A Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) és a Magyar Női Unió (MNU) idén a Mindennapok Női Szemmel Egyesület (NŐISZEM) támogatásával rendezi meg ünnepélyes eseményét a Nőnapot, “Tisztelet a Nőknek” címmel, március 8-án.

E jelentős esemény kapcsán ebben az anyagban a tisztelet értékét és jelentőségét járjuk körül.

Sok értéket tartunk ma fontosnak egy párkapcsolatban – sok egyéb mellett ilyen az őszinteség, a kedvesség, a gyengédség, a figyelem is. És mindegyikre szükség is van ahhoz, hogy tartós, stabil, egymást megtartó kapcsolat épülhessen fel.

A tiszteletről azonban kevesebb szó esik, mintha a tisztelet egy olyan régimódi elvárás lenne, amely elhagyható, vagy helyettesíthető más, „naprakész értékkel”. Rosszabb esetben (és ez is ismert megközelítés) kiváltható lenne valamilyen, a másik számára biztosított előnnyel, életszínvonallal, vagy bármilyen ajándékkal.

Pedig a tisztelet, a kölcsönös tisztelet nélkül a párkapcsolat nem erősödik meg. Abban a kapcsolatban, ahol nem tisztelik egymást a felek, más értékek is gyengébben muzsikálnak. Az a nő pedig, akit nem tisztelnek, önmagát értéktelenebbnek érezheti, így könnyebben hódol be, könnyebben hajol meg a feje felett hozott, vagy rá nézve hátrányokkal járó döntések előtt, mint azok a nők, akik tiszteleten alapuló kapcsolatban élnek.

Kinek jár a tisztelet?

Mindenkinek. Minden férfinak és minden nőnek, és ez még akkor is igaz, ha az ezzel kapcsolatos közvélekedés szerint a tiszteletet ki kell érdemelni, azért meg kell dolgozni.

Fontos tudatosítani magunkban, hogy a tisztelet nemtől, életkortól, társadalmi helyzettől függetlenül alanyi jogon jár – egy gyereknek is jár tisztelet és nagyon is szoros az összefüggés a felénk megadott tisztelet és az önbecsülés fejlődése között. Nehezen építi fel az a gyerek a saját önbecsülését, akit nem tiszteltek a szülei, és egyértelműen nehezen védi meg önbecsülését és méltóságát, bármilyen szempontból önmagát az a nő, akinek nincs tapasztalata arról, hogy milyen egy egymást tisztelő légkörben felnőni, abban létezni és működni. Az énhatárok meghúzásához, az egészséges énvédelem kialakításához is ilyen légkörre van szükség. Az ilyen légkörben tanuljuk meg a többiek mellett önmagunkat is tisztelni.

Ahogy az egészséges párkapcsolat kialakításához, az abban megvalósuló magabiztos érdekérvényesítéshez is szükséges alap önmagunk tisztelete – ez alapján tudjuk elvárni a másik tiszteletét. Ez alapján érezzük meg, látunk rá arra tisztán, ha a másik tiszteletlenül szól hozzánk vagy bánik velünk.

Rendkívül fontos jelzői azonban a tiszteletnek a kölcsönösség, és az egyensúly. Pont akkora tiszteletet várhatunk a másiktól, amekkora tisztelettel közelítünk felé, és nagyon érzékeny a mérleg ezen a területen is. Könnyen elcsúszhatnak a dolgok és könnyen alakulhat ki ördögi kör, kerülhet a kapcsolat olyan helyzetbe, amikor „ha te így, akkor én is így” alapon a közeledés egyre kevésbé tiszteletteljes.

De mit is jelent a gyakorlatban a tisztelet?

