Szerencsésnek mondhatja magát az az ember, aki gyerekkorában elsajátíthatta a takarékosság alapjait, és ha nem is tudott minden praktikát gyerekként megszerezni, az attitűdöt igen. Nem lehetetlen azonban teljesen kezdőként új alapokra helyezni a javainkkal való bánásmódot és akár pénzügyi szempontból újratervezni életünket.

Tény, hogy a tudatos takarékosság – konkrétan pénzügyek tekintetében- de azon kívül is, egyre fontosabbá válik. Nem mindegy, hogyan közelítünk tehát személyes életünkben a javakhoz. Aki valaha is takarékoskodott már, az tudja, hogy akkor marad elkölthető, nehezebb napokra elrakható összeg a háztartásban, ha azt az élet minden területén megtámogatjuk felelős magatartással. Ha nem pazaroljuk az energiát, az élelmiszert, ha pénzügyi szempontból is átgondoltak a döntéseink.

Egy példán szemléltetve ennek jogosságát: a munkahelyre való közlekedés eszközének kiválasztása is történhet tudatosan, takarékossági elveket figyelembe véve. Dönthetünk úgy, hogy naponta autóba ülünk (mert az úgy kényelmesebb), vagy vállaljuk a tömegközlekedés kényelmetlenségét (az valószínűleg olcsóbb). Harmadik opcióként, ha az otthonunk- munkahely távolsága ezt lehetővé teszi, esetleg beszerzünk egy kerékpárt, hogy két legyet üssünk egy csapásra, egyetlen fillért se költünk a „bejárásra”, miközben a szükséges napi mozgás mennyiséget is teljesítjük. Szintén extra kiadás nélkül.

Láthatatlan kiadások

E mellett számtalan példát sorolhatnánk, ahol nagyon is konkrétan meg lehet fogni a pénzt, és ezek olyan területek és olyan lehetőségek, amire a legtöbb ember, a legtöbb nő sem fordít figyelmet. Mindezeket a rutin betonozta be az életünkbe, ebből fakadnak megoldásaink, és tulajdonképpen láthatatlanok. Pedig nagyon is tetten érhető lesz akkor, amikor végre olcsóbb mosószert választunk a megszokott helyett (és minden vásárlásnál nálunk marad jónéhány forint), esetleg ráébredünk, hogy a készen kapható, drága légfrissítők helyett magunk is előállíthatunk illatosítókat- a bolti ár töredékéért.

 A mindennapi életünk rengeteg olyan lehetőséget kínál, ahol tudatos megközelítéssel jelentős mennyiségű pénzt takaríthatunk meg, csak észre kell venni azokat. Érdemes ezeket a láthatatlan költéseket feltérképezni és tudatosan változtatni szokásainkon. Mert természetesen külön- külön alig tűnik fel egy-egy apró változtatás, így sokan gondolják úgy, hogy nem számít párszáz forint itt, vagy párszáz forint amott. Összességében azonban nagyon is sokat számít. Együtt láthatóvá válik. Csak ez odafigyelést, számolgatást és egy olyan attitűd változást igényel, amiről azt hiszik, hogy ők arra nem képesek. Vagy úgy gondolják, mindez olyan komfort visszaesést eredményez, ami majd kényelmetlen lesz számukra.

Female unscrew a light bulb. Woman unscrew a light bulb to light does not light

A tudatosság sokféle módon, sokféle területen segíthet abban, hogy megőrizzük javainkat, akár úgy, hogy okosan bánunk az energiával és lekapcsoljuk azokat a fogyasztókat, amelyekre nincs szükségünk, akár úgy, hogy lejjebb vesszük egy-két fokkal a fűtést és inkább magunkra húzunk még egy pulcsit. Segíthet úgy is, hogy olcsóbb terméket, vagy másik szolgáltatót választunk. Ám az is segítség, ha végig vesszük valós szükségleteinket és elengedjük azokat, amelyek nem reálisak, feleslegesek, vagy csak megszokásból ragaszkodtunk eddig hozzájuk.

Váratlan kiadások

Az egyik cél az, hogy a különböző módokon megspórolt összeg a biztonságunkat szolgálja. Például abból fedezhetjük a váratlan kiadásainkat. Azokat, amelyek valós szükségletek. Például elromlik a mosógép – és ennek szerelési díját (ha erre még mód van) vagy a cseréjét, ha az mindenképp elkerülhetetlen. Esetleg egy extra egészségügyi kiadás fedezésére is juthat, egy fogászati beavatkozásra, de ha gyereket nevelünk, akkor egészen biztosan van olyan kiadás, ami előre aligha tervezhető.

Közeli célra fókuszáló takarékosság – kezdőknek

Általánosságban, megfogalmazott célok nélkül, csak azért, hogy gyűljön a számlánkon a pénz, azonban nagyon nehéz takarékoskodni – főleg, ha kezdők vagyunk ezen a területen. Motiváltabbak lehetünk akkor, ha egy-egy konkrét cél lebeg a szemünk előtt. Nem feltétlenül kell azonnal, nagy vagy távoli célokat belőni, kezdésként elegendő egy évre előre gondolkodni. Mert kellenek sikerélmények, hiszen azok megélése segíthet a megváltozott attitűd megerősítésében, és tudjuk, rövid távon könnyebb kitartani.

photo from back of inspired young woman holding straw hat and looking at horizon. Freedom concept. Warm sunset colors. Poppy field.

Például kezdjünk el spórolni egy nyaralásra, vagy egy wellness hétvégére, esetleg egy olyan sporteszközre, ami megkönnyíti a súlyfelesleg leadását. Esetleg egy olyan tanfolyamra, ami szakmai karrierünk szempontjából jelentős, esetleg munkaterület váltást eredményezhet. Amikor konkrét cél elérésére törekszünk, hamarabb mondunk le felesleges kiadásokról, mert képesek vagyunk annak értékét a kijelölt cél árára „átváltani”. Elkezdjük értékként kezelni az addig nagyvonalúan kidobott forintokat.

A megváltozott, megerősített attitűd pedig lehetővé teszi majd később azt is, hogy legyen erőnk és hitünk, jövőnket érintő nagyszabású terveket kovácsolni – akár egy lakásvásárlást – és úgy tervezni pénzügyeinket és a gyakorlatba úgy beemelni a tudatosságot, hogy egyetlen forint se menjen kárba.

Talán érdemes elkezdeni a számolást.

Share