Akár szült egy nő, akár nem, kevés olyannal találkozunk a környezetünkben, aki annyira elégedett lenne a testével, hogy gond nélkül képes legyen színre lépni a strandon. Kendőzetlenül, fürdőruhában, bátran és szabadon.

Alapérzés nálunk nőknél, hogy félünk megmutatni önmagunkat, mert a strandon az éles napsütésben nincs filter, nincs retus, nincs hova bújni, hacsak nem lepedőnyi kendők mögé. Inkább állig vízbe merülünk rögtön, hogy a habok takarják el azt, akik vagyunk, ahogy vagyunk aktuálisan, fizikai valóságunkban. Akadnak olyanok is közöttünk, akik annyira szégyellik a testüket, hogy inkább soha nem mennek strandra, kerülik a vízpartot és általában minden olyan helyzetet, ahol lekerülhet az általuk csúfnak, vagy tökéletlennek tartott testrészükről a ruha. Ahol nem lehet fedni, rejtegetni mások szeme elöl elbújtatni a testet, azokról a helyekről inkább lemondanak. Még akkor is, ha azok egyébként kellemesek lennének, hiába érzik, hogy jót tenne a lelküknek az élmény. Ahol olyan találkozásokra nyílna alkalom, amelyek megkívánnák a testi őszinteséget és bátorságot, onnan inkább menekülnek.

Egy jó ideje úgy tűnik, mi nők leszoktunk a testünket megmutató bátorságról, és ennek egyik legfőbb oka a közösségi felületetek hamis, illúziókat gyártó magatartása. Egy hétköznapi nőnek hihetetlenül nehéz megmutatni a valóságot úgy, hogy szinte óránként jön szembe vele a virtuális térben valaki, aki szebbnek, csinosabbnak, feszesebbnek, vonzóbbnak hazudja önmagát az „átkozmetikázott” fotókon, bikiniben pózolva álomalakkal. Azzal a bizonyos, a legtöbbünk számára elérhetetlen beach body – val.

Rendkívül nehéz azt kezelni sokunknak, hogy szülésük után két héttel a „hírességek” azonnali teljes testregenerálódásról posztolnak, ezzel elérhetetlen magasságokba emelik a lécet mások előtt. Amíg azzal szövi tele az internetet az erre szakosodott média, hogy xy bomba formában van, pedig nincs egy hónapos se még a gyerek, addig rendkívül nehéz egy átlagos életet élő nőnek felvállalnia önmagát. Azt az embert és azt a testet, amely egészséges ütemben képes csak regenerálódni, vagyis hosszú hónapok alatt húzódik vissza minden a maga helyére. Esetleg többé soha, mert akkor se lesz már egyetlen porcikája se olyan, mint amilyen a várandósság és a szülés előtt volt. Mert van ilyen is néha (nagyon is sokszor) az anyaság ezzel a változással jár, és az az egészséges, ha ezt képesek vagyunk elfogadni egyénileg. Az az egészséges társadalmilag, ha ezt képesek elfogadni mások és nem sokkolja az egyéneket olyan rendkívüli példákkal, amelyek akár igazak, akár hamisak, a legtöbb ember számára elérhetetlenek.

De nem csak az édesanyákról, a kismamákról van szó, hiszen ettől az élethelyzettől függetlenül se vagyunk egyformák, és nem vagyunk tökéletesek sem. A természet nem méri ki centivel mindenkinek a karcsú derekat, kecses végtagokat. Olyanok vagyunk amilyenek és annyi félék, ahányfélét a természet alkotni képes.

Szerencsére egy teljesen új szemlélet van terjedőben, amely szerint a nyári álomalakhoz a „beach bodyhoz” nem kell más, mint a strand és a test. Az a test, ami éppen van. Úgy, ahogy van. Fiatalon vagy idősen, vékonyan vagy telten. Akár narancsbőrösen vagy striákkal csíkozottan. Feszesen vagy kevésbé feszesen, pocakosan, hurkásan is pont úgy van jól, ahogy van. Strandra való. És mindenhova való és illő a testünk anélkül, hogy azt bárki minősíthetné, nyíltan vagy a hátunk mögött kigúnyolhatná.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne kellene tenni azért, vagy hogy ne lenne jó cél az egészséges test elérése vagy megőrzése. De nem jelentheti azt, hogy egyféle mérce mentén kell szigorúan ítélkezni önmagunk felett. Mert nincs ilyen mérce, hamis ideák vannak csupán, amiket ideje leváltani. Követelőző, könyörtelen elvárásokkal találkozunk, amelyekről elhisszük, hogy valódiak. Pedig lehet, attól válnak valóságossá, hogy elhisszük létezésüket. A mi belső félelmeink, kishitűségünk és a testünkhöz fűződő bizonytalan érzések adnak azoknak az elvárásoknak energiát.

Lépjünk túl rajtuk és csobbanjunk egy jót a legközelebbi strandon! Végre szabadon. A nekünk ajándékozott beach bodyval.

képek forrása: canva.com

Share