A nők elleni erőszak megszüntetésének 1999 óta van nemzetközi napja. Mégis a nők elleni erőszak kapcsán sajnos manapság is gyakori a hallgatás, az elfordulás és az áldozathibáztatás jelensége. Ez pedig elfogadhatatlan. A nők ellen elkövetett testi bántalmazások, érzelmi manipulálások ott “lapulnak” a mélyben, sok nő fájdalma kibeszélhetetlen…

A Mindennapok Női Szemmel Egyesület szeretné felhívni a figyelmet erre kiemelten fontos problémára, hogy a bántalmazott nők hangját meghallják a társadalomban élők. Mert az áldozatoknak empátiára, jó szóra, ölelésre, segítő szándékra van szüksége, hogy az árnyékból kilépjenek a fényre.

Nők elleni erőszak a párkapcsolatokban

A párkapcsolatokon belüli erőszakos cselekedetek a verbális erőszaktól a végletekig elég széles skáláján mozognak. A megnyilvánulási formák közül a legjellegzetesebbek, melyekre muszáj lenne minden nőnek időben odafigyelni.

A párkapcsolati erőszak jeleinek felismerése életet menthet…

A KAPCSOLATI ERŐSZAK KORAI SZAKASZA

Ebben a szakaszban az elszigetelés és a lelki terror manipulatívabb eszközeivel próbál az elkövető élni: sokszor ellenőrzi, hogy az áldozat kivel találkozik, megszabja mit viseljen, mit-mikor-hogyan csináljon. Az áldozat ezt a kisajátító féltékenységet sokszor még a szerelem jelének veszi, és csak a kapcsolat későbbi “elfajuló” szakaszában eszmél arra rá, hogy a felé áradó szüntelen figyelem erős ellenőrzés. Mindeközben elindul egy elszigetelődési folyamat a környezetében élő emberektől. Az elgyengítés módszeresen elkezdődik…

A HÁZASSÁGON BELÜLI NEMI ERŐSZAK

A házastárs elleni nemi erőszak 1997 óta bűncselekmény. Ez az erőszakformát sajnos gyakran kíséri testi erőszak vagy egyre gyakoribb, hogy elindul az ezzel való fenyegetőzés.

FENYEGETŐ ZAKLATÁS

A párkapcsolati erőszak különálló fajtája. Tipikusan azután kezdődik, miután az áldozat elhagyta az őt bántalmazót, s miután válási szándékát kimondta zaklatójának. A fenyegető zaklatás elemei a megtorló fenyegetőzéstől a manipulatív békülési kísérletekig széles skálán mozognak. A bántalmazó az áldozatot annak munkahelye előtt várja, megfigyeli, hogy kivel találkozik, esetleg új partnerét is megfigyelés alatt tartja, fényképeket készít az áldozatról, zsarolja, kárt tesz az autójában vagy egyéb tárgyaiban, életveszélyes fenyegetésekkel bombázza személyesen vagy online üzenetek formájában.

Egyesületünk felkérte Tari Annamária pszichoanalitikust, aki előadásában a kapcsolati erőszak és a nőket érintő testi-lelki traumák feldolgozásában segít kiutat mutatni az elszenvedő áldozatok számára.

Időpont: 2022. november 28. hétfő, 18:00-19:00

Helyszín: Zoom, élő, online

Az előadás INGYENES, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció itt >> https://forms.gle/DnYFRQwtY1AuLx3n9

Share