Ki küldi el ma az évi 100 képeslapot?

Gondoljunk csak bele, hogy egy nőnek mennyi plusz feladatot jelent a családi kapcsolatok ápolása! A nők által végzett munkák egy része szinte láthatatlan…a mosás, vasalás, takarítás mind-mind olyan dolgok, amiket szinte ahogy befejeztünk, kezdhetünk újra. Emellett ott vannak a család körüli egyéb teendők, a munka és igen, a családi kapcsolatok ápolása. De valóban kizárólag női feladat ez?

Képeslap

Ma a szétszakadt családok idejében egyre kevesebbszer jön össze a nagycsalád. Az összejövetelek legtöbbször maximum a nagyszülőkre, gyerekekre és unokákra korlátozódnak és valljuk be, már ezt összeszervezni sem kis feladat.

Még emlékszem, amikor a nagymamámmal mentünk a postára képeslapot venni, karácsonyra legalább 15-20 darab kellett, névnapokra 30-40, a születésnapokra ugyanennyi. A naptárba szépen be voltak írva a dátumok, az összes testvér és a férjek, feleségek, meg a gyerekek. Egy idő után már akkora lett a család, a nagymamám pedig annyira elfáradt, hogy a gyerekek gyerekeiről már nem emlékezett meg, csak azokról, akikkel szorosabb kapcsolatban voltunk. Akárhogy is számolom, amíg még ereje teljében volt, évi 100 képeslapot biztosan elküldött és akkor még nem beszéltünk azokról, amiket az utazások során illett küldeni. Az egésznek kész koreográfiája alakult ki.

Ehhez jöttek még a meghívások, vacsorák, teázások, amiket felváltva tartottak a testvéreivel. Én még ismertem a másodunokatestvéreim jó részét, sőt néhányukkal kifejezetten szoros volt a kapcsolatom a nagymamák összetartó hálózatának köszönhetően.

Nagymamák

Számos dologban változott a világ, amióta ők voltak fiatal családosok. Ma a nők is sokszor ugyanannyit dolgoznak mint a férfiak, vezetik a háztartást, nevelik a gyerekeket, sokszor egyedül. A gyorsabb tempó több stresszt szül, az elvárások pedig mind a szülőkkel, mind a gyerekekkel szemben egyre nagyobbak. Szerencsére egyre több családban jönnek rá a férfiak arra, hogy be kell szállniuk a házimunka és a gyereknevelés teedőinek elvégzésébe. A családi kapcsolatok ápolása mégis a mai napig női feladat maradt.

Telefon

Miért mindig a nők telefonálnak?

Ennek több oka is van:

Szóval annak, hogy miért a nők azok, akik még most is ápolják a családi kapcsolatokat ezer és egy oka van. Azt viszont érdemes végiggondolni minden családban, hogy kire mennyi feladat hárul. Figyelni arra, hogy ki milyen virágot szeret, hogy a gyereken – amikor jön a nagymama – olyan ruha legyen, amit tőle kapott, dolgozni azon, hogy elsimuljanak az elkerülhetetlen sértődések, emlékezni, hogy kinek mit vettünk előző karácsonyra, ezek mind-mind komoly kapacitását foglalják le az agyunknak. Mindenki szeretné, ha a gyermekei stabilan beágyazódnának egy erős családba, de ahhoz hogy ez megtörténhessen együttműködésre van szükség a felnőttek részéről. Ma talán sokkal inkább, mint korábban.

Nagymamák

Hogyan ne készítsük ki magunkat és a családot?

Hallottam olyan családról, ahol a menü elkészítésének a feladatát osztják szét egymás között vagy ahol van olyan felnőtt, aki a gyerekeknek szervezi a játékokat korosztályonként csoportosítva őket. Olyan is van, aki a közösségi médiában tartja a kapcsolatot napi szinten az unokáival és vannak családok ahol megszüntették az ajándékozást a felnőttek körében, hogy könnyebb legyen az életük. Van, ahol a gyerekek készítenek év elején egy naptárt, amiben benne vannak a névnapok, születésnapok és ők figyelmeztetik a szülőket, ha közeleg egy-egy jeles nap.

Naptár

Végülis mindegy, hogy hogyan oldjuk meg, azt hiszem a rugalmasság és a tolerancia a legfontosabb tényezők abban, hogy senki se betegedjen bele a sok munkába, amit a kapcsolatok ápolása jelent. Lehetünk kreatívak! Érdemes bevonni a dologba férfiakat és az idősebb gyerekeket is. Ha maguktól nem veszik észre, mit kellene tenniük, meg kell kérni őket bizonyos feladatok elvégzésére. Lehet, hogy – gyakorlat hiányában – nem fogják tökéletesen megoldani a dolgokat az első néhány alkalommal, de legalább mi, nők teszünk egy lépést afelé, hogy legyen egy szusszanásnyi szabadidőnk.

Szerző: Eszter

Nagymamák
Nagymamák
Gramofon
Gramofon
Nagymamák
Nagymamák
Share

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük