Kedves Feri bácsi!

Azért írok neked levelet, mert másodszor kaptam ki politikus miatt. Először két és fél éves koromban dorgáltak meg a szüleim miattad(na jó, ez így túlzás, inkább csak egy kis ejnye-bejnye lehetett), amikor a híradót nézve egyre csak azt a szót ismételgettem, hogy k…a.

Persze, én nem emlékszem már erre, csak családi ebédeken mesélik nevetve-bosszankodva és közben mindig valami őszödi beszédet emlegetnek. (Nemrég, mikor a természetismeret házimhoz kerestem valamit anya számítógépén, láttam, hogy ennek a beszédnek még évfordulója is van, most volt tíz éves és állítólag te még ma is büszke vagy rá, pedig a gyerekeid biztos nem tennék ki a kirakatba, ha ilyeneket mondanának a suliban vagy a nagyinál.)

Népszavazás
Népszavazás

Tudod, nálunk apa és anya nagyon nem szeretik, ha csúnya szavakat használok, azóta is csak egyszer idéztem a kistesómnak az állomás kisboltja előtt minden reggel sört iszogató szomszéd bácsi egy mondatát – rémlik, mintha abban is te szerepeltél volna?! -, de nem teszem újra, mert igen csúnyán néztek rám itthon…

Tényleg eltelt tíz év, azóta hatodikba járok, de most újra kikaptam, nem miattad, hanem a barátod, valamilyen Húsvét (vagy Karácsony, nem emlékszem pontosan) Gergő miatt.  (Azért neked írok mégis, mert ő olyan ismeretlen, nem hallottam még róla beszélni, még a Pista bácsi sem emlegette az állomáson, pedig ő minden fontos embert ismer), de megkérnélek, hogy ha találkozol vele, továbbítsd a levelemet!) A népszavazási kampányplakátjáról van szó. Én ugyan nem teljesen értem, hogy lehet, hogy hirtelen több ezer kilométerről ennyi ember egyszerre ide akarjon jönni Európába, de biztos rossz lehet azoknak a gyerekeknek idegen helyre vándorolni, sokkal jobb lenne, ha otthon tudnának maradni, ahol az iskolájuk, meg a barátaik élnek. Ha politikus lennék vagy nagyon gazdag ember, biztos ebben segíteném őket.

De visszatérve a leszúrásra, tudod, amiatt kaptam ki, amelyiken egy kanapén ül egy férfi és egy nő és van egy olyan fura ujjtartás. Ez az:
 
A szüleim kiskorom óta rám szólnak, ha mutogatok, hogy nem illik, de azt hittem, ha már plakátra tették, biztos nem lehet olyan vészes dolog a középső ujjat mutatni. Bár nem pontosan tudtam, mit is jelent, de a matektanár rendesen leszidott, mikor kedden, óra közben ilyet mutattam sőt, anyáéknak is szólt. Azóta ők elmagyarázták, miért nem szabad ilyet csinálni. Megértettem.

Már csak azt nem értem, hogy lehet, hogy ti, felnőtt létetekre ilyen csúnyán beszéltek és ilyen furi plakátokat tesztek ki az utcára? Pedig azt mesélték, hogy te még miniszterelnök is voltál, az a Húsvét Gergely nem, de ő nem is tudom pontosan kicsoda. Szerintem különben ez nem igaz, egy igazi miniszterelnök biztosan nem mond ilyet. Azért írok, hogy ha lehet, legközelebb ilyen butaságot ne csináljatok, vagy csak ha nem hallanak gyerekek, a Gergő bácsi meg csak a hűtőjére rajzoljon ilyen csúnyákat, mert félek, megint kikapok miattatok

Köszönöm előre is,

Beni

Share