Sokan kérdezik tőlem, hogy mi a titok. Hogyan lehet lehetőleg minél gyorsabban, látványos eredményt elérni. Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy látványos változáshoz bizony időre és kitartásra van szükség.

Mint edzőnek és táplálkozási tanácsadónak az lenne a legegyszerűbb, ha azt mondhatnám, hogy létezik olyan csodapirula, legjobb edzésforma vagy leghatékonyabb diéta, ami garantáltan segít. Lehetőleg minél gyorsabban. Mert bizony eredményt gyorsan szeretnénk. Különben feladjuk. De vajon miért?

Kitartás
Kitartás

Én ilyen típus vagyok.

Védekezhetünk a genetikával. Mondhatjuk, hogy mi bizony mindent megteszünk a fogyásért, de egyszerűen nem történik semmi. Ha jobban belegondolsz tényleg így van? Persze mindenkinek adottak a gének, az hogy milyen az anyagcseréje, hogy mennyire hajlamos a hízásra. És vannak olyan lányok, akik bármennyit ehetnek, akkor sem híznak. Ez a legbosszantóbb. Sajnos azonban azt kell, hogy mondjam, a legtöbb embernek bizony oda kell figyelni az étkezésére és testmozgására. De higgyétek el, hogy kellő kitartással rá tudunk cáfolni a génekre!

Sokat mozgok, miért nem változik úgy a testem, ahogy szeretném?

A mozgás nagyon fontos! Nem csak alakunk megőrzése, de egészségünk védelme érdekében is. A legjobb persze az lenne, ha minden nap mozognánk egy picit, de erre nem mindenkinek van lehetősége. Heti 2-3 edzésnek, aktív testmozgásnak viszont bele kell férnie. Legyen a cél akár fogyás, alakformálás, vagy egyszerűen csak egészségünk javítása, megőrzése. Ami a rossz hír, hogy nem tudunk annyit mozogni, mint amennyit meg tudunk enni. Sokan abba a hibába esnek, hogy azt hiszik, ha mozognak, akkor bármit megehetnek. De fogyni csak akkor tudunk, ha a bevitt kalória kevesebb, mint amit felhasználunk, így muszáj odafigyelnünk az étkezésünkre is. (70% étkezés – 30% mozgás)

Alig eszem valamit, mégsem fogyok.

Nagyon sokan itt követik el a hibát, hogy alig esznek. Szerzetünknek a működéshez üzemanyagra van szüksége. Ha nem kapja meg az alapvető működéshez szükséges mennyiségű tápanyagokat, raktározni fog. Így hiába eszünk alig, mégsem fogunk tudni fogyni.  Mindenkinek van egy adott alapanyagcseréje. Erre a mennyiségre akkor is szükség van, ha egész nap csak fekszünk. Ha tartósan ez alá a szint alá megyünk a szervezetünk tartaléklángra kapcsol és minden bevitt táplálékot elkezd raktározni, mert tudja, hogy nem kap elegendő mennyiséget. A fogyás titka, hogy a bevitt kalóriát az alapanyagcsere szint fölött, de a súlymegtartáshoz szükséges napi kalóriaszint alatt kell tartani. Ez csak egyszerű matematika.

Képtelen vagyok salátán élni.

A diéta vagy tudatos táplálkozás nem egyenlő a koplalással! Nem attól fogunk fogyni, hogy két levél salátát eszünk naponta és émelyegve töltjük napjainkat. Pusztán oda kell figyelnünk, hogy ne vigyünk be felesleges táplálékot, üres kalóriákat. A cukor kiváltható, a szénhidrát csökkenthető, a zsírok közül is fogyaszthatunk „jó” zsírokat. Csak, egy picit oda kell figyelnünk, hogy mit eszünk. Lehetőleg sovány húst, vagy halat, minél több zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű pékárut, és minél kevesebb cukrozott, finomított készételt. Legalábbis váltsunk ki, amit csak tudunk. Én szinte minden receptet átalakítok egészséges verzióra. És még a gyerekek is imádják! És ne higgyétek, hogy én sosem bűnözök. De, amikor csak tudok, odafigyelek arra, mit eszem.


Az egészhez nincs másra szükséged, mint kitartásra és egy kis tudatosságra! Odafigyelve és egészségesen táplálkozni, rendszeresen mozogni és erősnek lenni a sok csábító falattal szemben!

A végén pedig büszke leszel Magadra, és Te is belátod, hogy ez tényleg nem csoda, csak kitartó munka eredménye!

Szerző: Szilvi Fitness

Kitartás
Kitartás
Share