Még véletlenül sem azt, hogy teljes körűen alárendeljük magunkat a másiknak, nem jelent megalázkodást, se lehajtott fejet. Amikor tisztelettel bánunk a másikkal, akkor elismerjük valós értékeit, megerősítjük abban. Tisztelettel közeledünk egymás vágyai, céljai irányába is, nem erőszakoljuk rá mindenáron a saját akaratunkat a másikra. Érdemi párbeszédet folytatunk a másikkal, ahol szabadon, félelmek nélkül szállhatunk vitába egymással, nem kell félni retorziótól. Egy tiszteleten alapuló kapcsolatban a felek mondhatnak egymásnak nemet is, és azt a nemet el kell tudni fogadni. Egy ilyen kapcsolat nem ismeri az arroganciát, a tisztelet nem tűri az erőszakot, még kommunikáció szintjén sem. Aki tisztelettel szól a másikhoz, az a szeretet nyelvén szól: kedvesen, gyengédséggel és jószándékkal teli üzenetekkel közelít és finoman egyensúlyoz, hogy mindenkinek jó legyen. Ebből következően azokban a kapcsolatokban, ahol a tisztelet jelen van, ott a kapcsolatokat erős, meleg érzelmekkel átszőtt kötelek védik. Az a kapcsolat nem szakad el könnyen, konfliktus esetén se sérül nagyot, mert a benne élő felek képesek úgy túllátni saját igényeiken és látni a másik vágyait, hogy nem adják fel önmagukat. A passzolásra törekednek, nagy horzsolások nélküli együtt létezésre, olyan kapcsolatra, ahol az én megőrizhet autonómiáját úgy, hogy az összetartozás élménye meghatározó marad.

Nem kerülhetjük meg azt a helyzetet sem, amikor a nő egy kapcsolatban egyáltalán nem kap tiszteletet a párjától, sőt- a mellette élő férfi fölényből és erőből kommunikál és bánik vele. Amikor gazdasági, mentális, lelki hatalmat gyakorol felette. Akár fizikailag is korlátozza vagy bántalmazza őt.

Azokban a kapcsolatokban, ahol a nőnek nincs szerzett, magával hozott tapasztalata arról, milyen erő a tisztelet (és az önbecsülés), sokkal nehezebben ismeri fel az őt ért sokirányú bántalmazást és kevesebb ereje lehet segítséget kérni, kitörni a helyzetből.

Természetesen azok is áldozatokká válhatnak, akik egyébként ismerik a tisztelet fogalmát és érzését is, talán már az elején észlelnek is negatív jeleket, de a párkapcsolat kezdetét jellemző köd (és a vágy arra, hogy a kapcsolat létrejöjjön) elhomályosítja azokat. Nagyon sokszor igen hosszú idő telik el, mire képesek újra tisztán rálátni saját helyzetükre és lépni. Hiszen még egy olyan nőnek is, aki magabiztosan, egészséges énhatárokkal lépett be egy kapcsolatba, a tiszteletlenséget is magában foglaló, bántalmazó légkör meg tudja gyengíteni annyira az önbecsülését, hogy jó időre kicsússzon alóla a talaj.

Mi lehet az üzenet így Nőnapon mindenki felé?

Az, hogy közeledjünk tisztelettel egymás felé. Közeledjünk tisztelettel nőtársaink felé, saját gyermekeink és párunk felé is.

Legyünk tudatosak a saját kapcsolatunkban, vegyük észre, ha elcsúsznak a dolgok és vegyük észre azt is, ha valaki más bajba kerül. Merjünk kommunikálni, ha kétségeink vannak, merjünk segítséget kérni, ha ráébredtünk arra, hogy baj van. Próbáljunk meg túllépni a mérgező, bántalmazó légkörrel együtt járó szégyenérzetünkön.

Tanuljuk meg tisztelni magunkat életünkben először vagy előhúzni azokat a régi élményeket a múltból, amikor még tudtuk tisztelni saját magunkat. Építsük újra önmagunkat, húzzunk határokat, de nyissunk azért kaput, amelyen keresztül átjuthat az, aki tisztelettel, megbecsüléssel, szeretettel közelít felénk.

“Tisztelet a Nőknek” Nőnapi online konferenciáról további részletek itt olvashatók >> https://www.facebook.com/events/421894438915390

Share