másmilyen nap”, amit Csillag nagymamájának a Naphegy kiadó standja előtt dedikált.

Aztán újra belevetette magát az olvasásba, hogy megtudja: milyennek látta, és miképp láttatja az ő életét egy író.

Réka

Mészöly Ágnes  (Budapest, 1971. március 1. –) író, költő, pedagógus művei:

Szabadlábon (ifjúsági regény) 2016; Tilos az Á Kiadó

Ez egy ilyen nap (Riportmesekönyv, illusztrálta Paulovkin Boglárka) 2016; Naphegy Kiadó

Akik gyerekek maradnak (társszerző: Papp-Für János, illusztrációk: Bódi Kati) 2016; Magyar Napló Kiadó

Hanga és Várkony III. – Várkony és a könyvtár réme (krimisorozat kiskamaszoknak, harmadik rész, Jósa Belmont Tamás illusztrációival) 2016; Cerkabella kiadó

Hanga és Várkony – Hanga és a lényegrabló  (krimisorozat kiskamaszoknak, első rész, Jósa Belmont Tamás illusztrációival) 2015; Cerkabella kiadó

Sünimanó, 2. Kiadás (meseregény, Csíkszentmihályi Berta illusztrációival) 2015; Cerkabella kiadó

Hanga és Várkony II. – Tavaszi Divatőrület (krimisorozat kiskamaszoknak, második rész, Jósa Belmont Tamás illusztrációival) 2015; Cerkabella kiadó

Darwin-játszma (Lélektani regény kamaszoknak) 2014

Barni és az unatkozóművész (mese) Érik a nyár (vakációs meseantológia) 2013; Cerkabella

Ballada az egyszerű kis vacsorákhoz (vers) Tejbegríz (gasztroantológia) 2013; Cerkabella kiadó

Hófehér Karácsony 2013; (mesekönyv Rofusz Kinga illusztrációival Cerkabella kiadó)

Aang Legendája – Negyedik Könyv, Levegő (fanfiction), 2011; Koppány és Társa, kereskedelmi forgalomban nem terjesztett

December (mese), Elfelejtett lények boltja (karácsonyi meseantológia) 2011; Cerkabella

Mese az elveszett Elekről (és Benőről); Babmese (mese), Nini Néni és a többiek (meseantológia) 2010; Egmont

Heaven Consulting (regény), 2008; Noran

Sünimanó (meseregény, Ruttkai Bori illusztrációival), 2006; Noran

Alkonyatok (meseregény-részlet), 2005; Új Forrás

Harry Péter és a Kupolákok (mesenovella), 2002; Új Forrás

Share

Egy válasz