A legújabb felmérések alapján sajnos hazánkban már több túlsúlyos ember él, mint normál testalkatú. Az elhízott lakosság szervezetét pedig a szív- és érrendszeri betegségektől kezdve a 2-es típusú cukorbetegségen át a különböző mozgásszervi és pszichés problémák újból és újból arra figyelmeztetik, hogy a végletekig nem lehet a szervezetet gyötörni és “kiéheztetni”.

Európában az első három, a világon a tíz leginkább elhízott nemzet között ott vagyunk, ami cseppet sem hízelgő számunkra. A legfrissebb kutatások alapján ennek a nem megfelelő táplálkozás, a mozgáshiány a legfőbb oka, amit befolyásol még a hormonok játéka.

A túlsúly és az elhízás népbetegség, ami mielőbbi kezelésre vár…sajnos már elég korán, kisgyermekkortól.
A felnőtt lakosság több mint 20 százalékát érinti, s ez azért megdöbbentő, mert az elhízás a különféle rákbetegséges előfordulásának fokozott kockázatával jár, önmagában nálunk nem kapott elég kitüntetett szerepet a magas rákhalálozás és a daganatos betegségek megjelenésében. 

A testsúlyt alapvetően az életmód, a táplálkozás, mozgás, a stresszes életmód és az öröklött genetika is befolyásolja.

Az Elhízás elleni világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy napjainkban a legtöbbünk számára az evés körül forog az élet, ám mellette alig mozgunk. És valljuk be, mi magyarok túlságosan is szeretjük a hasunkat, hagyományos ételeink rendkívül kalóriadúsak, és ezek mellé pluszban sok alkoholt és cukrozott italt fogyasztunk.

A túlsúlynak pedig nagy a tétje szerveztünk számára! Mivel az elhízás folyamata során nincs betegségtudatunk, ezért sokáig nem is keressük fel azokat, akik segíthetnének számunkra. Pedig a nagy mértékű túlsúly hosszútávon komoly szív és érrendszeri betegségekhez, cukorbetegséghez, anyagcsere problémákhoz is vezethet. A megnövekedett súllyal való mozgás pedig igencsak megterheli ízületeinket, izmainkat és légzőszerveinket is.

Tipp!
A testtömegindex kiszámítása segíthet ebben első lépésként: a testsúlyt el kell osztani a méterben mért magasság négyzetével. Ha a megkapott érték 30-as, már orvosi értelemben elhízottak vagyunk.

Mi a megoldás?

A mielőbb cselekvés! Egészségünk érdekében az étkezés és mozgás frontján egyszerre érdemes “támadni”. Mert az elhízás lényegében a test zsírtartalmának felszaporodása és a zsírszövet működésének megváltozása, ami különösen veszélyes ha az a hasüregben a zsigerek között gyarapodó hasi zsírt érinti. Ennek felszaporodása összefüggésbe hozható számos szív- és érrendszeri betegséggel, a túlsúly pedig a 2-es típusú cukorbetegség legfontosabb kockázati tényezője.


Az elhízás egyéni állapot szerinti kezelése több szakma közös együttműködését igényli: orvos, dietetikus, mozgásterapeuta, pszichológus tud segíteni a túlsúly leadásában és egy egészségesebb test visszaszerzésében.

Ne feledjük, az optimális testsúly megtartása nem csak a vonzó külsőről szól!
Mert egy nagyobb túlsúly esetén már az életünk is lehet a tét!

Share